Most olvasott cikk
Miket értek el a vegánok 2021-ben?

Miket értek el a vegánok 2021-ben?

A Prove.hu immáron harmadik éve gyűjti össze a vegánok győzelmeit, hogy egy helyen láthassuk, egy-egy évben mekkora változást képesek előidézni lelkes és küldetéstudattal dolgozó aktivisták.

Természetesen lehetetlen egyetlen cikkben összefoglalni azt a rengeteg változást, ami állatjogi és állatjóléti kérdésben történik évről-évre, ezért ennek a listának nem is célja, hogy rangsorolja ezeket.

Sőt, az is lehet, hogy lemaradnak róla fontos események – célunk csupán az, hogy betekintést nyújtsunk a vegánoknak és a szkeptikusoknak, milyen eredményesen lehet tenni egy ügyért, amiben igazán hiszünk.

1. Megérkezett Magyarországra a vegán KitKat

Februárban robbant a hír, amiről a Prove.hu is beszámolt, hogy a Nestlé elkészíti az egyik legkedveltebb édességét vegán változatban is. A tervezett szeptemberi megjelenés sikerrel járt, és már megtalálhatóak a boltokban a vegán KitKatek.

Bár a vállalat szerint nem csupán a vegánoknak készül a finomság, többnyire a rohamosan növekvő vegán fogyasztók érték el, hogy piacra dobják a KitKat növényi tej alapú változatát.

A Nestlé évek óta hatalmas anyagi és emberi erőforrást fektet a növényi alapú termékek kifejlesztésébe és támogatásába. A vállalat már több rizs-, szója-, kókusz-, zab-, borsó- és mandula alapú tejterméket, húsutánzatokat, fagylaltot, kenőkrémeket és italokat dobott piacra a közelmúltban, melyekkel egyre több fogyasztót segítenek, hogy etikusabb, fenntarthatóbb változatra cseréljék az állati eredetű ételeket.

2. Kizárólag vegán menüt szolgáltak fel az idei Met-gálán

2020 elején rengeteg neves díjátadó – például a Golden Globe, a Critics Choice Awards vagy az Oscar-gála – döntött úgy, hogy fenntarthatósági okokból növényi alapú menüt kínál. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott idén a divatvilág legismertebb programja, a Met-gála, melyen világhírű séfek készítenek állatmentes ételeket a vendégeknek.

Marcus Samuelsson, a séf és étteremtulajdonos, aki kiválasztotta a gála séfjeit, a Bon Appétit magazinnak elmondta, a döntést az is indokolta, hogy szeretnék megmutatni, hogyan változik az étkezés Amerikában, és örülnének neki, ha a jövő étele növényi alapú lenne. Úgy tűnik, rajtuk már nem múlik.

3. A Volkswagen több üzemi konyhája száműzte a húsokat

A német munkások kedvence, a currys-ketchupos kolbász már csak növényi változatként kerülhet a dolgozók tányérjára. A Volkswagen ugyanis nyár vége óta már a második éttermét teszi teljesen húsmentessé.

A cég nyilatkozata szerint egyre több dolgozó érdeklődött a vegetáriánus és vegán fogások iránt. Ugyanakkor a döntés nemcsak a dolgozók érdekeit és egészségét, hanem a fenntarthatósági törekvéseket is szolgálja. Az autókonszern hannoveri üzeme már korábban sikerrel állt át a növényi fogásokra.

4. Egy vegán cég legyőzte a tejipari cenzúrát

Precedens értékű döntés született egy bíró által: a Miyoko’s Creamery nevű vegán cég pert nyert Kalifornia állammal szemben, és mától nem vonatkozik rá a vaj cenzúrája.

A Miyoko Schinner tulajdonában lévő vállalat, amelyet az Animal Legal Defense Fund képviselt a jogi csatában, azzal érvelt, hogy a tilalom sérti a szólásszabadsághoz való első alkotmánykiegészítési jogát, és az Egyesült Államok észak-kaliforniai kerületi bírósága egyetértett ezzel.

Richard Seeborg bíró úgy döntött, hogy a Miyoko’s továbbra is használhat olyan kifejezéseket, mint a “vegán vaj” a kesudió alapú termékeire.

5. Megtudtuk, hogy fenntartható halászat nem létezik

Egy szép márciusi napon megjelent a Netflixen a Seaspiracy (magyarul ‘A fenntartható halászat valódi arca‘), ami alaposan ledöbbentette a világot. Olyannyira nagy hatással volt a fogyasztókra és a döntéshozókra, hogy a halászatban érdekelt lobbisták már a film megjelenése előtt megírták annak cáfolatát – anélkül, hogy tudták volna, mit is kell megcáfolni.

A beharangozó előzetesből megtudhatjuk, hogy Ali Tabrizi és Lucy Tabrizi kalandját követhetjük nyomon, amint leleplezik a kevésbé ismert tényeket a túlhalászásról és az óceáni élővilág tönkretételéről. Ali már gyermekkora óta imádta a hatalmas vizeket és annak rejtelmeit, de lelkesedése darabokra hullott, amikor meglátta, milyen kegyetlenséggel és szennyezéssel jár a nagyipari halászat.

Úgy nyilatkozott, hogy elképesztő mértékű pusztítás történik, amiről alig tudnak az emberek, és ami még sokkolóbb, hogy ehhez a kormányok és néhány környezetvédelmi szervezet is hozzájárul, sőt, profitál is belőle.

Magyarországon többek között Sebestyén Balázs is írt egy posztot a filmről, melynek hatására több tízezren nézhették meg.

6. Füstbe ment tejipari terv: Az EU nem cenzúrázza jobban a növényi tejtermékeket

Európa végre döntött, mégpedig a növényi tejtermékek cenzúrája ellen. Az Európai Parlament, az Európai Tanács és az Európai Bizottság elutasította a híres 171-es módosító javaslatot, amely szigorú korlátozásokat vezetett volna be a növényi eredetű élelmiszerek elnevezésével és hirdetésével kapcsolatban. Ne feledjük, a növényi húsok esetében tavaly már megbukott a húslobbi hasonló kísérlete, ám a növényi alapú tejtermékek esetében úgy tűnt, a tejipar lesz az erősebb.

Ahhoz, hogy 2021. május 25.-e mérföldkőként vonulhasson be az európai közösség történetébe, arra is szükség volt, hogy a ProVeg International petíciót indítson a növényi tej és tejtermék elnevezések betiltását sürgető indítvány ellen. Ennek az akciónak olyan vezető, nem kormányzati szervek álltak az élére, mint a Greenpeace, a WWF, Greta Thunberg, valamint a gyártásban érdekelt Upfield, Oatly, Nestlé és az Alpro.

A kampány magyarországi támogatói között volt a Prove.hu, valamint a legnépszerűbb vegán oldal, a Csir Kevin is. Emellett 96 további szervezet csatlakozott és szólalt fel Európában a cenzúra ellen. Az összefogás eredményeként közel félmillió európai polgár emelte fel szavát a 171-es módosító javaslat ellen, mivel azt egyértelműen éghajlat-ellenes élelmiszeri szabályozásnak tartotta.

7. A világ legnagyobb divatmagazinja, az ELLE teljesen szőrmementessé vált

Az ELLE az első olyan divatmagazin, amely az összes felületéről véglegesen eltünteti a szőrmét, vagyis sem a szerkesztői, sem a reklámanyagok nem tartalmaznak majd szőrméből készült termékeket, ahogy weboldalaik, közösségi média felületeik és divatbemutatóik sem.

A hír azért jelentős, mert az ELLE a világ leghíresebb divatmagazinja, jelenleg 45 különböző kiadványt jelentetnek meg, melyek havi szinten 21 millió olvasóhoz jutnak el. A döntés természetesen a Kínában kiadott lapokra is érvényes, amely ország a világ legnagyobb szőrme előállítója.

Ez egy lehetőség az ELLE számára, hogy felhívja a figyelmet az állattokkal való helyes bánásmódra, ráirányítsa a figyelmet a fenntartható, innovatív alternatívákra és humánusabb irányba lendítse a divatipart

– mondta Valéria Bessolo LLopiz, az ELLE nemzetközi vezetője.

Naspolya Nassolda - Bárányos Réka és Novák Ádám, RTL Klub Cápák Között
Fotó: RTL Klub, Naspolya Nassolda Facebook

8. Vegán vállalkozás nyert befektetést a Cápák Között üzleti showműsorban

Bárányos Réka és Novák Ádám egy mentes, nyers vegán cukrászda üzemeltetőiként érkeztek a műsorba, hogy növényi ételekkel kínálják a ragadozó Cápákat. És be is jött nekik.

Minden termékük tej-, tojás-, glutén-, és hozzáadott cukortól mentes, az édesítéshez főleg aszalt gyümölcsöket használnak és törekednek a “műalapanyagok” bojkottálására is.

A budapesti Naspolya Nassolda az ország első nyers vegán cukrászdája, melynek alapítói már több, mint 9 éve tértek át egy egészségesebb étkezésre, eközben azonban nem akartak lemondani a nassolnivalók ízéről sem.

A Cápák közül Lakatos István, a 25 vállalkozást magába foglaló Bravogroup Holding ügyvezetője kiemelte, hogy gyönyörűek a felkínált finomságok, míg Moldován András, a sertéstenyésztésben érdekelt vállalkozó azt mondta:

Én magam nem ettem még mentesből soha életemben ilyen finomat.

A teljes műsor itt nézhető vissza online.

9. Növényi étrendet támogató polgármester került New York élére

Eric Adams 2016, vagyis a 2-es típusú cukorbetegsége megállapítása óta nem fogyaszt állati eredetű élelmiszereket. Saját bevallása szerint a növényi alapú étrenddel sikerült megfordítania betegsége lefolyását, amely nemcsak magánéletét, de közalkalmazotti karrierjét is megváltoztatta.

Elkötelezett vagyok az üzenet terjesztése mellett, ezért arra törekszem, hogy New York valamennyi lakója számára elérhető legyen az egészséges életmód, amelyet elsősorban a növények nyújtanak nekünk

– nyilatkozta többször is a kampány során, s már ekkor konkrét akciókkal hangsúlyozta szavait.

A város legnagyobb egészségügyi intézetében, a Bellevue Kórházban például segített beindítani egy növényi alapú gyógyászati programot, májusban pedig 10 ezer dolláros alappal támogatta egy olyan tanterv kiegészítő programjának létrehozását, amely a növényi alapú táplálkozás gyógyító erejét mutatja be a leendő egészségügyi szakembereknek.

Bill de Blasio korábbi polgármester segítéségével 15 brooklyni iskolában már évekkel ezelőtt bevezették a húsmentes hétfőt. Ezt a programot az akkori városvezető 2019-ben a New York államban található 1700 állami iskolára is kiterjesztette. Adams ekkor már azért is küzdött, hogy a feldolgozott húsokat véglegesen száműzzék valamennyi állami iskola menüjéből.

10. A vegánok 73%-kal kevésbé vannak kitéve a COVID-19 súlyosabb szövődményeinek

Hivatalosan is megerősítést nyert: a vegánok esetében jóval ritkább a COVID-19 súlyos lefolyása. Ezzel szemben az alacsony szénhidrát-, illetve magas fehérje-tartalmú étrendek fokozhatják a fertőzés súlyosabbra fordulásának esélyét.

A BMJ Nutrition, Prevention and Health című szakmai folyóiratban nemrég megjelent kutatás hat ország (Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország, Nagy-Britannia és Egyesült Államok) egészségügyi dolgozóinak adatait dolgozta fel.

A résztvevők elsősorban orvosok voltak, illetve néhány ápoló, akik fokozottan ki voltak téve a Sars-Cov-2 fertőzés lehetőségének. Egy online kérdőív kitöltésével szolgáltattak adatokat étkezési szokásaikról, életmódjukról, egészségi állapotukról, illetve az esetleg kialakult betegség lefolyásáról.

A kutatók a következő étrendeket vizsgálták a COVID-19 során tapasztalt tünetek szempontjából: teljes értékű növényi alapú, ketogén, paleo, low-carb, mediterrán, vegetáriánus, peszketariánus, alacsony zsírtartalmú, illetve egyéb. A több, mint 2800 megkérdezettből 568-an estek át a fertőzésen. Közülük 138-an számoltak be a betegség közepesen vagy kifejezetten súlyos lefolyásáról, 430-an könnyű tüneteket tapasztaltak.

Az adatok elemzése alapján úgy tűnik, hogy míg a fertőződés ténye független az étkezési szokásoktól, a növényi alapú és a peszketariánus (növényi ételek és hal) táplálkozás megvéd a COVID-19 súlyos szövődményeitől.

A vegánoknak 73%-kal, a peszketariánusoknak 59%-kal van kisebb esélye a betegség súlyos lefolyására. Ráadásul az alacsony szénhidráttartalmú diéták követőinek rizikója akár négyszeres is lehet a vegánokhoz képest.

Vadászati kiállítás elleni vegán demonstráció-min
Fotó: Bakó Mihály

11. Vegán aktivisták tüntettek a vadászkiállítás helyszínén

Szeptember 25-én nyílt meg a sokak által kritizált vadászati világkiállítás, ahol főszerepben a vadászat, a halászat és az állattenyésztés tündökölhetett, emellett természetvédelmi előadásokat is tartottak. Utóbbiban azonban erősen kételkedtek a magyar vegán aktivisták, ezért már a nyitás napján megjelentek a Hungexponál, hogy felszólaljanak az állatokért.

Délelőtt 10 óra, az érdeklődő vadászok és a szimpatizánsok a bejáratok felé közeledtek. Ekkor még nem sejtették, hogy a túloldalon a közel 40 fős társaság szintén készülődik: látványos táblákkal, állatmaszkokkal és jelmezekkel, ügyesen megoldott művérrel és határozott küldetéstudattal.

A vadászat gyilkosság. Az állatok élete nem megújuló erőforrás. Állatmészárlás ≠ Fenntarthatóság.

– állt a plakátokon, melyeket az aktivisták V-alakzatot felvéve a járókelők felé mutattak.

A gyülekezést és a táblák felmutatását rövid performanszok követték, különböző jelenteket mutattak be az állatvédők, amiről fotók készültek a média és a nemzetközi vadászat-ellenes közösség számára.

A kiállítás és a tüntetés híre Németországba is eljutott a PETA Deutschland által, a szervezet egyik koordinátora ugyanis személyesen is meglátogatta az eseményt. Petja Petrova elmondása szerint kifejezetten aktív a magyar vegán közösség és elképesztő, hogy ilyen rövid idő alatt ennyien összejöttek, hogy hallassák hangjukat az állatokért.

A PETA sajtóközleménye szerint:

Ízléstelen dolog az állatok megölését szórakoztató szabadidős sportként reklámozni

– mondta Nadja Michler, a PETA vadvédelmi szakértője.

12. Berkeley az első amerikai város, amely betiltaná az összes állati eredetű ételt

A városi tanács bejelentette, hogy 2024-ig 50 százalékkal csökkenti a felszolgált állati eredetű élelmiszerek mennyiségét, és ezeket növényi eredetű alternatívákkal helyettesíti – számolt be róla a The Daily Californian.

Ez a lépés az első szakasza annak a hosszú távú tervnek, hogy a város teljes mértékben megszüntesse az állati eredetű ételeket. Jelenleg nyári táborokat, idős otthonokat, kórházakat, iskolákat és börtönöket látnak el étellel, ezeket alakítanák át többnyire vagy teljesen növényi alapúra.

A július 27-i ülés napirendje szerint a tanács úgy véli, hogy ez az ambiciózus cél “felgyorsítja a város növényi alapú étrendre való átállását”, melyet Jesse Arreguin, Berkeley polgármestere és Sophie Hahn tanácsos fogalmaztak meg közösen.

A döntést környezetvédelmi, etikai és egészségügyi szempontok indokolták. A napirendi jelentés rámutatott a hús és a tejtermékek negatív hatására az üvegházhatású gázkibocsátás, a vízhiány és a “katasztrofális természeti katasztrófák” tekintetében, amit ezek az iparágak egyre nagyobb mértékben okoznak.

Megemlíti továbbá az élelmiszer-pazarlással és az olyan betegségekkel kapcsolatos problémákat is, mint a cukorbetegség és a rák, amit ezek a termékek nagyobb eséllyel okozhatnak.

13. Kiosztásra került az ötvenezredik hivatalos vegán védjegy

A The Vegan Society hivatalos tanúsítási rendszere néhány hónapja elérte az ötvenezredik regisztrált termékét, melynek több, mint egynegyedét 2020-ban adták ki.

A szervezet kutatása szerint a vegánok és vegetáriánusok 97%-a rendszeresen keresi a független vegán tanúsító címkét a termékeken. Egy másik, márciusban végzett felmérés megerősítette, hogy a The Vegan Society védjegye a legmegbízhatóbb és legelismertebb címke mind közül.

Nem véletlen, ugyanis ez az eredeti vegán védjegy, amit még 1990-ben hoztak létre, és azóta is világszerte használják. A védjegy szabványait termékenként alkalmazzák, és minden egyes összetevőt alapos ellenőrzésnek és hosszú felülvizsgálatnak vetnek alá.

14. Elektromos autókra cserélik a lovakat és a szamarakat Petra ősi városában

Tíz darab elektromos, nagyobb méretű golfautóra emlékeztető járművel enyhítenek Jordánia legnépszerűbb turisztikai látványosságának, Petra ősi romvárosának falai között dolgozó állatok terhein. Amennyiben újra feléled az ország turisztikai ipara, a járművek száma tovább növekedhet.

Jordánia egyik legnépszerűbb helyszínén, 1985-ben az UNESCO kulturális világörökségi helyszínének választott, 2007-től pedig a világ hét új csodája között számon tartott Petrában, a kőbe vésett ősi városban állatjóléti megfontolásokat követően elektromos autókat kezdtek használni a látogatók szállításához.

Nincs légszennyezés, nincs kipufogógáz és a bántalmazási esetek is csökkentek

– mondta Suleiman Farajat, a helyi turisztikai ügynökség vezetője. Hozzátette, hogy a régi lovaskocsik kerekei sokszor rombolták a Petrához vezető Szik szurdok falait, ráadásul így az út is rövidebb ideig tart és az ürülék sem okoz kellemetlenségeket.

15. Klímavédelmi okokból száműzik a húsos ételeket a berlini egyetemek menzáiról

A berlini egyetemek menzái 4%-ra csökkentik a húsos ételek arányát, és többnyire növényi alapú ételeket kínálnak a diákoknak – számolt be róla a Die Welt német napilap.

A tervek szerint hétfőnként egyáltalán nem lesznek húsos ételek a kínálatban, a hét többi napján pedig többnyire vegetáriánus vagy teljesen növényi alapú kosztra számíthatnak a fogyasztók. Az ambiciózus döntést az motiválta, hogy a diákok közül egyre többen kérték, hogy etikai vagy klímavédelmi okokból változzanak a menzák kínálatai.

16. Az első magyar üzleti konferencia a növényi táplálkozásról

A MAVEG, a VeganFriday és az Ébredő Bolygó Alapítvány szervezésében november 4-én, Budapesten rendezték az első hazai növényi konferenciát.

A Plant-Powered Perspectives névre hallgató eseményen, a MagNet Közösségi Házban, a magyar vegán piac legjelentősebb szereplőivel találkozhattak az érdeklődők, akik a növényi termékek táplálkozástudományi, vendéglátóipari, illetve üzleti lehetőségeiről beszélgettek.

A konferencia beszélgetései során minden résztvevő egyet értett abban, hogy a növényi étrend nemcsak az egészségünk, de környezetünk számára is a lehető legjobb megoldás.

17. Franciaország betiltja a vadállatok cirkuszi szerepeltetését, a nyércfarmokat és a delfinshowkat

2024-től tilos lesz vadállatokat szerepeltetni a francia cirkuszokban. Emellett betiltják még a delfinshowkat, a nyércfarmokat, de az állatkínzás büntetési tételei is emelkednek.

A francia parlament elfogadta azt az állatjóléti törvénymódosítást, ami megtiltja a cirkuszok számára, hogy előadásaikhoz vadállatokat használjanak. A tavaly óta napirenden lévő szigorítást a parlament mindkét háza megszavazta.

Már csak Emmanuel Macron államfő aláírása hiányzik, de az elnök szignójára feltehetően nem kell majd sokat várni, Macron ugyanis „történelmi lépésként” értékeli a jogszabálymódosítást.

18. Kikerül a lovaglás az öttusa sportágai közül

A Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) megerősítette a hírt: a lovaglás kikerül az öttusa sportágai közül.

Bizonyos források szerint az idén nyáron tartott Tokiói Olimpia lovas számának felkavaró eseményei sürgették meg a döntést: ezen esemény alatt a résztvevők egy teljesen idegen lovat kapnak, amivel az esemény kezdete előtt húsz percük van valamiféle kapcsolatot kialakítani.

Az elem során az egyik ló nem akart elindulni, a lovas edzője pedig ezért az állatot megütötte, és a lovast is erre biztatta. Az edzőt az esemény után kizárták az olimpiáról.

19. Az Európai Parlament megszüntetné az állatkísérleteket

Egy állatkísérletektől mentes jövő mellett tette le voksát az Európai Parlament. Ez pedig akkor is történelmi cselekedet, ha nem jelent azonnali változást.

A Research Modernization Deal elnevezésű cselekvési terv egy olyan program, amely állatok felhasználása nélkül gyorsítaná fel a tudományos innovációra való áttérést.

Az EP-képviselők döntése nyomán az Európai Bizottság a az állatkísérletek befejezésének szellemében működik majd együtt a tudományos világ képviselővel, köztük az állatvédő világszervezettel, a PETA-val, amely elsők között üdvözölte a hírt.

A szavazás azért történelmi, mert egyértelműen bizonyítja, hogy az európai képviselők azt szeretnék, ha a bizottság aktívan fellépne az állatok tudományos célú felhasználása ellen. Jytte Guteland svéd képviselő szerint mostantól az Európai Bizottságon múlik a teljes közösségre kiterjedő cselekvési terv kidolgozása, s elvárják, hogy a prioritásai között kezelje azt.

Éppen ezért arra szólítják fel az intézményt, hogy a lehető leggyorsabban kezdje meg a párbeszédet az „állatmentes” tudományra való áttérés pénzügyi, oktatási és ütemezési feltételeinek összehangolásának érdekében.

20. Látványos demonstráció a kiskunfélegyházi vágóhíd előtt

Augusztus 11-én a délelőtti órákban egy korábban nem látott stílusú aktivizmus vette kezdetét Kiskunfélegyházán, közvetlenül a Polgármesteri Hivatal melletti parkban, a Petőfi-emlékmű előtt. A vegán aktivisták ezúttal azért szólaltak fel, hogy felhívják a figyelmet az élőállat-szállítás és export kegyetlenségére.

Az Ébredő Bolygó Alapítvány, a Vegán Aktivisták Magyarország és a Vegán Aktivisták Kecskemét szervezésében megrendezett eseményre több tucat, az ország minden területéről érkező állatbarát érkezett azért, hogy 11 órától rövid performanszt (ketrecbe zárt embereket, kaszás jelmezzel való ábrázolást és csoportképet) mutassanak be, melyet a helyi és nemzetközi sajtónak szánnak.

Nem véletlen a szokatlan vizuális élmény: a szervezők, Nagy Ervin, az Ébredő Bolygó Alapítvány kurátori tagja, Fehér Péter, a Vegán Aktivisták Magyarország aktivistája és Vida Raul, a Prove.hu alapítója együttműködtek a PETA Deutschlanddal, hogy Magyarország is csatlakozzon egy globális kampányhoz, melynek célja, hogy az EU-ban megszűnjön az élőállat export.

Világszerte 12 másik országban tartottak hasonló megmozdulásokat ugyanekkor, azonban mind közül, egyedülálló módon, kizárólag hazánkban voltak ketrecek, félmeztelen aktivisták, molinók és tömeges vonulás.

120 adag ételt osztottak ki vegán aktivisták - prove.hu-min
Fotó: Pintér Judit

21. Több, mint 1500 adag vegán ételt adományoztunk

Vida Raul vagyok, a Prove, a Veganuár és több más vegán projekt alapítója. Az idei misszióm az volt, hogy több mint 1500 adag ételt adományozzunk rászorulók, COVID-kórházak, iskolák és idősotthonok részére, emellett edukáljuk a lakosságot a nagyipari állattartás és a zoonózisok kapcsolatáról, hogy elkerüljük a következő világjárványt. Ez a cél teljesült, amelyben lelkes aktivista társaim és barátaim segítettek. Hálásan köszönöm nekik.

A 2022-es évben ennek a mennyiségnek akár a tízszeresét is tervezem kiosztani, több városban, több embernek és több aktivistával. Nemcsak, hogy altruistaként őszinte boldogságot érzek, miközben segíthetek másokon, de kifejezetten büszke vagyok rá, hogy minden bizonnyal az ország történelmének legnagyobb vegán adományozási akcióit hajtjuk végre ezekben az években.

Tartsatok velem, és hozzunk létre egy fenntarthatóbb, etikusabb világot – az embereknek és más élőlényeknek egyaránt.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.