Most olvasott cikk
A vegán étrend előnyei az egészségünkre

A vegán étrend előnyei az egészségünkre

A vegán étrend előnyei az egészségünkre

Gyakran felmerülő kérdés, hogy a vegán étrend egészséges-e vagy sem. A tudomány szerint a megfelelően összeállított növényi étrend minden életkorban, minden ember számára tartalmaz minden tápanyagot.

De van más egészségügyi előnye is, ha kizárólag növényeket eszünk? Most mutatunk 6 tudományon alapuló bizonyítékot a vegán étrend előnyeiről.

1. A vegán étrend gazdagabb egyes tápanyagokban

Ha a megszokott, vegyes étrendről áttérsz a növényi étrendre, akkor elhagyod a húst és más állati eredetű termékeket, ezáltal nagyobb hangsúlyt helyezel az egyéb táplálékforrásokra.

Teljes értékű növényi étrend esetén ezek az alapanyagok veszik át az állati termékek helyét: gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek, gombák, hüvelyesek, babfélék, diófélék, olajos magok.

Mivel ezek az ételek a vegánoknál sokkal gyakrabban szerepelnek, mint a hagyományos étrendet követőknél, ezért a vegánok egyes tápanyagokból nagyobb mennyiséghez jutnak.

Például jó néhány kutatás igazolta, hogy a vegán étrend gazdagabb rostokban, antioxidánsokban és hasznos növényi anyagokban. A növényi étrendben több a kálium, a magnézium, a folát, és az A, C, E vitaminok. (1) (2) (3) (4)

Azonban nem minden növényi étrend egyforma! Az igazán rosszul összeállított vegán étrend hiányos lehet B12 vitaminban, vasban, jódban vagy cinkben. (5) Ezért ajánlatos kerülni a tápanyagban szegény ételeket, illetve változatosan étkezni, miután étrendet váltottál.

KÖVETKEZTETÉS: A teljes értékű növényi étrend tápanyagokban gazdagabb, mint a hagyományos étkezés. De fontos, hogy meggyőződj róla, hogy minden fontos tápanyaghoz hozzájutsz.

2. Fogyás vegán étrenddel

Sokan azzal a reménnyel váltanak vegán étrendre, hogy így majd könnyebben leadják a súlyfelesleget. Ez valóban jó érv a növényi étrendre. Tapasztalatokon alapuló vizsgálatok kimutatták, hogy a vegánok általában vékonyabbak és alacsonyabb a testtömeg-indexük. (6) (7)

Ráadásul randomizált, kontrollált vizsgálatok (a vizsgálatoknak legmegbízhatóbb formája) igazolták, hogy a növényi étrend sokkal hatékonyabb a súlycsökkentésben, mint más egyéb étrendek. (8) (9) (10)

Egy 18 hétig tartó vizsgálatban a résztvevőknél a vegán étrend 4,2 kilóval nagyobb fogyást eredményezett, mint a kontrollcsoportnál. (9)

További érdekesség, hogy a vegánok többet fogytak azoknál, akik kalóriamegszorításos étrenden voltak. A vegánok jóllakásig ehettek, mégis csökkent a testsúlyuk. (10) (11)

Sőt, egy nemrég készült tanulmány szerint öt különböző étrendnél a súlycsökkenést tekintve a vegán étrend éppen olyan jól teljesített, mint a szemi-vegetáriánus és a vegyes étrend. (12)

Még azoknál is kicsivel több súlycsökkenéssel jár a növényi étrend, akik nem követik egészen pontosan.

Érdemes megnézni ezt a (magyar felirattal is elérhető) előadást az egyik leghitelesebb orvostól, Dr. Michael Gregertől:

KÖVETKEZTETÉS: A növényi étrend természetes módszer lehet a fogyásra, úgy, hogy nem is kell drasztikusan csökkenteni a kalóriabevitelt.

3. Vércukorszint csökkentése és a veseműködés javítása vegán étrenddel

A növényi étrend előnyös a kettes típusú cukorbetegségben szenvedők számára, és azoknak is, akiknek csökkent a veseműködésük.

A vegánoknak általában alacsonyabb a vércukorszintjük, nagyobb az inzulinérzékenységük és 50-78%-kal kisebb az esélyük a kettes típusú diabétesz kialakulására. (13) (14) (15) (16)

A kutatások azt is kimutatták, hogy a cukorbetegeknél a vegán étrend alacsonyabb vércukorszintet eredményezett, mint azok az étrendek, melyeket az Amerikai Dietetikusok Szövetsége, az Amerikai Szívgyógyász Szervezet és a Nemzeti Koleszterincsökkentő Oktatóprogram javasol.

Egy kísérletben a vegán étrendet követők 43%-a tudta lecsökkenteni a diabéteszre szedett gyógyszeradagját, ezzel szemben az Amerikai Dietetikusok Szövetsége által ajánlott étrendet követőknek csak 26%-a volt erre képes. (17)

Más tanulmányok arra adnak bizonyítékot, hogy akik a húst növényi fehérjeforrásokkal helyettesítik, azok csökkentik a vesebetegségek esélyét. (18) (19) (20) (21) (22)

Ráadásul akik vegán étrenden élnek, megszabadulhatnak a polineuropátia tüneteitől, mely a cukorbetegség gyakori és komoly szövődménye és égő, éles fájdalmakat okoz. (23)

KÖVETKEZTETÉS: A vegán étrend csökkenti a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. Hatékony megoldás a vércukorszint csökkentésére és segít elkerülni egyéb egészségügyi problémák fellépését.

4. A vegán étrend csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét

Az Egészségügyi Világszervezet (röviden WHO) szerint a daganatos betegségek egyharmada elkerülhető lenne megfelelő óvintézkedésekkel, melyekhez az étrend is odatartozik.

Példának okáért a napi szinten fogyasztott hüvelyesek a vastagbélrák kockázatát 9-18%-kal képesek csökkenteni. (24)

A kutatások azt is kimutatták, hogy napi 7 adag zöldség és gyümölcs fogyasztása 15%-kal csökkenti a rák által bekövetkezett halálesetek esélyét. (25)

A vegánok általában több hüvelyest, zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, mint a vegyes étrendet követők.

Ez magyarázatot ad arra, hogy miért találta igaznak 96 tanulmány is a fenti állítást a rák általi halálozások 15%-os csökkenésével kapcsolatban. Sőt, mi több, a vegán étrend szójában is gazdagabb, mely az emlőrákkal szemben nyújt védelmet. (7)

Bizonyos állati eredetű ételek kerülése csökkenti a prosztata- a mell- és a vastagbélrák kockázatát.

A növényi étrendben nem szerepelnek füstölt és feldolgozott hústermékek, illetve magas hőmérsékleten elkészített húsok, melyekről tudjuk, hogy rákkeltő hatásúak. A vegánok a tejtermékeket is kerülik, melyek több tanulmány szerint növelik a prosztatarák kialakulásának esélyét. (26)

Másfelől léteznek olyan tanulmányok, melyek a tejtermékek védőhatását igazolják egyes daganatfajtáknál, mint például a vastagbéldaganatok. Ezért valószínűleg nem a tejtermékek azok az élelmiszerek, melyek a vegánoknál a rákkockázat csökkentéséhez hozzájárulnak.

Fontos megjegyezni, hogy a kutatások többsége tapasztalati alapon készült. Szinte lehetetlen egész pontosan kimutatni, hogy a vegán étrend mely faktora járul leginkább hozzá a vegánok alacsonyabb rákkockázatához.

Mindazonáltal, amíg pontosabb adatokhoz nem jutunk, addig is érdemes megemelni a friss gyümölcsök, zöldségek és hüvelyesek arányát az étrendünkben, és csökkenteni a füstölt, feldolgozott és túlfőzött hústermékek fogyasztását.

KÖVETKEZTETÉS: a vegán étrend egyes összetevői csökkentik a prosztata- az emlő- és a vastagbélrák kockázatát.

Növényi étrend egészségügyi előnyei

5. A növényi étrenddel mérsékelhetjük a szív- és érrendszeri betegségek veszélyét

A friss gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, rostdús ételek fogyasztásával csökken a szívbetegségek előfordulása. (27) (28) (29) (30)

Ezeket az ételeket nagy mennyiségben kell fogyasztani egy jól megtervezett vegán étrend részeként.

Tapasztalati alapon folytatott tanulmányok bizonyítják, hogy a vegán, a vegetáriánus és a hagyományos étrendet összehasonlítva a vegánok 75%-kal kisebb kockázattal számolhatnak a magas vérnyomás kialakulásának tekintetében. Sőt, a vegánok 42%-kal kisebb valószínűséggel halnak meg szívbetegségekben. (20)

Randomizált kísérletek szerint a vegán étrend sokkal hatékonyabb a vércukorszint csökkentésben, az LDL- és az összkoleszterinszint mérséklésében, mint az egyéb étrendek. (31)

A szívbetegségek csökkenéséhez összességében hozzájárul, hogy vegán étrenddel mérséklődik a vérnyomás, csökken a koleszterinszint és a vércukorszint.

Az össznépesség étrendjét nézve a vegánok több teljes értékű gabonát és olajos magot fogyasztanak – mindkettő nagyon jó hatású a szív egészségének. (32)

KÖVETKEZTETÉS: A növényi étrend támogatja a szív egészségét mindazon tényezők csökkentésével, melyek a szívbetegségek kialakulásáért felelősek.

6. A növényi étrend csökkenti a reumatoid arhritisben szenvedők fájdalmát

Egyes tanulmányok szerint a növényi étrend pozitív hatást gyakorol az arthritis különböző fajtáira.

Egy kísérletben véletlenszerűen kiválasztottak 40 résztvevőt, egy részük 6 héten keresztül áttért a hagyományos étrendről vegánra, másik részük maradt a megszokott étrendjénél.

Azok, akik vegán étrendre váltottak, magasabb energiaszintről és jobb általános állapotról számoltak be, mint a többiek. (33)

Két másik tanulmány a természetes probiotikumokban gazdag, nyers növényi étrend reumatoid arthritisre gyakorolt hatását vizsgálta.

Mindegyik tanulmány végeredménye az lett, hogy a vegán csoport nagyobb javulást mutatott a fájdalmak, ízületi gyulladás és reggeli végtagmerevség tekintetében, mint azok, akik hagyományos, vegyes étrendet követtek. (34) (35)

KÖVETKEZTETÉS: Sok tanulmány állítja, hogy a teljes értékű növényi étrenddel a betegnek csökkennek vagy elmúlnak bizonyos ízületi gyulladásai, fájdalmai és növekszik a jólléte.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének