Hozzávalók a palacsintához:
- 100 g fehér liszt
- 70 gr. tönkölyliszt (vagy 170 gr fehér is jó, vagy más arányokkal a kettő)
- 150 ml édesítetlen növényi tej (zabtej vagy mandulatej a legjobb)
- 230 ml ásványvíz (buborékos)
- 2 evőkanál olaj
- csipet só
A töltelék hozzávalói:
- 250 g szójakocka (esetleg szójagranulátum vagy darált szejtán)
- 1 kisebb hagyma
- ½ paprika
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 evőkanál sűrített paradicsom (opcionális)
- só, bors ízlés szerint
A mártás hozzávalói:
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál liszt
- 5-6 dl zabtej
- só, bors, fokhagyma granulátum és őrölt szerecsendió ízlés szerint
- 2 evőkanál tejföl (opcionális)
- 1-2 teáskanál édes vagy csípős paprikakrém
- vegán sajt (opcionális, pl. Violife)
Elkészítés:
- A töltelékhez a szójakockát kb. 20-25 perc alatt közepes lángon, sós-vegetás vízben megfőzzük, majd pépesítjük. Ha szójagranulátumot használunk, azt elég 10-15 percre forró vízbe áztatni (ezt szintén sózzuk, vegetázzuk). Ha kész szejtánt használunk, ezt a lépést teljesen kihagyjuk.
- A palacsintákhoz a lisztben elkeverjük a sót, egy másik tálban pedig a növényi tejet, az ásványvizet és az olajat. Ezt a nedves keveréket hozzáadagoljuk a liszthez, majd csomómentesre keverjük.
- Amíg a tölteléket készítjük, a tésztát hűtőbe tesszük pihenni.
- Aprítsuk fel a hagymát és a paprikát.
- A hagymát kevés olajon, alacsony lángon 8-10 perc alatt megdinszteljük, kb. félidőben hozzáadva az apróra vágott paprikát, majd a 8-10 perc után a szóját/szejtánt is.
- Felvesszük a lángot közepesre, és még kb. 8-10 percig pirítjuk. Ha kell, az olajat kicsit kipótolhatjuk.
- Sózzuk, borsozzuk, felöntjük kb. 2 dl vízzel, és 6-7 percig hagyjuk főni. Ha szükséges, a vizet pótoljuk a megfelelő állag eléréséig. Szószosabb verzióhoz egy evőkanál sűrített paradicsomot teszünk bele.
- A besamel mártáshoz az olajon a lisztet megpirítjuk (alacsony-közepes lángon, és vigyázzunk, könnyen megég), majd lassan hozzáadagolva a növényi tejet, folyamatosan kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük. Ehhez legjobb egy kézi habverőt használni, hogy csomómentes maradjon.
- Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fokhagymagranulátumot és szerecsendiót teszünk bele.
- Ha levettük a tűzről, belekeverjük a paprikakrémet és a vegán tejfölt.
- A palacsintatésztát a hűtőből kivéve kicsit átkeverjük, majd kevés forró olajon 1-2 perc alatt mindkét oldalát megsütjük.
- A kisült palacsintákat megtöltjük a töltelékkel, két végüket behajtjuk, majd feltekerjük.
- Tetejére locsoljuk a mártást, ízlés szerint vegán tejfölt.
*Ízlés szerint a mártáshoz vegán sajtot is adhatunk, vagy csak a tálalás után reszeljük rá.
**Ha sütni is szeretnénk, az elkészült szósszal leöntött palacsintákra ráreszeljük a sajtot, majd sütőben 180 fokon addig pirítjuk, amíg a sajt ráolvad.
Melinda
Anya vagyok, aki második gyermekével várandós, emellett ápolónő, sportimádó és 4 éve büszke vegán. Célom, hogy csodás ételeket és pozitív energiát adjak a világnak, hogy egy kicsit békésebb legyen a Föld mindenkinek.