Vegán fokhagymás pampuska

Hozzávalók

Neked ajánljuk

Káposztás gnocchi kék tányérban, céklakrémmel körülvéve, rajta pirított tofukockák

Káposztás gnocchi céklakrémmel és füstölt tofuval – ünnepi ízek hétköznapokra

Mogyorókrém egy barna tálban, benne habverő

Egészséges mogyorókrém házilag – így készül a „Notella”

Sültpaprika-krémleves díszes tálban

Sültpaprika-krémleves fűszeres pirított csicseriborsóval

A fokhagymás pampuska, vagyis a fokhagymás buci az ukrán konyha klasszikusa, amely puha állagának és intenzív ízének köszönhetően vált világszerte népszerűvé.

A pampuskatészta állaga leginkább a kalács tésztájához hasonlít, egyediségét pedig a fokhagymás-petrezselymes öntet adja. A hagyomány szerint a pampuskát leggyakrabban a borscs, az ikonikus ukrán céklaleves mellé tálalják, de akár önmagában is élvezhető.

Hozzávalók:

8 bucihoz

A tésztához:

  • 450 gramm liszt
  • 8 g (egy csomag) száraz élesztő vagy 25 g (fél csomag) friss élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál olaj
  • egy teáskanál só
  • 250 ml víz

A fokhagymás öntethez:

  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál víz
  • csipet só
  • csipet szárított petrezselyem

Elkészítés:

  1. Egy pohárba mérj ki 250 ml langyos vizet, oldd fel benne a cukrot, majd keverd hozzá a friss élesztőt. Hagyd állni 15 percet. (Ha instant élesztőt használsz, akkor csak keverd hozzá a száraz alapanyagokhoz és utána add hozzá a vizet.)
  2. Tedd egy tálba a lisztet és a sót, utána add hozzá a felfuttatott élesztőt és az olajat, majd olajos kézzel dolgozd össze. Takard le a tésztát egy tiszta, enyhén vizezett konyharuhával és hagyd egy órát pihenni meleg helyen, amíg kétszeresére nő.
  3. Miután megkelt, formázz belőle nyolc egyenlő golyót, amit tegyél egy kiolajozott tortaformába vagy egy magas falú tepsibe.
  4. Süsd 180 fokon fél órán át, amíg aranybarna nem lesz a teteje.
  5. Az öntethez zúzz össze vagy reszelj le három gerezd fokhagymát, keverd össze három evőkanál olajjal és három evőkanál vízzel, majd adj hozzá egy csipet sót és petrezselymet.
  6. Ahogy kivetted a bucikat a sütőből, locsold is meg a fokhagymás öntettel, majd hagyd tíz percet pihenni és fogyaszthatod.

Ez a cikk is érdekelhet:

Csiga mászik egy levélen

Nem mindennapi kampány: ritka példánynak keresnek párt a lakosság bevonásával

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.

Küldd tovább a cikket!

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének