Vegán frankfurti leves

Vegán frankfurti leves - Prove.hu

Amikor külföldieknek magyarázom, hogy a frankfurti levesben a karikázott virsli a főszereplő, általában nem túl bizakodó tekintettel néznek vissza rám.

Azonban a legtöbb magyar, akivel a gyerekkori ételekről nosztalgiáztam, a kevés kellemes menzás gyerekkori emlék közé sorolja ezt a levest, úgyhogy remélhetőleg sokak örömére jelenthetem: ez a vegán verzió tökéletesen hozza az élményt.

Hozzávalók

4-5 adaghoz

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 közepes gerezd fokhagyma
  • 3 szem közepes krumpli (kb. 45 dkg)
  • 1 fej közepes kelkáposzta fele (kb. 40 dkg)
  • 4 db növényi virsli
  • 150 ml növényi tej
  • 1 evőkanál búzaliszt vagy 1 teáskanál étkezési keményítő
  • ½ teáskanál füstölt pirospaprika
  • 1 teáskanál édes fűszerpaprika
  • ½ teáskanál őrölt kömény
  • 2 teáskanál szárított majoranna
  • 2 db babérlevél
  • 1 evőkanál citromlé
  • frissen őrölt bors

Vegán frankfurti leves elkészítése

  1. A krumplit hámozd meg és kockázd fel, a káposztát pedig vágd csíkokra vagy téglalapokra, amilyenre szeretnéd.
  2. A hagymát kockázd fel, majd egy lábasban melegíts fel egy evőkanál olívaolajat, és közepesen alacsony lángon kezdd el pirítani. Néhány perc múlva adj hozzá egy nagy csipet sót.
  3. A fokhagymát vágd apróra vagy zúzd össze, és ha a hagyma már 6-7 perce pirul, vedd a lángot alacsonyra, és a fűszerekkel együtt — azaz ½ teáskanál füstölt paprikával, 1 teáskanál édes fűszerpaprikával, ½ teáskanál őrölt köménnyel, és 2 teáskanál szárított majorannával — add a hagymához, és alacsony lángon folyamatosan kevergetve két percig pirítsd.
  4. Dobd rá a hagymára a krumplit, forgasd össze a fűszerekkel, majd öntsd fel kb. 1,2 liter vízzel. Vedd magasra a lángot, majd ha felforrt, vedd vissza közepesen alacsonyra, dobd bele a babérleveleket, és adj hozzá frissen őrölt borsot és sót (a sót ne spórold ki belőle — a krumpli miatt legalább egy teáskanálra szükség lesz).
  5. Forrástól számítva a krumpli után öt perccel dobd a levesbe a káposztát is.
  6. Miközben a leves fő, karikázd fel a virslit, hevíts egy serpenyőben egy evőkanál olívaolajat, és süsd szép aranybarnára őket.
  7. A káposztától számítva 10 perc után teszteld, puha-e már a krumpli: ha már majdnem kész, akkor belekeverheted a virslit. Ha úgy érzed, öt percnél több kell még a krumplinak, akkor várj még kicsit a virslivel.
  8. Melegíts fel melegre, de ne forróra 150 ml növényi tejet. Egy pohárba tegyél egy evőkanál lisztet vagy egy teáskanál keményítőt, és először csak egy löttyintésnyi tejjel, villával keverd csomómentesre, majd add hozzá a többi tejet is. A levest folyamatosan kevergetve add a lábas tartalmához.
  9. Kóstold meg a levest, és amennyiben szükséges, adj még hozzá sót.
  10. A habarástól számítva még 2-3 percig kevergesd a levest, majd zárd el, és adj hozzá egy evőkanál citromlevet.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.