A nyári kerti partik elmaradhatatlan eseménye a sütögetés, amiből bizony a növényi étrenden élők sem szeretnének kimaradni. Szerencsére a szalonnán túl rengeteg lehetőség van a változatos vegán grillezéshez.
A grillezésről korántsem vegánbarát ételek jutnak a legtöbb ember eszébe. De ha a vegán nem süt szalonnát, virslit és hamburgert, akkor mit eszik, ha kerti partira hivatalos? A főétel mellé kínált uborkasalátán túl mi az, ami a növényi alapú tányérra kerülhet?
Ezekkel az ötletekkel segítünk, hogy a következő nyári vegán grillezés ne azért legyen felejthetetlen, mert korgó gyomorral tértél haza. Mutatjuk, mi minden kerülhet a nyársra, milyen köretekkel dobhatod fel a tányérod, és persze az elmaradhatatlan mártogatósokhoz is adunk tippeket.
Emellett néhány olyan klasszikust is felsorolunk, amik talán eddig is szerepeltek a grillparti-repertoárodban anélkül, hogy eszedbe jutott volna, valójában nem is tartalmaznak semmilyen állati eredetű hozzávalót.
Zöldségek nyárson sütve
A zöldségnyárs az egyik legkézenfekvőbb választás a vegán grillezéshez. Szinte bármilyen zöldség kerülhet rá: például hagyma, paprika, karfiol, cukkini, padlizsán, gomba vagy kukorica. Ez bármilyen utolsó pillanatos kerti partira tökéletes megoldás, hiszen a zöldségekért nem kell semmilyen speciális boltba menni. Ha merészebb vagy, nemcsak zöldségeket, hanem gyümölcsöket is kipróbálhatsz: az ananász, a körte és a barack például isteni grillezve.
Zöldfülű hiba, ha a zöldségeket fűszerezés nélkül szúrjuk a nyársra. A végeredmény ugyanis összehasonlíthatatlanul ízletesebb lesz, ha sütés előtt fűszeres olívaolajba pácolod – legjobb, ha néhány órára előre, de persze közvetlenül a grillezés előtt is teljesen megfelel.
Ehhez használhatsz készen kapható vagy házilag kevert grillfűszerkeveréket is. Utóbbihoz szükséged lesz sóra, borsra, fokhagymaporra, vöröshagymaporra, őrölt pirospaprikára, rozmaringra vagy egyéb zöldfűszerre. Ízlés szerint tehetsz bele még köményt, ha magyarosabb ízvilágot szeretnél, vagy bazsalikomot és oregánót, ha mediterrán irányba vinnéd el a zöldségeket.
Egészben grillezett kukorica
Bár a nyári délutánokhoz mi, magyarok a főtt kukorica majszolását kötjük, a grillezett kukorica nem véletlenül a tengerentúli kerti partik állandó sztárvendége: az édes kukoricaszemek ugyanis a grillen olyan mennyeien karamellesre pirulnak, amit szinte össze sem lehet hasonlítani a főtt változattal.
A grillen sütött kukoricát nem szükséges előre megfőzni, elég kb. egy órára beáztatni. Ha erre nincs időd, akkor kb. öt percig főzd elő. Ezután tíz percig süsd olaj nélkül, minden oldalát átsütve a grillen, majd az utolsó egy-két percben kend meg egy kevés olívaolajjal és kedved szerinti fűszerekkel.
Sült tofu fűszeres pácban
A tofu sokoldalú növényi alapú fehérjeforrás, ami kiválóan alkalmas vegán grillezésre is. Ha a füstölt változatot választod, az ráadásul tökéletes alternatívája a szalonnának – leszámítva, hogy nyolcadannyi zsír sincs benne, és koleszterinmentes is, így sokkal egészségesebb.
Ahogy a zöldségeknél, a tofunál is fontos, hogy pácold be sütés előtt. A pácba a fent említett fűszerkeveréken és olívaolajon kívül kerülhet egy kis szójaszósz is – ebben az esetben só nem szükséges a páchoz. Nemcsak önmagában, de zöldségekkel együtt is nyársra tűzheted, ugyanis hasonló idő alatt fognak aranybarnára sülni.
Vegán kolbász vagy virsli grillen
Ma a legtöbb szupermarketben már vegán húsalternatívák egész arzenáljából lehet válogatni, amik ízben és állagban is hasonlítanak a hagyományos változatokhoz, és ez alól a kolbász és virsli sem kivétel.
Ha a készen kapható helyett házi verziót készítenél, ide kattintva megtalálod házi gabonakolbász-receptünket, ide kattintva pedig háziszejtán-receptünket, amik biztosan nem fognak csalódást okozni a vegán grillezésen.
A növényi kolbászt vagy virslit teheted közvetlenül a grillre, de zöldségekkel együtt nyársra is tűzheted. Az előre fűszerezett változatokat nem szükséges külön bepácolni, a natúr készítményeket azonban a fent említett fűszerekkel és kevés olívaolajjal érdemes ízesíteni.
Variációk vegán hamburgerpogácsára
A hamburgerpogácsáknak léteznek megszólalásig hasonlító, készen kapható alternatívái, de otthon is isteni változatokat készíthetsz tisztán növényi alapú hozzávalókból.
Ilyen például ez a többféleképp variálható zöldségfasírt vagy ez a céklás, római köménnyel bolondított verzió. De akár ezt a lencséből készített fasírozottat is megsütheted a sütő helyett kerti grillen.
Az elmaradhatatlan héjában sült krumpli
A héjában sült krumpli szinte minden sütögetésen felbukkan, és szerencsére – zöldség lévén – mindenféle módosítás nélkül is növényi alapú étel. Csak becsomagolod alufóliába a megmosott krumplikat – ha szeretnéd, kevés olívaolajjal és fűszerekkel bedörzsölve, de akár csak natúran –, majd a parázson hagyod megsülni.
Érdemes hozzá kisebb, zsengébb újburgonyákat választani, amik egyrészt rövidebb idő alatt megsülnek, másrészt meghámozni sem kell őket fogyasztás előtt.
Saláták és köretek, amik cseppet sem unalmasak
A főszerep a kerti partikon természetesen a grillen, nyárson sütött ételeké. Nem lehet teljes a kép azonban köretek és saláták nélkül, amelyek frissítő kiegészítőként szolgálnak a nehezebb falatok mellé. Kukkants rá erre a cikkre, ami a legkülönlegesebb salátákat sorakoztatja fel.
Különösen ajánljuk a válogatásból a mandulával és szőlővel bolondított tofusalátát, valamint a makarónisalátát, ami a sokszor kissé unalmas tésztasaláta különlegesebb kiadása.
Mediterrán fűszerezéssel sütött tofuhoz vagy zöldségekhez jól passzol még a tzatziki, a magyarosabb ízvilághoz pedig ez a savanykás, ecetes krumplisaláta. Ha pedig egészséges, mégis isteni köretre vágysz, ez az aszalt vörös áfonyával és dióval bolondított ropogós, friss répasaláta tökéletes választás.
Különleges szószok és mártogatósok
Nem kell a ketchuppal és a mustárral megelégedni, a vegán szószok világa ennél ugyanis sokkal érdekesebb, ha kicsit használjuk a kreativitásunkat. Ez a válogatás olyan izgalmas mártogatósokat és kencéket tartalmaz, mint az autentikus, közel-keleti recept alapján készült hummusz, a muhammara és a zakuszka.
De kipróbálhatod a klasszikus barbecue-szósz rendhagyó, koreai ízesítésű alternatíváját is, amit rendkívül sokoldalúan használhatsz fel: kiegészítheti a grillen sütött hamburgert vagy hot dogot, szolgálhat mártogatóként, de akár tofut vagy zöldséget is pácolhatsz bele, mielőtt megsütöd őket.
Ezekkel a színes, különleges és laktató növényi alapú ételekkel még a legszkeptikusabb barátoknak és családtagoknak is bebizonyíthatod, hogy van kertiparti-élet a hamburger-kolbász-szalonna szenthármasán túl is – méghozzá nem is akármilyen.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.