Vegán pesztós tekercs – a tökéletes, gyorsan elkészíthető vendégváró

Pesztós tekercsek tányéron, a háttérben egy kis üvegedényben pesztó, mellette két avokádó.

Ha összedobnál egy gyors ropogtatnivalót az esti filmezéshez, vagy vendégeket vársz, tökéletes választás lehet a pesztós tekercs. Az elkészítése sütéssel együtt is kevesebb mint egy óra.

A legtöbb bolti leveles tészta teljesen növényi eredetű összetevőkből áll, így vegánként is nyugodtan hátra lehet dőlni, és élvezni a szupermarketek kora által nyújtott kényelmet. Plusz előny, hogy már gluténmentes változatban is kaphatók a boltokban. Készíthető persze házilag is leveles tészta, mi azonban ebben a receptben a bolti verzióra voksolunk – így lesz ez a pesztós tekercs igazán gyorsan összeállítható.

A leveles tésztára friss szezonális kerti fűszernövényekből és magokból készült házi pesztó kerül. A petrezselyem és a lestyán remekül harmonizál a fokhagymával, a sörélesztőpehely pedig finom, enyhén sajtos ízt ad neki. Természetesen maga a pesztó is rengeteg variációban, számos alapanyagból készülhet. Ha pedig extra gyors megoldásra vágysz, használhatsz bolti verziót ebből is – ma már több forrásból is beszerezhetsz olyat, ami tisztán növényi összetevőkből áll.

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 1 evőkanál sörélesztőpehely
  • 1 csomag vegán leveles tészta
  • 1 marék friss petrezselyemzöld
  • ½ marék friss lestyán
  • 20 g hántolt napraforgómag
  • 10 g szezámmag
  • 3-4 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fekete bors

A pesztós tekercs elkészítése

  1. Helyezd az aprítóba a megmosott petrezselyemzöldet és lestyánt.
  2. Add hozzá a hántolt napraforgómagot, a szezámmagot, a megtisztított fokhagymát, a sörélesztőpelyhet, az olívaolajat, valamint sót és borsot.
  3. Magas fokozaton aprítsd krémes, pesztó jellegű állagra.
  4. A vegán leveles tésztát terítsd ki, és egyenletesen kend meg a frissen készült pesztóval.
  5. Hajtsd félbe a tésztát, enyhén lapítsd le a tenyereddel.
  6. Vágd fel kb. 4 cm széles csíkokra.
  7. A tésztacsíkokat kenegesd meg olívaolajjal, szórd meg egy kevés szezámmaggal, és ha szeretnéd, egy kis durvára őrölt fekete borssal.
  8. Csavard meg a csíkokat, hogy szép tekercsformát kapj.
  9. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsibe.
  10. 180 °C-ra előmelegített sütőben süsd 15-18 percig, amíg aranybarnára sülnek.

© 2025 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének