Most olvasott cikk
Vegán sajtszósz: tésztára, melegszendvicsbe, mártogatósnak is tökéletes

Vegán sajtszósz: tésztára, melegszendvicsbe, mártogatósnak is tökéletes

vegán sajtszósz egy tálban jalapeno paprikával díszítve, a tál körül nachos chips és újhagyma

Ez a vegán sajtszósz szembeszáll a sztereotípiákkal, és gyógyír a „nem tudnék sajt nélkül élni” szindrómájára is: tisztán növényi, teljes értékű összetevőkből készül, mégis istenien ízletes és megannyi módon felhasználható.

A sajtszósz, bármennyire is furcsán hangzik, az egyik legegyszerűbben „veganizálható” étel. Állagát keményítővel krémessé, a sajthoz hasonlóan kissé nyúlóssá tehetjük, ízét pedig a megfelelő fűszerezésnek köszönheti.

A vegán sajtszósz felhasználási módjainak csak a képzelet szab határt. Felhasználhatod például amerikai stílusú sajtos makarónihoz, melegszendvicshez, vagy akár nachost is mártogathatsz bele.

Ráadásul fő összetevői a krumpli, az édesburgonya és a répa, így még egy hatalmas előnye van: a legválogatósabbak számára is könnyen fogyaszthatóvá teszi a zöldségeket.

Hozzávalók

  • 10 dkg/egy kisebb krumpli
  • 15 dkg/egy közepes édesburgonya
  • 80 g/egy közepes sárgarépa
  • 3 kövér gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • 1 teáskanál vöröshagymapor
  • 1 teáskanál miso paszta*
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 4 evőkanál sörélesztőpehely
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2-3 evőkanál tápiókakeményítő**

* Az igazán ízletes, umami hatású sajtszósz miatt tesszük bele. Bioboltokban és ázsiai boltokban találod meg. Ha nem jutsz hozzá, helyettesítsd fél evőkanál szójaszósszal.

** A vegán sajtszósz nyúlósságáért felel. Helyettesítheted sima étkezési keményítővel is, ez az ízén nem változtat, csak az állaga lesz kissé kevésbé „sajtos”.

Vegán sajtszósz elkészítése

  1. A krumplit, az édesburgonyát és a répát hámozd meg, kockázd fel nagyjából egyenlő darabokra, majd tedd a szintén meghámozott három gerezd fokhagymával és egy nagy csipet sóval annyi vízbe, ami éppen csak elfedi a zöldségeket. Forrald fel, majd vedd alacsonyra a lángot.
  2. Forralástól számítva 10 percig főzd félig fedő alatt, majd ellenőrizd, megpuhultak-e a zöldségek. Ha nem, főzd még további 2-3 percig.
  3. Ha kész, akkor vedd le a tűzhelyről, a tápiókakeményítőn, a misó pasztán és a citromleven kívül add hozzá az összes többi összetevőt, és botmixerrel pépesítsd teljesen krémesre. Ehhez akár 2-3 percre is szükséged lesz.
  4. A tápiókakeményítőt tedd egy pohárba, adj hozzá két evőkanál vizet, majd villával keverd csomómentesre.
  5. Ha teljesen homogén a szósz, tedd vissza a tűzhelyre, add hozzá a vízben elkevert tápiókakeményítőt, és folyamatosan, az edény alját is érintve kevergesd addig, amíg sűrű és nyúlós nem lesz. Hűlés közben még sűrűsödni fog, de ha túl hígnak ítéled, akkor adhatsz még hozzá egy evőkanál keményítőt, amit előtte egy evőkanál vízben csomómentesre kevertél.
  6. Időnként átkeverve hagyd hűlni tíz percig, majd keverd hozzá a miso pasztát és a citromlevet. Kóstold, és ha kell, tegyél még hozzá sót.

A vegán sajtszósz azonnal fogyasztható, de másnapra az ízek még jobban összeérnek benne.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.