Vegán sajtos makaróni (gluténmentes opció)

Vegán sajtos makaróni

Az eredeti sajtos makaróni, ami gyakorlatilag zsíros sajtból, vajból és tésztából áll, nem tartozik a legegészségesebb ételek közé.

Ezzel szemben a zöldségekből készült “sajtszósz” mérföldekkel egészségesebb, a fűszerezésnek köszönhetően viszont hozza az elvárt ízélményt.

A leggyakrabban használt krumpli-sörélesztőpehely alapreceptnek megannyi verziója létezik – ez itt a miénk.

Hozzávalók

2-3 adaghoz

  • fél csomag (25 dkg) maccheroni/rövid makaróni tészta, gluténmentes verzióhoz GM tészta
  • 10 dkg/egy kisebb krumpli
  • 20 dkg karfiol
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • 2 teáskanál vöröshagymapor
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • 4 szem zöld olívabogyó
  • 1 evőkanál az olívabogyós üveg levéből
  • 1 evőkanál pepperónis/jalapenós üveg levéből
  • csípős-fanoknak: néhány karika jalapeno vagy pepperoni
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 4 evőkanál sörélesztőpehely
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál tápiókakeményítő*
Vegán sajtos makaróni recept
© Prove.hu

Elkészítés

  1. A csomagoláson írtnál 2-3 perccel rövidebb idő alatt főzd ki a tésztát (a szósz fog még rajta puhítani).
  2. A krumplit hámozd meg és kockázd fel, és tedd a hámozott, egész gerezd fokhagymákkal és egy jókora csipet sóval annyi vízbe, ami épp elfedi. Forrald fel, majd vedd alacsonyra a lángot.
  3. Öt perc után add hozzá a rózsáira szedett karfiolt, és önts hozzá annyi vizet, ami épp ellepi. További 10 percig főzd fedő alatt. Ellenőrizd, megpuhultak-e a zöldségek, és ha igen, vedd le a tűzhelyről, add hozzá az összes többi összetevőt, és botmixerrelt pépesítsd teljesen krémesre. Ha túl sok rajta a víz, előtte önts le róla valamennyit.
  4. Ha teljesen homogén a szósz, tedd vissza a tűzhelyre, és folyamatosan kevergesd addig, amíg a tápiókakeményítőtől sűrű és nyúlós nem lesz. Kóstold, és ha kell, tegyél még hozzá sót.
  5. Csak tálalás előtt pár perccel keverd össze a tésztával, hogy jó szószos maradjon.

* A tápiókakeményítőtől lesz a “sajtszósz” igazán nyúlós, de ha nem tudsz hozzájutni, sima étkezési keményítő is megteszi.

Változatok: dúsíthatod a tésztát kockázott, pirított zöldségekkel is, például cukkinivel, gombával vagy brokkolival. Ezen kívül a szószt is elkészítheted különböző fűszerekkel: a miénknek az olívabogyó, a csípős paprika és ezeknek a leve adja meg az igazi umami ízhatást, de elviheted zöldfűszeres, mexikói fűszeres, karamellizált hagymás vagy chilis-füstölt paprikás irányba is.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.