Egészség

A vegán teniszbajnok Novak Djokovic megnyerte a nyolcadik Australian Opent

A vegán bajnok az Australian Open mellett a 17. Grand Slam díját is megnyerte, ezzel a férfi egyéni kategória első helyére került.

Novak Djokovic vegán étrend

Melbourne-ben az Australian Openen a szerb játékos győzelmet aratott Dominic Thiem felett, 6-4, 4-6, 2-6, 6-3, 6-4 eredménnyel.

Ez a győzelem nem csak azt jelenti, hogy Djokovic minden más Australian Openen részt vett egyéni játékosnál több mérkőzést nyert, de azt is, hogy visszavette az első helyet riválisától, Rafael Nadaltól.

A 32 éves Djokovic így most 17 Grand Slam díjat tudhat magáénak, harmadikként áll Federer mögött, aki 20 győzelemmel áll az élen, utána Nadal következik 19 díjjal.

Thiem elismerését fejezte ki ellenfelének.

„Az utolsó két szettben minden tőlem telhetőt beleadtam. Novak egyike annak a három versenyzőnek, akik a legjobb játékosok a tenisz fennállása óta. Ha valaki ellene készül Grand Slam-en játszani, olyan meccsre készülhet, ahol csak apró tényezőkön múlhat a győzelem.”

A bajnok sikerének titka a vegán étrend?

Djokovic növényi alapú étrendet folytat, és atlétaként a sikerét ennek a táplálkozási iránynak tulajdonítja.

A The Sun interjújából idézve:

„Családi hagyományként odavagyok az ételekért. De sportolóként ez többet jelent – magát az üzemanyagot, mely meghatározza, hogyan játszom, hogyan regenerálódok, mennyire jól reagálok a meccseken. Sikereimben döntő szerepet játszik az étrendem.”Djokovic akkor kezdett változtatni a táplálkozásán, amikor észrevette, hogy hosszabb mérkőzések után túlzottan elfárad. Visszaesést észlelt a teljesítményében is, ezért váltott étrendet.

Bár akkor még nem tette szóvá új, vegán étrendjét, de megnyitotta Equita névre hallgató vegán éttermét Monte Carloban, 2016-ban.

Az elmúlt években Djokovic részt vett a The Game Changers című dokumentumfilm készítésében, amely olyan sportolókat mutat be, akik lemondtak az állati eredetű ételekről.

„Boldoggá tesz, hogy nagyszerű emberekhez tartozhatok a sport, a mozi és az élet más területei által is. Olyan remek emberekhez, akik növényi étrendet követnek, egészségesek, boldogok és sikeresek abban, amivel foglalkoznak. Ez mindennek a lényege” – nyilatkozta Djokovic.

Galgóczi Dóra

Galgóczi Dóra

Író és természetgyógyász
Évek óta követem a vegán életmódot. A könyveimmel egy kis iránytűt szeretnék adni az embereknek, hogyan találják meg az útjukat a világban. A gyógyítással pedig szeretnék testi-lelki egészséget adni, személyre szabott módszerekkel. Hiszek abban, hogy minden élet egyformán értékes, és mindenkiben ott rejlik az együttérzés.

Írd le a véleményed!

Szünet.

A Veganuár 2020 lezárult. 
Térj vissza néhány hét múlva, hogy elsőként regisztrálj
a 2021-es kihívásra.