Ez a lencsefasírt gombával, édesburgonyával, dióval és zabpehellyel készül, nem tartalmaz hozzáadott olajat, mégis mennyei a végeredmény. Ünnepi fogásként, a vasárnapi családi ebéd főételeként, de akár egyszerű hétköznapi ételként is megállja a helyét.
Ez a zabpelyhes lencsefasírt több szempontból is tökéletes választás lehet, ha nem tudod, épp mit főzz:
- Szinte gyerekjáték elkészíteni, gyakorlatilag elronthatatlan.
- Az ízesítésnek köszönhetően annyira ízletes, hogy még a húsevő rokonokat is lenyűgözheted vele.
- Liszt, olaj és finomított összetevők nélkül készül, így teljes értékű növényi étrendbe is illeszthető.
- Hétköznapi és ünnepi ételként is megállja a helyét, valamilyen salátával tálalva akár főételként.
- A hűtőben pedig akár egy hétig is eláll, de le is fagyaszthatod, így akár dupla adagot is készíthetsz belőle.
Hozzávalók
- 200 g gomba szeletelve
- 250 g édesburgonya kockázva
- 400 g lencse (konzerv vagy főtt)
- 200 g dió
- 100 g finomszemű zabpehely (gm)
- 4 evőkanál Worcestershire-szósz (gm) vagy szójaszósz (gm)
- 4 evőkanál paradicsompüré
- nagy marék friss kakukkfű vagy 1½ teáskanál szárított
- só
- bors
Elkészítés
- Melegítsd elő a sütőt 180 ℃-ra. A diót halmozd egy tepsire, és süsd 10-15 percig, amíg aranybarna nem lesz.
- Forrósíts fel egy nagyobb serpenyőt, majd szárazon, közepes lángon kezdd el pirítani a felszeletelt gombát, és sózd, borsod. Ha már összeesett, és elpárolgott a kiengedett leve, adj hozzá két evőkanál Worcestershire-szószt. Sűrűn kevergetve pirítsd még néhány percig, amíg karamellizálódik.
- Eközben forralj vizet egy lábasban, sózd, és tedd bele a meghámozott és felkockázott édesburgonyát, majd főzd puhára 10-15 perc alatt.
- Egy késes aprítóba tedd bele a diót, és néhány nyomással mixeld durvára. Ezután add hozzá az édesburgonyát, a gombát és a kakukkfüvet, majd mixeld egy homogén péppé. Végül add hozzá a lencsét, és mixeld addig, hogy lazán összeálljon, de még ne legyen püré.
- Tedd át a keveréket egy nagy keverőtálba, és add hozzá a paradicsompürét, két evőkanál vegán Worcestershire-szószt, egy kevés sót, pár tekerés frissen őrölt borsot. Ezután apránként keverd hozzá zabpelyhet, amíg sűrű tésztaállagot nem kapsz.
- A keveréket tedd át egy sütőpapírral bélelt őzgerincformába, és nyomkodd bele, hogy egyenletes legyen.
- Süsd 180 ℃-on 45 percig, amíg a teteje aranybarna és kissé száraz tapintású nem lesz. Felvágás előtt hagyd 10-15 percig pihenni.
A recept eredetileg 2023. május 3-án jelent meg a Prove-on.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.