Ha híján vagy a kísérteties ünnepi desszertötleteknek, akkor ez a halloweeni muffin pont neked való. Ezt a sütőtökös, fűszeres, kevert tésztás édességet akár a gyerekeket bevonva is elkészítheted, és a kreativitásodat szabadon engedve, kedved szerint dekorálhatod is.
A muffin az egyik legegyszerűbben elkészíthető sütemény: csak össze kell keverni a hozzávalókat egy tálban, muffinformákba tölteni, majd megsütni. Ez a halloweeni változat sem lóg ki a sorból: elkészítése ugyanolyan egyszerű, azzal a különbséggel, hogy sütés után extrázhatod az ünnepnek megfelelően mindenféle kreatív dekorációval.
A díszítés készülhet cukormázból vagy növényi tejszínhabból, de ha kihagynád az extra cukrot, akkor más lehetőséged is van, amiben a gyerekek is részt vehetnek. Például vághattok ki kartonpapírból pók, szellem, sütőtök vagy denevér formájú darabokat, amiket aztán fogpiszkálóra ragasztotok, majd ezeket a muffinokba szúrjátok. Ezenfelül különböző szupermarketekben találhatsz halloweeni díszítésű muffinkosárkákat is, amik szintén feldobják, és ünnepi hangulatot kölcsönöznek a sütiknek.

Ha pedig gluténmentes, hozzáadott cukortól és olajtól mentes változata érdekel a sütőtökös muffinnak, akkor a receptért kattints ide.
Hozzávalók
12 darabhoz
- 250 g sütőtökpüré
- 250 g finomliszt
- 150 g nádcukor
- 100 g durvára vágott dió
- 100 g vegán étcsoki apróra vágva
- 2 evőkanál lenmagpehely
- 120 ml növényi tej
- 80 ml semleges ízű növényi olaj
- 1 csomag sütőpor (12 g)
- 1 teáskanál almaecet vagy citromlé
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
- 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
- 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1/4 teáskanál vaníliakivonat
- egy csipet só
A halloweeni muffin elkészítése
- Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra. A sütőtököt vágd ketté, kapard ki a magokat, és tedd a sütőbe 40-50 percre. Ez az idő függ a sütőtök méretétől és fajtájától, ezért néha ellenőrizd, hogy megpuhult-e már. Természetesen ha van a hűtődben egy kis maradék sütőtök, az is megteszi, mivel ehhez a recepthez nincs szükség nagy mennyiségre.
- Közben két evőkanál lenmagpelyhet keverj össze hat evőkanál langyos vízzel, és tedd félre tíz percre.
- Egy nagyobb tálban keverd össze a finomlisztet, a durvára vágott diót, az apróra vágott étcsokoládét, a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat, a szerecsendiót, a gyömbért, a szegfűszeget és egy csipet sót.
- Tedd a sütőtökpürét, a nádcukrot, a vízzel elkevert lenmagpelyhet, a növényi tejet, az olajat, a citromlevet vagy almaecetet és a vaníliakivonatot egy késes aprítóba, mixeld el, majd fakanállal keverd hozzá a száraz alapanyagokhoz. Forgasd össze néhány mozdulattal, amíg éppen csak össze nem áll, vigyázva, hogy ne keverd túl.
- A tésztát oszlasd el a muffinformában úgy, hogy majdnem színig legyen.
- Süsd a muffinokat először 220 °C-on 3-4 percig, majd 180 °C-on további 18-20 percig, vagy amíg egy villát beleszúrva már nem ragad rá a tészta. A sütés első húsz percében ne nyisd ki a sütőajtót, különben összeesnek a muffinok.
- Várj tíz percet, mielőtt a formából megpróbálod kivenni a muffinokat.

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.