Reggeliként, uzsonnaként és ebédzáró desszertként is tökéletes választás ez a növényi alapú, kókuszos tejberizs, amelyet eperrel spékeltünk meg. Mivel igencsak addiktív fogás, érdemes lehet azonnal dupla vagy akár tripla mennyiségben elkészíteni.
Emlékszel még, hogy ünnepelt az egész csoport oviban, mikor kiderült, hogy tejberizs lesz ebédre a menzán? De valószínűleg még az iskolás években is örömhírnek számított, ha a napi menüre pillantva ezt az ételt láttad az osztálytársaiddal.
A tejberizs sokakban ébreszt gyerekkori emlékeket, és most akkor is nosztalgiázhatsz, ha azóta már áttértél a növényi alapú étrendre. Ez a változat nemcsak hagyományos tejet nem tartalmaz, de egy egészen új szintre emeli a klasszikus desszertet. A sűrű kókusztej, a rizstej és a rizottórizs krémesen selymes csodává simul össze. Az édes és közben halványan mégis savanykás eperöntet pedig frissességet és egy színes extra réteget ad az ételnek. Ez a kókuszos tejberizs tökéletes választás lehet reggelire, uzsonnára vagy akár egy könnyű, ebédzáró desszertnek is.
Egy extra tipp még, mielőtt elkezdenéd böngészni a hozzávalókat: a recept négy pohárra szól, de annyira finom, hogy érdemes duplán vagy triplán elkészíteni.
Hozzávalók
4 adaghoz
A tejberizshez
- 90 g rizottórizs
- 1,25 dl konzerves kókusztej
- 3,5 dl rizstej
- 1,25 dl víz
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 2-2,5 evőkanál cukor
Az eperpüréhez
- 125 g friss eper
- 1-1,5 evőkanál cukor
A tetejére:
2-3 szem friss, félbevágott eper
A vegán kókuszos tejberizs elkészítése
- Egy kisebb lábasba tedd a rizst, a kókusztejet, a rizstejet, a vizet, a vaníliaaromát és a cukrot.
- Forrald fel, majd takaréklángon, folyamatosan keverve főzd kb. 20 percig, amíg a rizs puha lesz.
- Vedd le a tűzről, és hagyd pihenni 30 percet.
- Közben főzd össze a feldarabolt epret a cukorral és egy kevés vízzel 4-5 percig, majd turmixold.
- Adagold poharakba a langyos tejberizst, hűtsd le addig, míg bőrös lesz a teteje, és rá tudod tenni az eperpürét. Díszítsd félbevágott eperrel.
- Tálalás előtt pihentesd legalább 1-2 órát hűtőben.

Varga Szilárd több mint 25 éve dolgozik szakácsként, de 2019-ben végleg szakított az állati eredetű alapanyagokkal. Egy jógára épülő életmódváltó program során belső meggyőződésből váltott növényi étrendre, és azóta teljes szívvel ezt az utat képviseli. Szakmai tudását ma már a vegán gasztronómia szolgálatába állítja, hitelesen és szenvedéllyel. Célja, hogy inspirálja az embereket az együttérzőbb és tudatosabb étkezésre.