Most olvasott cikk
Önkéntes vagyok egy vegán menhelyen – és ez életem egyik legszebb élménye

Önkéntes vagyok egy vegán menhelyen – és ez életem egyik legszebb élménye

Vegán sanctuary Németországban

Ahogy a világon egyre több ember ismeri fel, hogy amit az állatokkal teszünk állattartó telepeken, vágóhidakon, laboratóriumokban, az helytelen és tarthatatlan erkölcsi és környezetvédelmi szempontokból is, felmerül a kérdés, hogyha meg is szűnik az állatok intenzív tenyésztése, mi lesz a már velünk élők sorsa. Herke Vivien írása.

Világszerte sorban jönnek létre olyan vegán menhelyek (sanctuary-k), ahol az élelmiszeripari, laboratóriumi, szórakoztatóipari használatból megmentett állatok szabadon és boldogan élhetik le életük hátralévő részét fajtársaik és egyéb állatok társaságában.

Tavaly nyáron ismertem meg egy ilyen csodálatos menhelyet Németországban, és annyira beleszerettem, hogy jelenleg is itt töltök pár hónapot.

Lasst die tiere leben e.V vegán menhely
Lasst die tiere leben e.V vegán menhely. / Kép: Herke Vivien

A Lasst die tiere leben e.V. (magyarul: Hagyd élni az állatokat) egy vegán, non-profit szervezet, amely Berlintől 50 km-re található Hermersdorfban.

Brandenburg főként mezőgazdaságból élő részén – ahol autóval pár kilométerenként állattartó telepet vesz észre az ember – jött létre ez a gyönyörű hely. Vezetője a legelszántabb ember, akit ismerek, nincs olyan akadály, ami miatt lemondana akár egyetlen állatról is.

Neki, egy fix önkéntes csoportnak, valamint a különböző online platformokon keresztül ide találó önkénteseknek köszönhetően jött létre és marad fenn napról napra ez a csodás hely.

Német vegán menhely min
Korábban állattartó telep volt, ma vegán menhely. / Kép: Herke VIvien

A menhelynek egy régi állattartó telep ad otthont, ahol korábban állatok ezrei (sertések, libák, csirkék) élték összezsúfolva rövid, szenvedéssel teli életüket. Ez mára azonban már egy békés, szeretettel teli hely, ahol minden élőlény életét tisztelik.

A menhely tulajdonosa 2018-ban egy bezáró juhtelep 294 állatát vette meg, akikre vágóhíd várt volna. Ők voltak itt az első lakók. Hozzájuk csatlakozott 14 laboratóriumból mentett malac.

Laboratóriumból mentett sertések a vegán menhelyen
Laboratóriumból mentett malacok. / Kép: Herke Vivien

Ezután érkezett Tati és Jana, a két újszülött borjú, akik anyjuktól elválasztva a vágóhídra utaztak, mivel alkalmatlannak ítélték őket a tejiparra, ám a sofőr megvásárolta és megmentette őket.

Tehén egy vegán farmon
Kép: Herke Vivien

Az első libákat a karácsony előtti mészárlás közepén sikerült még éppen időben megmenteni.

Libák a farmon
Éppen karácsony előtt mentették őket. / Kép: Herke Vivien

Jelenleg 287 birka (legnagyobb részük egy szabadon tartott nyájban), 9 kecske, 11 tehén, 20 sertés, 14 liba, 4 kacsa, 5 póni, 9 kutya és 32 macska a menhely lakója.

Fidó és Dexi a vegán menhelyen
Fidó kutyám és Dexi, aki sajnos már nincs köztünk. / Kép: Herke Vivien

Csodálatos élmény részt venni a menhely életében. Korábban sosem ismertem más állatokat személyesen, csak kutyákat és macskákat.

Az itt élő állatoknak (ugyanúgy, mint a több milliárdnak, akit a halálba küldünk évente) egyedi személyiségük van, ha időt töltünk velük, felismerjük az arcukat, a jellemző viselkedésüket.

Jó érzés egy olyan közösséghez tartozni, ahol mindenkinek ugyanaz a célja, és együtt haladunk ebbe az irányba: egy olyan jövő felé, ahol tiszteljük minden állat életét.

Ronja a vegán menhelyen
A cikk megírásában az egy hónapos Ronja volt segítségemre. / Kép: Herke Vivien

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.