Most olvasott cikk
Vegán karácsonyi italok: a legfinomabb chai, forró csoki és alkoholmentes puncs

Vegán karácsonyi italok: a legfinomabb chai, forró csoki és alkoholmentes puncs

Tea átlátszó csészében fahéjjal, ánizzsal és szárított citromkarikákkal díszítve, körülötte karácsonyi dekorációval

A karácsonyi italok sorában először szinte mindig a forralt bor szerepel. Most három olyan receptet mutatunk, amik alkohol nélkül, teljesen növényi alapú összetevőkből készülnek.

Mi tehetné szebbé a lassú ünnepi reggeleket vagy épp estéket, mint egy bögre gőzölgő, illatos forró csoki, fűszeres tea vagy puncs?

Könnyen elkészíthető, meghitt hangulatot idéző karácsonyi italok következnek.

Masala chai vagy chai latte egy csészében, körülötte egész fűszerek
Fotó: Getty Images

Masala chai – fűszeres tea növényi tejjel

A masala chai vagy chai latte a dél-ázsiai régió egyik legkedveltebb forró itala. Hagyományosan ugyan nem karácsonyi ital, de édes, fűszeres, tejes ízvilága miatt mindenképp beleillik az ünnepi hangulatba.

Hozzávalók

2 csészéhez

  • 2 filter fekete tea
  • 2 szem egész kardamom
  • 2 szem egész szegfűszeg
  • 1 fahéjrúd vagy 1/2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál friss gyömbér lereszelve
  • 1 csipet fekete bors
  • 400 ml víz
  • 200 ml barista zabtej*
  • ízlés szerint agávészirup vagy barna cukor

* Mindenképp barista típusú növényi tejet használj, a többi változatot ugyanis nagyobb eséllyel csapja ki a tea.

Elkészítés

  1. Forralj fel 400 ml vizet, add hozzá a fűszereket, és alacsony lángon gyöngyöztesd 6-7 percig.
  2. Zárd el, hagyd két percig hűlni, majd adj hozzá két filter fekete teát. Hagyd ázni másfél percig, majd távolítsd el a filtereket.
  3. Melegítsd fel a zabtejet, majd add a legalább tíz percet hűlt teához.
  4. Öntsd a teát bögrékbe egy szűrőn keresztül. Adj hozzá ízlés szerint agávészirupot vagy barna cukrot.
Forró csoki két átlátszó bögrében, tejszínhabbal a tetején, karácsonyi hangulatot idéző fenyőággal mellette
Fotó: Getty Images

A legfinomabb vegán forró csoki

A tökéletes vegán forró csokinak két titka van: a megfelelő növényi tej és a jó minőségű fekete csokoládé. (Halkan hozzátennénk: a forró csoki nem csak a gyerekek karácsonyi itala lehet – felnőttként is tökéletes ünnepi hangulatot varázsol.)

Hozzávalók

2 csészéhez

  • 500 ml barista zab- vagy szójatej
  • 50 gramm (fél tábla) legalább 70%-os fekete csokoládé
  • 2 teáskanál cukrozatlan kakaópor
  • 1/2 teáskanál vaníliakivonat
  • egy csipet só
  • ízlés szerint agávészirup vagy barna cukor
  • opcionális: vegán tejszínhab, fahéj

Elkészítés

  1. Egy kis lábasban melegítsd fel a növényi tejet. Ha már majdnem forr, vedd a lángot alacsonyra.
  2. Egy evőkanál meleg növényi tejben keverd csomómentesre a kakaóport, majd add a csokoládéval, a vaníliakivonattal és egy csipet sóval együtt a lábas tartalmához, és kevergesd alacsony lángon.
  3. Ha már homogén, adj hozzá ízlés szerint agávészirupot vagy barna cukrot. Kezdd először egy evőkanállal, kóstold, és ha szükséges, adj még hozzá.
  4. Töltsd a forró csokit két bögrébe, és ha szeretnéd, tegyél a tetejére vegán tejszínhabot, és hintsd meg fahéjjal.
Karácsonyi hangulatú, élénk piros ital két átlátszó pohárban, narancsszelettel és vörösáfonyával
Fotó: Getty Images

Alkoholmentes forró puncs

Az ünnepi időszak elengedhetetlen itala a karácsonyi vásárokban oly népszerű forró puncs. Most egy alkoholmentes, mégis isteni változatot mutatunk.

Hozzávalók

kb. 1 literhez

  • 600 ml almalé
  • 300 ml vörösáfonya-lé
  • 300 ml narancslé
  • 3 fahéjrúd vagy 1 evőkanál őrölt fahéj
  • 6 szem egész szegfűszeg
  • 1 teáskanál friss gyömbér lereszelve
  • ízlés szerint agávészirup vagy barna cukor
  • opcionális: narancsszeletek, friss vagy aszalt vörös áfonya a poharakba

Elkészítés

  1. Egy nagy lábasban melegítsd fel a gyümölcsleveket, majd vedd a lángot alacsonyra.
  2. Add hozzá a fűszereket és ízlés szerint agávészirupot vagy barna cukrot (kezdd először két evőkanállal), és alacsony lángon gyöngyöztesd húsz percig.
  3. Kóstold, és ha szükségesnek érzed, édesítsd tovább.
  4. Szűrd át a puncsot, majd töltsd poharakba, amikbe díszítésnek narancsszeleteket és friss vagy aszalt vörös áfonyát is tehetsz.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének