Az eredeti sajtos makaróni, ami gyakorlatilag zsíros sajtból, vajból és tésztából áll, nem tartozik a legegészségesebb ételek közé.
Ezzel szemben a zöldségekből készült “sajtszósz” mérföldekkel egészségesebb, a fűszerezésnek köszönhetően viszont hozza az elvárt ízélményt.
A leggyakrabban használt krumpli-sörélesztőpehely alapreceptnek megannyi verziója létezik – ez itt a miénk.
Hozzávalók
2-3 adaghoz
- fél csomag (25 dkg) maccheroni/rövid makaróni tészta, gluténmentes verzióhoz GM tészta
- 10 dkg/egy kisebb krumpli
- 20 dkg karfiol
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 2 teáskanál vöröshagymapor
- 1 teáskanál kurkuma
- 1 teáskanál dijoni mustár
- 4 szem zöld olívabogyó
- 1 evőkanál az olívabogyós üveg levéből
- 1 evőkanál pepperónis/jalapenós üveg levéből
- csípős-fanoknak: néhány karika jalapeno vagy pepperoni
- 2 evőkanál olívaolaj
- 4 evőkanál sörélesztőpehely
- 1 evőkanál citromlé
- 2 evőkanál tápiókakeményítő*
- só
Elkészítés
- A csomagoláson írtnál 2-3 perccel rövidebb idő alatt főzd ki a tésztát (a szósz fog még rajta puhítani).
- A krumplit hámozd meg és kockázd fel, és tedd a hámozott, egész gerezd fokhagymákkal és egy jókora csipet sóval annyi vízbe, ami épp elfedi. Forrald fel, majd vedd alacsonyra a lángot.
- Öt perc után add hozzá a rózsáira szedett karfiolt, és önts hozzá annyi vizet, ami épp ellepi. További 10 percig főzd fedő alatt. Ellenőrizd, megpuhultak-e a zöldségek, és ha igen, vedd le a tűzhelyről, add hozzá az összes többi összetevőt, és botmixerrelt pépesítsd teljesen krémesre. Ha túl sok rajta a víz, előtte önts le róla valamennyit.
- Ha teljesen homogén a szósz, tedd vissza a tűzhelyre, és folyamatosan kevergesd addig, amíg a tápiókakeményítőtől sűrű és nyúlós nem lesz. Kóstold, és ha kell, tegyél még hozzá sót.
- Csak tálalás előtt pár perccel keverd össze a tésztával, hogy jó szószos maradjon.
* A tápiókakeményítőtől lesz a “sajtszósz” igazán nyúlós, de ha nem tudsz hozzájutni, sima étkezési keményítő is megteszi.
Változatok: dúsíthatod a tésztát kockázott, pirított zöldségekkel is, például cukkinivel, gombával vagy brokkolival. Ezen kívül a szószt is elkészítheted különböző fűszerekkel: a miénknek az olívabogyó, a csípős paprika és ezeknek a leve adja meg az igazi umami ízhatást, de elviheted zöldfűszeres, mexikói fűszeres, karamellizált hagymás vagy chilis-füstölt paprikás irányba is.
Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.