Most olvasott cikk
Miket értek el a vegánok 2020-ban?

Miket értek el a vegánok 2020-ban?

Vegán demonstráció

Példátlan időket éltünk meg az elmúlt közel 1 évben. Ugyanakkor ez nem az első pandémia volt, amit az állatok kizsákmányolása szabadított ránk az utóbbi évtizedekben.

Gondoljunk a folyton felbukkanó és állandóan mutálódó sertéspestisre, madárinfluenzára vagy a SARS és MERS vírusokra, mely a COVID-19-hez hasonlóan az állatok kizsákmányolása miatt terjedt át az emberekre.

Minden eddiginél nagyobb szükség van az élelmezési rendszerünk megváltoztatására, hogy elkerüljük a klímaváltozást, a világjárványokat, a túlnépesedést és a biodiverzitás csökkenését. Ezeken is javíthat a vegán filozófia, mely egy sokkal etikusabb és fenntarthatóbb alternatívát jelent az egész emberiségnek.

Lássuk, milyen győzelmeket könyvelhettek el a vegán aktivisták és az állatjogi szervezetek 2020-ban.

1. Filozófiai hit lett a veganizmus Nagy-Britanniában

A brit bíróság egy munkaügyi per kapcsán jutott arra a következtetésre, hogy az etikai veganizmus filozófiai hitnek minősül, így a magukat etikai vegánnak vallókat is megilleti az egyenlőség védelme.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem lehet többé megkülönböztetni a vegánokat azért, mert etikai okokból el szeretnék kerülni az állatok használatát például a munkahelyükön vagy az életük más részén. Így közelebb kerültünk ahhoz is, amikor a veganizmus a társadalmunkban elfogadott és normális lesz.

A jogalkotók és a vegánok arra számítanak, hogy a védettség kimondása által könnyebb helyzetbe kerülhetnek az etikai vegánok a munkahelyükön, hiszen az egyenlőségi törvény kiterjesztése miatt a hátrányos megkülönböztetés esetükben is tiltottá válik.

Emellett a Vegan Society szerint ez a precedens értékű – vagyis más ítéletekben és döntéshozatalban is hivatkozható, irányadó – ítélet jelentős hatással lehet majd az oktatásra, az edukációs programokra, a foglalkoztatási szokásokra, a közlekedésre, a munkahelyi struktúrákra, az áruk-szolgáltatások nyújtására és természetesen mindennek alapjára: az állatok védelemre is.

2. A világ legnagyobb díjátadói vegánná váltak

A januárban megtartott 77. Golden Globe-díjátadó és a pár hétre rá megrendezett 25. Critics’ Choice Movie Awards is vegán menüt kínált a vendégeknek, nemcsak a hivatalos vacsorán, de még a színfalak mögötti büfékben is.

Mindkettő történelmi jelentőségű változás, ugyanis ezeken az eseményeken több ezer világsztár jelenik meg, és kifejezetten bátor lépés a szervezők részéről, hogy a környezetvédelem érdekében határozott lépéseket tesznek.

Ehhez a lépéshez nagy mértékben hozzájárult Joaquin Phoenix is, aki nem véletlen a vegánok egyik kedvenc arca: minden egyes díjátadón, amit a Jokerben nyújtott alakításáért kapott, mondott egy beszédet a veganizmusról és az állatok jogairól – több tízmillió ember előtt. Hogyan lehetne nem imádni őt ezért?

A növényi ételek egyébként eddig szinte egyáltalán nem szerepeltek a menün, most viszont mindkét esemény teljesen vegán lett. Ez egy drasztikus változás és óriási győzelem az állatoknak.

Amerika legnagyobb tejipari vállalata szerint a növényi tejtermékeké a jövő

3. Amerika legrégebbi tejipari vállalata csődbe ment

A tejfogyasztás az 1970-es évek közepe óta folyamatosan csökken. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatai szerint az eladások 26 százalékkal csökkentek az elmúlt két évtizedben. Eközben a növényi tej értékesítése továbbra is folyamatosan növekszik, a zabtejek eladása 2015 és 2019 között 636%-kal nőtt.

2019 novemberében bezárta kapuit az egyik legnagyobb amerikai tejvállalat, a Dean Foods, pár hónapra rá pedig az említett legrégebben működő is beadta a kulcsot. A fogyasztók kezdik felismerni, hogy a növényi tejek nemcsak pótolni tudják az állati tejek funkcióit, de egészségesebb, fenntarthatóbb és etikusabb alternatívát is jelentenek.

4. Elindult az első Veganuár, ami 14.000 magyarnak segített

A Prove.hu 2019 végén minden eddiginél nagyobb kampányba kezdett – elindította a Veganuár online programot hazánkban is. Egy 30 napos, ingyenes kihívást, ami bárkinek segít a vegánná válásban.

Már a legelső évben, a kezdés pillanatában 7046-an várták az emaileket, majd a programot teljesítők száma január végére 10.679-re nőtt. Év végére pedig elérte a 14.000 jelentkezőt. Soha nem volt még olyan program Magyarországon, ami egyszerre ennyi embernek segített volna a vegán életmódban.

A program résztvevői több millió liter vizet és több ezer kg szénd-dioxidot spóroltak meg, valamint hatalmas mennyiségú erdőt menthetnek meg, ha továbbra is kitartóan vegánok maradnak – a többségük szerint így lesz.

5. Billie Eilish és édesanyja vegán ételt adományoztak a kórházi dolgozóknak

Márciusban, amikor a koronavírus (COVID-19) egyre jobban bekerült a köztudatba és növekedtek a fertőzöttek, az egészségügyi dolgozók munkáját azzal hálálta meg néhány celeb, hogy ételt adományozott a kórházaknak és az ott dolgozóknak.

Billie Eilish, korunk egyik legnépszerűbb fiatalkorú énekese és édesanyja, akik évek óta a vegán filozófia szerint élnek, úgy döntöttek, növényi ételekkel lepik meg az orvosokat, ápolókat és a betegeket.

Korábban így nyilatkozott a követőinek:

“[…] Tudom, hogy a hús finom, és azt gondolod, hogy te csupán egyetlen ember vagy a sok közül, így semmit sem fog megváltoztatni, ha abbahagyod. De ez csak tudatlanság és hülyeség. […] Ha láttad azokat a videókat, amiket feltettem, és nem adsz magyarázatot arra, hogy miért folytatod azoknak a lényeknek az elfogyasztását, akiket a te örömöd kedvéért megkínoztak… akkor sajnállak téged.”

Húsevés és a koronavírus kapcsolata

6. Százmilliókhoz jutott el a hír, hogy az állathasználat vírusokat okozhat

Amikor világjárvánnyá nyilvánították az új típusú koronavírust, megtört végre a csend, és a sajtó elkezdte alaposan megvizsgálni a vírus keletkezésének okát.

Ez azt jelentette, hogy megszülettek a legnagyobb sajtóorgánumok tényfeltáró cikkei, amik rámutattak: az állatokkal és természettel való bánásmódunk miatt vagyunk ebben a vírushelyzetben.

Nem mesterséges laborvírusról vagy globális összeesküvésről van szó, hanem arról, hogy újra és újra problémát okoz a nagyipari állattartás és a húspiacokon feltárt rossz higiéniai körülmények.

A média, ami eddig gyakran vegán-ellenes volt, most nem félt kimondani, hogy a növényi étrend egy biztonságosabb étkezési mód, és csökkenthetjük az esélyét a következő járvány kialakulásának, ha vegánként élünk.

7. A szőrmeipar az utolsókat rúgja

Minden évben tovább nő azon márkák száma, melyek betiltják a szőrmekollekcióikat, mert egyre nagyobb nyomást éreznek a fogyasztók és a szervezetek részéről.

Hallgatva a vásárlóikra, olyan márkák mondtak már nemet a szőrmére, mint a Calvin Klein, Donatella Versace, Michael Kors, Macy’s, Tommy Hilfiger, Stella McCartney, Prada, Gucci, Giorgio Armani, Hugo Boss, Vivienne Westwood és még több száz hasonló cég.

A szőrmeipart még az ág is húzza, miután egyre több ország tiltja be a szőrmekereskedelmet vagy az állatok tenyésztését. Hazai példaként megemlíthető, hogy 2020-ban az állatvédők elérték, hogy a budapesti ünnepi vásárokon többé ne lehessen szőrmét árulni.

Emellett újabb győzelem, hogy Magyarország betiltotta a nyérc- és rókatenyésztést, megakadályozva ezzel, hogy a környező országokból áttelepüljön a szőrmeipar, ahol szintén betiltották ezeknek az állatoknak a tenyésztését.

8. Egyre több sztár lesz hangja az állatoknak

Az utóbbi évek népszerű arcai, mint Lizzo, Tabitha Brown, Billie Eilish, Joaquin Phoenix, Lewis Hamilton szintén vegánok, és kifejezetten sokat beszélnek róla a TikTokon, Instagramon vagy más platformokon.

Képzeljük el, hogy az ilyen sokak által imádott hírességek hány millió fiatalnak mutathatnak jó példát, amikor megosztanak egy vegán receptet, egy vicces videót erről az életmódról vagy egy elgondolkodtató kisfilmet.

Bár sok celeb életmódja és elvei megkérdőjelezhetőek, jó látni, hogy a vegán sztárok általában jó példát mutatnak és próbálják terjeszteni az etikus szemléletmódot.

KFC vegán csirkeszárnyak

9. McVegan, Vegan King, Vegan Fried Chicken

Szó szerint nincs már olyan vezető élelmiszeripari vállalat a világon, amelyik ne kínálna valamilyen vegán opciót. A Burger King, KFC, McDonald’s, Donkin Donuts, Starbucks és más népszerű cégek folyamatosan bővítik a kínálatukat.

Bár tagadhatatlanul a profitért teszik, de minden egyes alkalommal, amikor húsos, tejes étel helyett a vegán opciót választjuk, csökkentjük a keresletet az állathasználatra. Több millió hozzád hasonló ember pedig már jelentős változást idézhet elő abban, hogy ezek a vállalatok mit kínáljanak a jövőben a kereslet alapján.

Az pedig különösen jó hír, hogy az újonnan bevezetett növényi ételek rendre elfogynak már az első órákban, ugyanis a húsevők is örömmel fogyasztják.

10. Betiltják a tevegelést és lovaglást a gízai piramisok körül

A gízai piramisok környékén hamarosan nem lesz többé lehetőség a tevegelésre és lovaglásra, miután a PETA elérte, hogy a turisztikai miniszter betiltsa a kegyetlen gyakorlatot. Az állatokat elektromos autók és buszok válthatják fel. A döntést több, mint ötszázezren támogattak aláírásukkal.

Az állatjogi szervezet szerint ma már van alternatíva az állatok kihasználása helyett, mint például a buszok, autók, terepjárók, vagy egyéb közlekedési eszközök, amellyel ugyanúgy, vagy még kényelmesebben lehet megcsodálni a látványosságokat.

Ezt a levelet és a rendeletet az állatjogi szervezet egy leleplező videója előzte meg, melyben kiderült, hogy ezek a munkára fogott állatok mennyi kegyetlenséget kénytelenek elszenvedni.

Mielőtt benyújtották a kérvényt, az aktivisták megbizonyosodtak róla, hogy az agyondolgoztatott állatok a fáradtságtól alig tudnak csoszogni, és gyakran össze is esnek a teher alatt.

A munkások pedig gyakran megkorbácsolják őket, arra kényszerítve, hogy a végső erejükig meneteljenek tovább. A felvételeken az is látszik, amint három tevehajcsárt letartóztatnak feltételezett állatkínzás miatt.

Bár a betiltási terv még nem terjed ki az egész országra, a PETA így is nagy sikernek tulajdonítja a döntést.

Ez az év tehát – a rengeteg szörnyűség ellenére – mégsem volt kizárólag negatív: az állatjogi mozgalom továbbra is megállíthatatlanul növekszik világszerte és hazánkban egyaránt.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.