Most olvasott cikk
Miközben a húsipar a túlélésért küzd, a vegán cégek 930 millió dollár befektetést kaptak a COVID-19 idején is

Miközben a húsipar a túlélésért küzd, a vegán cégek 930 millió dollár befektetést kaptak a COVID-19 idején is

Vegán hamburgerek kapják a legnagyobb befektetéseket a koronavírus idején

Míg a húsipart valósággal letarolta a koronavírus-járvány, addig a növényi alapú húspótlók piaca tovább dübörög: a gazdasági krízis ellenére 2020-ban 930 millió dollárt fektettek ezekbe a típusú cégekbe.

Miközben koronavírus-járvány miatt számos nagy húsfeldolgozót és több mint 20 vágóhidat is be kellett zárni az Egyesült Államokban, a növényi húspótlók készítésével foglalkozó cégek új lendületre kaptak.

A The Good Food Institute legújabb jelentése szerint az amerikai növényi hús-, tojás- és tejipari társaságok 2020 első negyedévében 741 millió dollárral tudták növelni tőkéjüket, ami már megközelíti a 2019-es 747 millió dolláros csúcsot.

Az elmúlt tíz évben az amerikai növényi hús-, tojás- és tejipari cégek egyébként összesen 2,7 milliárd dollárnyi tőkét tudtak bevonni, amiből 1,2 milliárdot, tehát a teljes összeg 45 százalékát ráadásul 2019-ben és 2020-ban szerezték.

A laboratóriumi húsok piaca is tovább növekszik

A GFI egy másik jelentése szerint a laboratóriumi húsipar is gyors növekedésnek indult. Ez a szektor 2020 első negyedévében 189 millió dollár befektetési tőkét tudott bevonni, ami az iparág története során messze a legmagasabb összeg.

A GFI ügyvezető igazgatója, Bruce Friedrich egy korábbi interjújában úgy nyilatkozott, hogy a növényi alapú és a laboratóriumi húsok tökéletesen ki tudják szolgálni a vevők igényeit úgy, hogy közben a fenntarthatóságot és az állatok jóllétét is szem előtt tartják.

A jelentések szerint a két ágazat, tehát a vegán hús-, tojás- és tejipari társaságokat, valamint a sejtalapú vagy laboratóriumban tenyésztett húsokkal foglalkozó cégek rekordszintű, 930 millió dollárnyi tőkét tudtak bevonni 2020 első negyedévében.

„Az egyre növekvő fogyasztói igény miatt a befektetők is meglátták a piaci lehetőséget a vegán termékekben. Ez a rekordszintű beruházás hosszú távon is jót tesz majd a szektornak. Nemcsak a folyamatos növekedést segíti elő, hanem az innovációkat is. A COVID-19 válság megmutatta, mennyire problémásak és milyen nagyon sebezhetőek az ipari állattenyésztéstől függő iparágak. Az emberek is egyre kritikusabbak lesznek az állati termékekkel szemben”

– tette hozzá a GFI társigazgatója, Caroline Bushnell.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.