Most olvasott cikk
Zabpelyhes lencsefasírt (TÉNÉ, GM)

Zabpelyhes lencsefasírt (TÉNÉ, GM)

Ez a lencsefasírt gombával, édesburgonyával, dióval és zabpehellyel készül, nem tartalmaz hozzáadott olajat, mégis mennyei a végeredmény. Ünnepi fogásként, a vasárnapi családi ebéd főételeként, de akár egyszerű hétköznapi ételként is megállja a helyét.

Ez a zabpelyhes lencsefasírt több szempontból is tökéletes választás lehet, ha nem tudod, épp mit főzz:

  • Szinte gyerekjáték elkészíteni, gyakorlatilag elronthatatlan.
  • Az ízesítésnek köszönhetően annyira ízletes, hogy még a húsevő rokonokat is lenyűgözheted vele.
  • Liszt, olaj és finomított összetevők nélkül készül, így teljes értékű növényi étrendbe is illeszthető.
  • Hétköznapi és ünnepi ételként is megállja a helyét, valamilyen salátával tálalva akár főételként.
  • A hűtőben pedig akár egy hétig is eláll, de le is fagyaszthatod, így akár dupla adagot is készíthetsz belőle.

Hozzávalók

  • 200 g gomba szeletelve
  • 250 g édesburgonya kockázva
  • 400 g lencse (konzerv vagy főtt)
  • 200 g dió
  • 100 g finomszemű zabpehely (gm)
  • 4 evőkanál Worcestershire-szósz (gm) vagy szójaszósz (gm)
  • 4 evőkanál paradicsompüré
  • nagy marék friss kakukkfű vagy 1½ teáskanál szárított
  • bors

Elkészítés

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 ℃-ra. A diót halmozd egy tepsire, és süsd 10-15 percig, amíg aranybarna nem lesz.
  2. Forrósíts fel egy nagyobb serpenyőt, majd szárazon, közepes lángon kezdd el pirítani a felszeletelt gombát, és sózd, borsod. Ha már összeesett, és elpárolgott a kiengedett leve, adj hozzá két evőkanál Worcestershire-szószt. Sűrűn kevergetve pirítsd még néhány percig, amíg karamellizálódik.
  3. Eközben forralj vizet egy lábasban, sózd, és tedd bele a meghámozott és felkockázott édesburgonyát, majd főzd puhára 10-15 perc alatt.
  4. Egy késes aprítóba tedd bele a diót, és néhány nyomással mixeld durvára. Ezután add hozzá az édesburgonyát, a gombát és a kakukkfüvet, majd mixeld egy homogén péppé. Végül add hozzá a lencsét, és mixeld addig, hogy lazán összeálljon, de még ne legyen püré.
  5. Tedd át a keveréket egy nagy keverőtálba, és add hozzá a paradicsompürét, két evőkanál vegán Worcestershire-szószt, egy kevés sót, pár tekerés frissen őrölt borsot. Ezután apránként keverd hozzá zabpelyhet, amíg sűrű tésztaállagot nem kapsz.
  6. A keveréket tedd át egy sütőpapírral bélelt őzgerincformába, és nyomkodd bele, hogy egyenletes legyen.
  7. Süsd 180 ℃-on 45 percig, amíg a teteje aranybarna és kissé száraz tapintású nem lesz. Felvágás előtt hagyd 10-15 percig pihenni.

A recept eredetileg 2023. május 3-án jelent meg a Prove-on.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének