A karácsonyi italok sorában először szinte mindig a forralt bor szerepel. Most három olyan receptet mutatunk, amik alkohol nélkül, teljesen növényi alapú összetevőkből készülnek.
Mi tehetné szebbé a lassú ünnepi reggeleket vagy épp estéket, mint egy bögre gőzölgő, illatos forró csoki, fűszeres tea vagy puncs?
Könnyen elkészíthető, meghitt hangulatot idéző karácsonyi italok következnek.
Masala chai – fűszeres tea növényi tejjel
A masala chai vagy chai latte a dél-ázsiai régió egyik legkedveltebb forró itala. Hagyományosan ugyan nem karácsonyi ital, de édes, fűszeres, tejes ízvilága miatt mindenképp beleillik az ünnepi hangulatba.
Hozzávalók
2 csészéhez
- 2 filter fekete tea
- 2 szem egész kardamom
- 2 szem egész szegfűszeg
- 1 fahéjrúd vagy 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál friss gyömbér lereszelve
- 1 csipet fekete bors
- 400 ml víz
- 200 ml barista zabtej*
- ízlés szerint agávészirup vagy barna cukor
* Mindenképp barista típusú növényi tejet használj, a többi változatot ugyanis nagyobb eséllyel csapja ki a tea.
Elkészítés
- Forralj fel 400 ml vizet, add hozzá a fűszereket, és alacsony lángon gyöngyöztesd 6-7 percig.
- Zárd el, hagyd két percig hűlni, majd adj hozzá két filter fekete teát. Hagyd ázni másfél percig, majd távolítsd el a filtereket.
- Melegítsd fel a zabtejet, majd add a legalább tíz percet hűlt teához.
- Öntsd a teát bögrékbe egy szűrőn keresztül. Adj hozzá ízlés szerint agávészirupot vagy barna cukrot.
A legfinomabb vegán forró csoki
A tökéletes vegán forró csokinak két titka van: a megfelelő növényi tej és a jó minőségű fekete csokoládé. (Halkan hozzátennénk: a forró csoki nem csak a gyerekek karácsonyi itala lehet – felnőttként is tökéletes ünnepi hangulatot varázsol.)
Hozzávalók
2 csészéhez
- 500 ml barista zab- vagy szójatej
- 50 gramm (fél tábla) legalább 70%-os fekete csokoládé
- 2 teáskanál cukrozatlan kakaópor
- 1/2 teáskanál vaníliakivonat
- egy csipet só
- ízlés szerint agávészirup vagy barna cukor
- opcionális: vegán tejszínhab, fahéj
Elkészítés
- Egy kis lábasban melegítsd fel a növényi tejet. Ha már majdnem forr, vedd a lángot alacsonyra.
- Egy evőkanál meleg növényi tejben keverd csomómentesre a kakaóport, majd add a csokoládéval, a vaníliakivonattal és egy csipet sóval együtt a lábas tartalmához, és kevergesd alacsony lángon.
- Ha már homogén, adj hozzá ízlés szerint agávészirupot vagy barna cukrot. Kezdd először egy evőkanállal, kóstold, és ha szükséges, adj még hozzá.
- Töltsd a forró csokit két bögrébe, és ha szeretnéd, tegyél a tetejére vegán tejszínhabot, és hintsd meg fahéjjal.
Alkoholmentes forró puncs
Az ünnepi időszak elengedhetetlen itala a karácsonyi vásárokban oly népszerű forró puncs. Most egy alkoholmentes, mégis isteni változatot mutatunk.
Hozzávalók
kb. 1 literhez
- 600 ml almalé
- 300 ml vörösáfonya-lé
- 300 ml narancslé
- 3 fahéjrúd vagy 1 evőkanál őrölt fahéj
- 6 szem egész szegfűszeg
- 1 teáskanál friss gyömbér lereszelve
- ízlés szerint agávészirup vagy barna cukor
- opcionális: narancsszeletek, friss vagy aszalt vörös áfonya a poharakba
Elkészítés
- Egy nagy lábasban melegítsd fel a gyümölcsleveket, majd vedd a lángot alacsonyra.
- Add hozzá a fűszereket és ízlés szerint agávészirupot vagy barna cukrot (kezdd először két evőkanállal), és alacsony lángon gyöngyöztesd húsz percig.
- Kóstold, és ha szükségesnek érzed, édesítsd tovább.
- Szűrd át a puncsot, majd töltsd poharakba, amikbe díszítésnek narancsszeleteket és friss vagy aszalt vörös áfonyát is tehetsz.
A Prove.hu vegán szemmel mutatja be a világot - növényi alapú receptek, riportok itthonról és a nagyvilágból, elemzések, véleménycikkek és még sok más.