Ha összedobnál egy gyors ropogtatnivalót az esti filmezéshez, vagy vendégeket vársz, tökéletes választás lehet a pesztós tekercs. Az elkészítése sütéssel együtt is kevesebb mint egy óra.
A legtöbb bolti leveles tészta teljesen növényi eredetű összetevőkből áll, így vegánként is nyugodtan hátra lehet dőlni, és élvezni a szupermarketek kora által nyújtott kényelmet. Plusz előny, hogy már gluténmentes változatban is kaphatók a boltokban. Készíthető persze házilag is leveles tészta, mi azonban ebben a receptben a bolti verzióra voksolunk – így lesz ez a pesztós tekercs igazán gyorsan összeállítható.
A leveles tésztára friss szezonális kerti fűszernövényekből és magokból készült házi pesztó kerül. A petrezselyem és a lestyán remekül harmonizál a fokhagymával, a sörélesztőpehely pedig finom, enyhén sajtos ízt ad neki. Természetesen maga a pesztó is rengeteg variációban, számos alapanyagból készülhet. Ha pedig extra gyors megoldásra vágysz, használhatsz bolti verziót ebből is – ma már több forrásból is beszerezhetsz olyat, ami tisztán növényi összetevőkből áll.
Hozzávalók
4 adaghoz
- 1 evőkanál sörélesztőpehely
- 1 csomag vegán leveles tészta
- 1 marék friss petrezselyemzöld
- ½ marék friss lestyán
- 20 g hántolt napraforgómag
- 10 g szezámmag
- 3-4 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- fekete bors
A pesztós tekercs elkészítése
- Helyezd az aprítóba a megmosott petrezselyemzöldet és lestyánt.
- Add hozzá a hántolt napraforgómagot, a szezámmagot, a megtisztított fokhagymát, a sörélesztőpelyhet, az olívaolajat, valamint sót és borsot.
- Magas fokozaton aprítsd krémes, pesztó jellegű állagra.
- A vegán leveles tésztát terítsd ki, és egyenletesen kend meg a frissen készült pesztóval.
- Hajtsd félbe a tésztát, enyhén lapítsd le a tenyereddel.
- Vágd fel kb. 4 cm széles csíkokra.
- A tésztacsíkokat kenegesd meg olívaolajjal, szórd meg egy kevés szezámmaggal, és ha szeretnéd, egy kis durvára őrölt fekete borssal.
- Csavard meg a csíkokat, hogy szép tekercsformát kapj.
- Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsibe.
- 180 °C-ra előmelegített sütőben süsd 15-18 percig, amíg aranybarnára sülnek.

Varga Szilárd több mint 25 éve dolgozik szakácsként, de 2019-ben végleg szakított az állati eredetű alapanyagokkal. Egy jógára épülő életmódváltó program során belső meggyőződésből váltott növényi étrendre, és azóta teljes szívvel ezt az utat képviseli. Szakmai tudását ma már a vegán gasztronómia szolgálatába állítja, hitelesen és szenvedéllyel. Célja, hogy inspirálja az embereket az együttérzőbb és tudatosabb étkezésre.