Most olvasott cikk
Halloweeni muffin sütőtökkel és csokoládédarabokkal

Halloweeni muffin sütőtökkel és csokoládédarabokkal

Halloweeni muffin sütőtökkel ls csokidarabokkal sötét tányéron kék felületen halloweeni dkeorációval

Ha híján vagy a kísérteties ünnepi desszertötleteknek, akkor ez a halloweeni muffin pont neked való. Ezt a sütőtökös, fűszeres, kevert tésztás édességet akár a gyerekeket bevonva is elkészítheted, és a kreativitásodat szabadon engedve, kedved szerint dekorálhatod is.

A muffin az egyik legegyszerűbben elkészíthető sütemény: csak össze kell keverni a hozzávalókat egy tálban, muffinformákba tölteni, majd megsütni. Ez a halloweeni változat sem lóg ki a sorból: elkészítése ugyanolyan egyszerű, azzal a különbséggel, hogy sütés után extrázhatod az ünnepnek megfelelően mindenféle kreatív dekorációval.

A díszítés készülhet cukormázból vagy növényi tejszínhabból, de ha kihagynád az extra cukrot, akkor más lehetőséged is van, amiben a gyerekek is részt vehetnek. Például vághattok ki kartonpapírból pók, szellem, sütőtök vagy denevér formájú darabokat, amiket aztán fogpiszkálóra ragasztotok, majd ezeket a muffinokba szúrjátok. Ezenfelül különböző szupermarketekben találhatsz halloweeni díszítésű muffinkosárkákat is, amik szintén feldobják, és ünnepi hangulatot kölcsönöznek a sütiknek.

Két kéz egy fehér asztal felett, felülről fotózva, amint halloweeni díszeket vág ki papírból
A muffinokat akár kartonpapírból kivágott figurákkal is díszítheted. Fotó: Getty Images

Ha pedig gluténmentes, hozzáadott cukortól és olajtól mentes változata érdekel a sütőtökös muffinnak, akkor a receptért kattints ide.

Hozzávalók

12 darabhoz

  • 250 g sütőtökpüré
  • 250 g finomliszt
  • 150 g nádcukor
  • 100 g durvára vágott dió
  • 100 g vegán étcsoki apróra vágva
  • 2 evőkanál lenmagpehely
  • 120 ml növényi tej
  • 80 ml semleges ízű növényi olaj
  • 1 csomag sütőpor (12 g)
  • 1 teáskanál almaecet vagy citromlé
  • ½ teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/4 teáskanál vaníliakivonat
  • egy csipet só

A halloweeni muffin elkészítése

  1. Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra. A sütőtököt vágd ketté, kapard ki a magokat, és tedd a sütőbe 40-50 percre. Ez az idő függ a sütőtök méretétől és fajtájától, ezért néha ellenőrizd, hogy megpuhult-e már. Természetesen ha van a hűtődben egy kis maradék sütőtök, az is megteszi, mivel ehhez a recepthez nincs szükség nagy mennyiségre.
  2. Közben két evőkanál lenmagpelyhet keverj össze hat evőkanál langyos vízzel, és tedd félre tíz percre.
  3. Egy nagyobb tálban keverd össze a finomlisztet, a durvára vágott diót, az apróra vágott étcsokoládét, a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat, a szerecsendiót, a gyömbért, a szegfűszeget és egy csipet sót.
  4. Tedd a sütőtökpürét, a nádcukrot, a vízzel elkevert lenmagpelyhet, a növényi tejet, az olajat, a citromlevet vagy almaecetet és a vaníliakivonatot egy késes aprítóba, mixeld el, majd fakanállal keverd hozzá a száraz alapanyagokhoz. Forgasd össze néhány mozdulattal, amíg éppen csak össze nem áll, vigyázva, hogy ne keverd túl.
  5. A tésztát oszlasd el a muffinformában úgy, hogy majdnem színig legyen.
  6. Süsd a muffinokat először 220 °C-on 3-4 percig, majd 180 °C-on további 18-20 percig, vagy amíg egy villát beleszúrva már nem ragad rá a tészta. A sütés első húsz percében ne nyisd ki a sütőajtót, különben összeesnek a muffinok.
  7. Várj tíz percet, mielőtt a formából megpróbálod kivenni a muffinokat.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének