Most olvasott cikk
Egy új erőnléti felmérésben a vegán nők lekörözték a mindenevőket

Egy új erőnléti felmérésben a vegán nők lekörözték a mindenevőket

Új-tanulmányban-vegánok-lekörözték-a-mindenevőket

Egy új kutatás rávilágított, hogy a vegánok sokkal jobb állóképességgel rendelkeznek, mint azt sokan gondolják. Emellett az izomerő is hosszabban fennmarad növényi étrenden.

A montreali kutatók által készített tanulmány megdönti azt a népszerű tévhitet, mely szerint a vegánoknak kisebb az állóképességük, és hogy a hús elengedhetetlen a kiemelkedő erőnléthez.

Április elején jelent meg „A vegán étrend hátrányos az állóképességre és az erőre nézve?” címmel a kutatás a Nature Research Journal-ban, és valószínűleg ez az első komoly tanulmány, mely kimutatja, hogy a vegán étrend jobb állóképességgel járhat együtt, függetlenül a maximális oxigénfelvevő képességtől.

„Úgy látjuk, hogy nem nagyon készült eddig ebben a témában kutatás”

nyilatkozta Guy Hajj Boutros, a vizsgálatot vezető kutató a CTV-nek.

„Ha voltak is ilyen kutatások, azok főként vegetáriánusokat vizsgáltak. Nem összpontosítottak a vegán étrendre.”

Vegánok erőnléte

A kutatás

A kutatók nyomon követtek 56 egészséges, aktív és vékony alkatú hölgyet, akiknek fele már több mint két éve vegán volt, a másik fele mindenevő. A testösszetételük hasonló volt. A résztvevőknek három napon át fel kellett jegyezniük az étrendjüket, majd egy erő- és állóképességi tesztsorozaton vettek részt.

A teszt megmérte az izomerejüket egy lábtoló gépen, egy karerősítő gépen, az állóképességet pedig szobakerékpáron mérték, azt vizsgálva, hogy milyen hosszan képesek a maximális erőkifejtés 70%-án tekerni, mielőtt elérték a maximális oxigénfelvevő képességüket.

A kutatók megállapították, hogy a vegán résztvevők izomereje és állóképessége felülmúlja a mindenevőkét. Hajj Boutros szerint a vegánok azért teljesítettek jobban, mert magasabb a szénhidrátbevitelük.

„Ha több szénhidrátot eszünk, több cukor kerül az izmokba. Ha ez a mennyiség növekszik, nagyobb állóképességre számíthatunk” – mondta.

Hozzátette, hogy szemben a tévhitekkel, a vegánok nem tápanyaghiányosak, és egy egészséges vegán étrenddel minden tápanyagot be lehet vinni a szervezetünkbe, beleértve a fehérjét is.

„Jó, ha megértjük, hogy egyáltalán nincs szükségünk annyi fehérjére, mint azt oly sokan gondolják. Általában az emberek sokkal több fehérjét fogyasztanak, mint a szükséges mennyiség.”

Az eredmény

A kutatás során bebizonyosodott, hogy a vegán étrend nem hátráltatja az állóképességet és az izomerőt az egészséges, fiatal, vékony és aktív életmódú hölgyeknél.

Az étrend pozitív hatással bír az oxidatív stresszel szemben és csökkenti a gyulladást a szervezetben. Továbbá növeli a kitartást, ellentétben az eddigi hiedelmekkel.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.