Vegán győztest kiáltottak ki a rangos brit főzőverseny döntőjében

Kirk Haworth személyében először avatott vegán győztest a Great British Menu brit gasztroműsor. A növényi alapú étrendet követő – és ennek keretein belül is alkotó – séf egy „olimpiai” desszerttel kápráztatta el a zsűrit. 

Kirk Haworth már azzal is történelmet írt, hogy bejutott a Great British Menu brit főzőműsor 2024-es évadának döntőjébe. Ő az első vegán séf, aki a regionális összecsapások során kiváló értékelést kapott mind a főételére, mind a desszertjére.

Olyannyira kiváló értékeléseket, hogy a maximális 40 pontból 38-at bezsebelve jutott a műsor döntőjébe. Ennél magasabb pontszámot még soha senkinek nem sikerült szereznie a 2006 óta rendszeresen megrendezett Great British Menu döntő előtti szakaszában.

Tovább tudta azonban fokozni a csodát: a döntőben is vegán győztest avattak idén a gasztroműsorban.

Vegán desszertjének segítségével lett ő a győztes

A regionális fordulókban Kirk

  • babos lasagnével,
  • öt karikából álló „olimpiai” desszerttel,
  • tenger ízeit idéző gombás előétellel és
  • tengeri moszatból készített „kaviárral”

nyűgözte le a zsűrit. Természetesen mind kizárólag növényi alapú összetevőkből készült.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kirk Haworth (@kirk_haworth) által megosztott bejegyzés

A Great British Menu döntőseinek a feladata az volt, hogy egy olimpiai témájú bankettet szervezzenek Nagy-Britannia csapatának, amellyel a megmérettetések előtt megvendégelhetik a versenyzőket. A legmaradandóbb alkotásának az ötkarikás desszertjét ítélték meg a bírák, így Kirköt ennek a fogásnak az elkészítésével bízták meg.

Az Egység íze (A Taste of Unity) fantázianévre keresztelt édességben többek között a kakaó, a kesudió és a juharszirup is főszerepet kapott. Minden karika egy-egy kontinens ízvilágát idézte.

„Ez a desszert 10 pontból 10-es, kiütéssel. Az összes séfre nagyon büszke vagyok, de Kirkre különösen” – nyilatkozta a Great British Menu egyik bírája, Tom Kerridge.

Így alakult, hogy – a Great British Menu történetében első alkalommal – vegánt győztest avattak a döntő végén. „Kisfiúkorom óta erről a pillanatról álmodtam, szóval esetemben most szó szerint egy álom vált valóra” – mondta Kirk, miután kiderült, hogy az ő alkotását ítélték meg összességében a legjobbnak.

Micsoda egy vad utazás volt ez! Kevesen fogják látni azt, valójában mennyi munkát is fektettem ebbe az egész versenybe. Azt akartam, hogy minden egyes fogást ugyanolyan jóra alkossak meg, mint a többit. Addig meg sem álltam, amíg azt nem éreztem, hogy ezt abszolváltam

– tette hozzá később a közösségi oldalán.

A Lyme-kór térítette át a növényi alapú életmódra

Kirk korábban több Michelin-csillagos étteremben is dolgozott. Saját londoni étterme, a Plates egy felújítást követően idén tavasszal nyit meg újra.

A férfinél 2016-ban diagnosztizáltak Lyme-kórt. Észrevette, hogy a hús, a glutén, a finomított cukor és a tejtermékek elhagyása csökkentette a tünetei intenzitását. Ennek hatására döntött úgy, hogy életmódot vált, és áttér a növényi alapú étrendre.

Saját bevallása szerint azt szerette volna a Great British Menu zsűrijének bebizonyítani, hogy nincs szükség állati eredetű összetevőkre egy igazán ízletes menü megalkotásához. Nagyon úgy tűnik, hogy ezt a lécet már most sikerrel megugrotta.

Ez a cikk is érdekelhet:

Fekete medve egy kaliforniai fagyizó pultja mögött

Medve állt be a fagyizó pultja mögé, végigkóstolta a kínálatot

Váratlan vendég szolgálta ki magát egy kaliforniai fagyizóban: egy fekete

Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, majd gazdasági újságíróként dolgozott. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon. Nem sokkal azt követően pedig, hogy vegán lett, megjelent benne az igény, hogy a munkája is tükrözze az életmódját. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Egy tál színes paella, rajta pár gerezd lime, a háttérben zöldségek

Vegán paella – színes-zamatos spanyol klasszikus extra fehérjetartalommal

Körtés galette dióval és fahéjjal megszórva

Körtés galette dióval – rusztikus, gyorsan elkészíthető őszi desszert

Vegán túrós csusza répapörccel

Vegán „túrós” csusza ropogós répapörccel és kaporral

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének