Most olvasott cikk
Vegán menü a kórházakban: Angliában jól működik?

Vegán menü a kórházakban: Angliában jól működik?

Vegán menü a kórházakban

A helyes táplálkozás különösen fontos akkor, ha egy betegségből szeretne valaki felépülni a kórházban. Sajnos sok vegán nem kapja meg a megfelelő ellátást.

Angliában ma mintegy 2,2 millió vegán él, így hát a vegánság már egyáltalán nem tekinthető furcsa dolognak. A legtöbb kávézó, étterem és szuupermarket vegán opciókat is kínál, és a növényi alapú élelmiszerek gyártása fellendülőben van.

Ésszerű feltételezés, hogy ha egy vegán kórházba kerül, akkor olyan ételt kínálnak neki, ami megfelelő lesz számára. Ám az egészségüggyel sok olyan ember került kapcsolatba az évek során, akik éhen maradtak a kórházban.

Amikor igazán számít az egészséges táplálkozás, az az időszak, mikor betegek vagyunk vagy megpróbálunk felépülni egy balesetből vagy betegségből. A vegán páciensek viszont sokszor éhesek maradnak, ráadásul sebezhetők és elszigeteltek.

A táplálkozás alapvető része a jóllétnek és éhesen feküdve a kórházi ágyon, szorongva, hogy vajon mit hoz vacsorára az ételszállító kocsi, egyáltalán nem járul hozzá a felépüléshez.

Zöldségek széles választékát eszik a vegánok
Daria Shevtsova / Pexels

Sikerek és hiányosságok

2015-ben, miután kiderültek Angliában a vegánok tapasztalatai a kórházi ellátásról, megalakult egy Facebook csoport „Vegán kórházi étkezés, sikerek és hiányosságok” névvel. Megkérték az embereket, posztoljanak fotókat a kórházi menüjükről.

Mindenki élénken reagált, és mintegy 200 fotót tettek fel. Láthatóak itt agyonfőzött zöldségek magányosan ücsörögve a tányér szélén, míg a tányér többi része teljesen üres. Megszokott látvány a csipsz, gomba granulátum, borsó, aprított répa és kukorica önmagában, csakúgy, mint a mindenhol megjelenő kőkeményre sült krumpli – és ezeket négy napon át zsinórban kell fogyasztani.

A páciensek továbbá beszámoltak salátás szendvicsről, margarin nélkül, folyékony instant krumplipüréről, fagyasztott csírákról és dzsúzról, mint egyedüli opcióról reggelire.

Másoknak csirkés szendvicset, marhahúsos vagy sajtos szendvicset, makarónit és omlettet kínáltak – ezek egyértelműen a meg nem értés bizonyítékai, nem csak a kiegyensúlyozott diétával kapcsolatban, hanem azzal összefüggésben is, hogy fogalmuk sincs az ellátóknak, mi is a vegán étrend.

Sok kórházi beteg zöldséges vagy csicseriborsós curryról küldött fotókat. A legtöbb kórháznak ugyanis létezik allergiásoknak készült menüje, de ez vagy tartalmaz vegán ételt, vagy nem. Megtalálható a kóser, a halal vagy az ázsiai vegetáriánus menü, mely vegán opciót is tartalmaz. Ha nem kérdezel rá konkrétan, nem kapod meg.

Pozitív történetek

Szerencsére vannak pozitív esetek is, sok páciens elégedett azzal az étellel, amit kap. A Croydon és a Hammersmith kórházak a jelek szerint megfelelőek, számos fotó érkezett elégedett vegán betegektől, akik náluk gyógyulnak.

Babos pite, csicseriborsós curry rizzsel, sült krumpli és bab gazdagon tálalt zöldségekkel, roston sült répával, paradicsommal és uborkával.

A Birmingham Női Kórházban korábban éhesen maradtak a vegán páciensek, mert nem volt számukra semmi ehető, ám a kórház jóvátette a hibát és most már fűszeres zöldségtálat, mediterrán vegán tésztát, mogyoróvajas sütőtököt és vörösbabot is kínál rizzsel és salátával – melyek az elmondások szerint igen ízletesek.

A West Suffolk kórház Bury St Edmundsban sütőtöklevest, vegán túrótortát és szójatejes rizspudingot kínál a páciensek nagy örömére.

A Queen Alexandra kórház Portsmouth-ban nagyszerű vegán étrendet ad egy betegük beszámolója szerint: szójás csilit rizzsel és borsóval, karib curryt, spenótos és csicseriborsós curryt, lencsés vagy borsós ratatouille-t, mindkettőt rozmaringos rostonsült krumplival tálalva – „mindegyik fogás mennyei!”

Ha ezek a kórházak meg tudják tenni, a többiek is képesek lennének rá.

Nyers vegán étrend komplett magyar útmutató

A növényi étrend előnyei

Ma már számtalan tanulmány bizonyítja, hogy a növényi alapú étrend csökkenti a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, az elhízás, a diabétesz, a szív- és érrendszeri betegségek, a sztrók és egyes daganatfajták kialakulásának esélyét.

A vegánok kevésbé érintettek ezen problémákban, de mi sem vagyunk mindennek ellenállók, így miért ne várhatnánk el, hogy ha kórházba kerülünk, akkor egészséges kosztot kapjunk?

Az NHS évente több, mint 140 millió ételt kínál a pácienseknek országszerte, a 2016/17-es évben összesen 560 millió fontért, mely betegenként naponta átlagosan 11 font.

De néhány kórházban ez az összeg naponta kevesebb, mint 1 fontot tesz ki. Egyes élelmezési szolgáltatók hiányos tudása a táplálkozástudomány terén egyszerűen elfogadhatatlan. Nekik is egészséges vegán menüket kéne kínálni, csakúgy, mint a kitételeknek megfelelő többi szolgáltatónak.

Törvény által védve

2019-ben a munkavállalók jogairól szóló szabályozás kimondta, hogy az etikai vegánság megfelel a filozófiai nézeteknek és ezért rájuk is vonatkozik a 2010-ben született egyenjogúsági törvény.

Ez nem csak a munkavállalók helyzetéről szól, de az árukra és javakra vonatkozó gondoskodásról is. Dr. Jeanette Rowley, a The Vegan Society jogi szakértője szerint:

„Ez egy fantasztikus lépés mind az állatok, mind a vegánok részére, hogy a kórházakban és iskolákban intézményi támogatást kapnak.”

A vegán étrend egészséges

Éhezők a járvány idején

2020-ban sok vegán páciens úgy tudott jóllakni a kórházakban, hogy a hozzátartozók és a barátok vittek be élelmet nekik. A koronavírus-járvány idején ez sajnos lehetetlen, mivel látogatási tilalom van, és a betegek csak azt ehetik, amit bent kapnak – vagy éhesek maradnak.

Az egészségügyi dolgozók, orvosok és nővérek hatalmas elismerésnek örvendenek a betegek által a járvány idején tanúsított helytállásukért, teljesítőképességüket túllépve dolgoznak a COVID-19 idején.

Mivel erős az összefüggés a helytelen étrend és a betegségek közt, itt az ideje, hogy az egészségügyért felelős szervek intézkedjenek a jobb minőségű és növényi alapú élelmezésellátásról a kórházakban.

Mivel egy növényi alapú, vegán menü nem ütközik senki elveibe és egészséges is, egyre inkább normának kellene tekinteni, mintsem opcióként felkínálni. Ezzel egy egészségesebb társadalmat építhetnénk.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.