Ha izgalmas, rendhagyó növényi fogásra vágysz, ne keress tovább: ez a karfiolsteak tökéletes könnyű ebédként vagy vacsoraként. A kívül ropogósra sült, belül puha és szaftos karfiol fűszeres bevonattal és krémes feltétekkel válik igazán különlegessé.
Bár a karfiolsteak szó hallatán sokan felháborodnak, a vastag szeletekben, fűszeres olajjal megsütött karfiol méltó erre a névre. Ezt a fogást nemcsak növényi étrenden élőknek ajánljuk, hanem azoknak is, akik a szokásos ételek helyett valami könnyedebb, gyorsabban elkészíthető fogásra vágynak. Néhány perc aktív munka van vele, utána mehet is a sütőbe, ahol mindössze fél óra alatt elkészül.
Köretként fogyaszthatod különböző gabonákkal, például bulgurral, kölessel vagy hajdinával, de nagyszerű választás mellé egy friss, ropogós saláta is. Ha laktatóbb fogást szeretnél, tálalhatod sült zöldséggel vagy selymes zöldségpürével, ami készülhet például burgonyából vagy zellerből. Jól illenek még mellé a különböző szószok is, mint például a krémes vegán sajtszósz, a selymes tahinis öntet vagy fehérbabpástétom. A tetejét pedig érdemes magvakkal és zöldfűszerekkel, akár zöld olajjal díszíteni, amik a látvány mellett nagyon jól kiemelik az ízeket.
Ezenkívül is rengetegféleképp variálhatod ezt a fogást: például a fűszerolajat a köretekhez igazíthatod, készülhet római köménnyel vagy indiai jellegű fűszerekkel is. Ha magyarosabb ízvilágra vágysz, akkor a sütés utolsó tíz percében tehetsz rá csípős darált paprikával összekevert vegán tejfölt és növényi sajtot.
Hozzávalók
- 1 fej karfiol (kb. 1 kg)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- frissen őrölt bors
- só
Karfiolsteak elkészítése
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
- Távolítsd el a karfiol külső leveleit, vágd le a vastag szárát, majd szeleteld ujjnyi vastag szeletekre. Óvatosan helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire, hogy ne törjenek szét.
- Egy kis tálban keverd össze az olívaolajat a sóval, borssal, fűszerpaprikával, fokhagymaporral és kakukkfűvel, majd egy ecset segítségével kend meg a karfiolszeletek mindkét oldalát a fűszeres olajjal.
- Süsd a karfiolsteaket 180 °C-on kb. 30 percig, amíg aranybarnára pirul.
- Tálald választott körettel, fűszeres szósszal és friss fűszernövényekkel.

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.