A kalács egy igazi klasszikus, amely vegán változatban is könnyen elkészíthető bonyolultabb vagy nehezen beszerezhető hozzávalók nélkül. Ráadásul ez a vegán kalács tökéletesen foszlós és puha – mutatjuk, hogyan készítheted el lépésről lépésre.
Bár sokan tartanak a kalácsfonástól, valójában egyszerűbb, mint gondolnád. Azonban ha idő szűkében vagy, őzgerincformában is sütheted, ugyanis az eredmény így is ugyanolyan finom lesz. A recept leírásában arra törekszünk, hogy a kezdők számára is könnyen követhető legyen, ezért minden lépést részletesen elmagyarázunk.
Az alábbi recept egy egyszerű vegán kalácsot mutat be, amit kedved szerint feldobhatsz mazsolával, dióval, kakaós töltelékkel vagy akár az itt található citromos-vaníliás ízesítéssel. Egy kis vegán vajjal, lekvárral vagy sziruppal tálalva tökéletes reggeli vagy uzsonna, de egy csésze forró tea vagy kakaó mellé is kiváló választás. Ha szereted az édes-sós játékát, akkor az itt található diópástétommal is tálalhatod, azzal is mennyei lesz.
Hozzávalók
- 500 g liszt
- 15 g friss élesztő
- 60 g nádcukor
- 250 ml langyos növényi tej vagy víz
- 50 ml olaj
- egy csipet só
A lekenéshez
- 2 evőkanál növényi tej
- 1 evőkanál agávészirup
- 1 evőkanál olaj
Vegán kalács elkészítése
- Először kezdd az élesztő felfuttatásával. Egy tálban melegíts langyosra 100 ml növényi tejet vagy vizet (ne legyen túl meleg), oldj fel benne a már kimért cukormennyiségből egy teáskanálnyit, majd morzsold bele a friss élesztőt, és fedd le konyharuhával. Hagyd állni 15 percet, amíg felfut.
- Keverd össze egy tálban a lisztet, a cukrot és a sót, add hozzá a felfuttatott élesztőt, 150 ml növényi tejet és az olajat, majd gyúrd össze. Dagasztógéppel vagy kézzel dagaszd addig, amíg már nem ragad. Ez 15-20 percig is eltarthat.
- Takard le a tésztát egy tiszta, enyhén vizes konyharuhával, és hagyd egy órát pihenni meleg (de ne túl forró) helyen, amíg kétszeresére nő.
- Miután megkelt, attól függően, hogy fonni szeretnéd-e, és hogy négyes, hatos vagy nyolcas fonást szeretnél, vágd 4, 6 vagy 8 egyenlő részre. A részekből gyúrj gombócokat, majd lefedve hagyd őket még negyedórát kelni.
- Az interneten számos kalácsfonási technika fellelhető, de ha nem szeretnél ezzel bíbelődni, egy egyszerű őzgerincformában is megsütheted.
- A növényi tejet, agávészirupot és olajat keverd össze, majd ezzel kend le a kalács tetejét.
- Süsd 175 ℃-on 30 percig, amíg meg nem barnul a teteje, és egy villával ellenőrizve már nem ragadnak rá tésztamorzsák.
- Felvágás előtt hagyd legalább fél órát hűlni. Az elkészült kalácsot fogyaszthatod vegán vajjal, lekvárral, agávé-, juhar- vagy datolyasziruppal, de önmagában, egy csésze gőzölgő ital mellé is tökéletes reggeli lehet.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.