Hozzávalók a palacsintához:

  • 100 g fehér liszt
  • 70 gr. tönkölyliszt (vagy 170 gr fehér is jó, vagy más arányokkal a kettő)
  • 150 ml édesítetlen növényi tej (zabtej vagy mandulatej a legjobb)
  • 230 ml ásványvíz (buborékos)
  • 2 evőkanál olaj
  • csipet só

A töltelék hozzávalói:

  • 250 g szójakocka (esetleg szójagranulátum vagy darált szejtán)
  • 1 kisebb hagyma
  • ½ paprika
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom (opcionális)
  • só, bors ízlés szerint

A mártás hozzávalói:

  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 5-6 dl zabtej
  • só, bors, fokhagyma granulátum és őrölt szerecsendió ízlés szerint
  • 2 evőkanál tejföl (opcionális)
  • 1-2 teáskanál édes vagy csípős paprikakrém
  • vegán sajt (opcionális, pl. Violife)

Elkészítés:

  1. A töltelékhez a szójakockát kb. 20-25 perc alatt közepes lángon, sós-vegetás vízben megfőzzük, majd ledaráljuk. Ha szójagranulátumot használunk, azt elég 10-15 percre forró vízbe áztatni (ezt szintén sózzuk, vegetázzuk). Ha kész szejtánt használunk, ezt a lépést teljesen kihagyjuk.
  2. A palacsintákhoz a lisztben elkeverjük a sót, egy másik tálban pedig a növényi tejet, az ásványvizet és az olajat. Ezt a nedves keveréket hozzáadagoljuk a liszthez, majd csomómentesre keverjük.
  3. Amíg a tölteléket készítjük, a tésztát hűtőbe tesszük pihenni.
  4. Aprítsuk fel a hagymát és a paprikát.
  5. A hagymát kevés olajon, alacsony lángon 8-10 perc alatt megdinszteljük, kb. félidőben hozzáadva az apróra vágott paprikát, majd a 8-10 perc után a szóját/szejtánt is.
  6. Felvesszük a lángot közepesre, és még kb. 8-10 percig pirítjuk. Ha kell, az olajat kicsit kipótolhatjuk.
  7. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük kb. 2 dl vízzel, és 6-7 percig hagyjuk főni. Ha szükséges, a vizet pótoljuk a megfelelő állag eléréséig. Szószosabb verzióhoz egy evőkanál sűrített paradicsomot teszünk bele.
  8. A besamel mártáshoz az olajon a lisztet megpirítjuk (alacsony-közepes lángon, és vigyázzunk, könnyen megég), majd lassan hozzáadagolva a növényi tejet, folyamatosan kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük. Ehhez legjobb egy kézi habverőt használni, hogy csomómentes maradjon.
  9. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fokhagymagranulátumot és szerecsendiót teszünk bele.
  10. Ha levettük a tűzről, belekeverjük a paprikakrémet és a vegán tejfölt.
  11. A palacsintatésztát a hűtőből kivéve kicsit átkeverjük, majd kevés forró olajon 1-2 perc alatt mindkét oldalát megsütjük.
  12. A kisült palacsintákat megtöltjük a töltelékkel, két végüket behajtjuk, majd feltekerjük.
  13. Tetejére locsoljuk a mártást, ízlés szerint vegán tejfölt.

*Ízlés szerint a mártáshoz vegán sajtot is adhatunk, vagy csak a tálalás után reszeljük rá.
**Ha sütni is szeretnénk, az elkészült szósszal leöntött palacsintákra ráreszeljük a sajtot, majd sütőben 180 fokon addig pirítjuk, amíg a sajt ráolvad.

Hortobágyi palacsinta recept

Melinda
Anya vagyok, aki második gyermekével várandós, emellett ápolónő, sportimádó és 4 éve büszke vegán. Célom, hogy csodás ételeket és pozitív energiát adjak a világnak, hogy egy kicsit békésebb legyen a Föld mindenkinek.

Írd le a véleményed!