Tej- és tojásmentesen is készülhet mennyei palacsinta, amelyet kedved szerint édesen vagy akár sósan is megtölthetsz.
Ahogy a hagyományos változatnál, a vegán palacsintánál is az egyik kulcs a szénsavas víz: ettől sokkal könnyedebb, levegősebb lesz a tészta állaga. Ezenfelül növényi tej kerül bele, amitől puhább lesz a palacsinta. Ezt nyugodtan kiválthatod vízzel, úgy is tökéletesen meg fog sülni.
A másik titok a lisztek keverése: ebben a receptben búzafinomlisztet és csicseriborsólisztet kevertünk. Csicseriborsóliszt helyett használhatsz akár kukoricalisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet is. Ebben az esetben 10 gramm helyett használj belőlük 20 grammot.
Hozzávalók
4 palacsintához
- 100 g búzafinomliszt
- 10 g csicseriborsóliszt
- 1 teáskanál cukor*
- 1 csipet só
- 1 teáskanál olaj
- 100 ml szénsavas víz
- 100 ml növényi tej**
*Ha édesebb tésztát szeretnél, akkor tegyél bele egy teáskanállal több cukrot.
**A legjobb hozzá a szója- vagy zabtej, de bármilyen növényi tej megfelel.
Vegán palacsinta elkészítése
- Egy tálban keverd össze a búzafinomlisztet és a csicseriborsólisztet, majd add hozzá a cukrot és egy csipet sót. Alaposan keverd el, majd add hozzá az olajat és a növényi tejet, és keverd homogén állagúra. Fokozatosan kezdd el hozzáadagolni a szénsavas vizet, és keverd teljesen simára.
- Egy serpenyőt kenj ki néhány csepp olajjal egy ecset segítségével, majd hevítsd, fel és magas lángon hagyva oszlass el egy merőkanál palacsintatésztát a serpenyőben. Süsd magas lángon 1-2 percig az egyik oldalát, majd fordítsd meg, és a másik oldalát is süsd fél-egy percig. Az idő eltérő lehet attól függően, hogy milyen tűzhelyen vagy főzőlapon sütöd, ezért elsősorban arra figyelj, hogy addig süsd, amíg világosbarna nem lesz mindkét oldala.
- Ha tapadásmentes serpenyőd van, akkor nem lesz szükség több olajra, a palacsinták a tésztában található olaj miatt tökéletesen megsülnek. Azonban ha nem ilyen a serpenyőd, akkor ajánlott minden palacsinta előtt néhány csepp olajat eloszlatni a serpenyőn.
- Ha elkészült, az édes változathoz tálald opcionálisan datolyakaramellával, lekvárral, fahéjas almával vagy kakaós cukorral. Ha pedig sós palacsintát készítenél, megtöltheted például vegán chilis babbal.

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.