Megélhetési okokból hús és tejtermék is felkerült egy vegán étterem étlapjára

Egy eddig csak növényi ételeket kínáló brit étterem abban látja a túlélés kulcsát, ha az eddig teljesen vegán étlap húsos elemekkel bővül. 

Drámai döntésre jutott be a Nomas Gastrobar nevű vegán étterem tulajdonosa, Adonis Norouznia. Arról tájékoztatta a hely követőit a közösségi oldalakon, hogy ezentúl húst is lehet majd náluk kapni – írta meg a BBC. Szerinte ez az egyetlen mód arra, hogy túllendüljenek a megélhetési problémáikon.

Az utóbbi időkben komoly kihívásokkal szembesültünk. A vegán étlapunk korlátai miatt időnként csak nagyon kevés vásárló tért be hozzánk, ami egyre nehezebbé tette vállalkozásunk pénzügyi gyarapodását

– érvelt az étteremtulaj.

Hozzátette, olyan is előfordult, hogy a vendég azt követően döntött a távozás mellett, hogy konstatálta, csak tisztán vegán étlapról válogathatna.

Tényleg a vegán étlap lenne a legnagyobb akadály?

A Nomas Gastrobar három évvel ezelőtt nyitott meg, azóta pedig többféle külső gazdasági tényező nehezítette a működését. A pandémia és a brexit utóhatásaival, valamint a legtöbb európai országot sújtó megélhetési válsággal azonban a komplett vendéglátóiparnak meg kellett küzdenie.

Tavaly az év első három hónapjában naponta átlagosan öt étterem zárt be az Egyesült Királyságban, és 569 vállalkozás jelentett fizetésképtelenséget a Price Bailey könyvelőcég adatai alapján. Ezek viszont természetesen nem mind vegán éttermek voltak.

Akadtak persze olyan, kizárólag vegán étlappal bíró étkezdék is, amelyek tulajdonosai az elmúlt – gazdasági szempontból meglehetősen turbulens időszakban – bezárásra kényszerültek. Idesorolható például a Neat Burger vegán étteremlánc Egyesült Királyság területén található összesen nyolc étterméből négy is. Ha ismerős a név, az nem véletlen, ez ugyanis ez a vegán étteremlánc, amely Lewis Hamilton hétszeres Forma–1-es világbajnok támogatásával indult el 2019-ben.

Mentett már meg éttermet rajongók tábora

Ugyan nem az Egyesült Királyságban, hanem az Egyesült Államokban történt, de akadt már példa arra, hogy a bezárás bejelentése után tudott visszatáncolni egy vegán étterem. A Nic’s on Beverly tavaly június elején tette közhírré egy Instagram-posztban, hogy négy év után kénytelen lehúzni a rolót.

Hogy miért zárunk be? Tíz hónapig tartott a Covid-leállás, mikor csak elvitelre dolgoztunk 2020-ban, és nem tudtuk fizetni a bérleti díjat. Arra koncentráltunk, hogy kifizessük az alkalmazottakat és életben tartsuk az üzletet. Az elmúlt egy évben sokat egyeztettünk a bérbeadóval, ám végül nem találtunk olyan megállapodást, amelybe beleegyezett volna. Mindenképp a teljes összeget akarta, egyben

– írta akkor indoklásképp a tulajdonos és alapító, Nic Adler.

A bezárás hírére az emberek tömegesen zarándokoltak el az étterembe, hogy még utoljára ehessenek kedvenc fogásaikból. A hely hamar megtelt, így sorba kellett állni a bejutáshoz.

A heves érzelmeket látva Nic Adler úgy határozott, még utoljára nekifut egy utolsó egyeztetésnek az épület tulajdonosával. Sőt: valójában a bérbeadók keresték fel őt, látva a tömeges felháborodást. Így a felek ismét tárgyalásba kezdtek.

Az étteremtulaj azt javasolta, hagyjanak az étteremnek időt arra, hogy felálljon a nehéz helyzetből, és engedjék, hogy fokozatosan törlesszen, ahogy eredetileg is kérte. Érvelése ezúttal sikerrel járt. A döntő tényező a közösségi megmozdulások és a rengeteg, az étterem fennmaradásáért könyörgő poszt lehetett. Mindebből ugyanis a bérbeadó azt a következtetést vonta le, hogy az üzletmenet visszaugrott a rendes kerékvágásba és van igény Nic Adler szolgáltatására.

Ez a cikk is érdekelhet:

Napszemüveges nő farmernadrágban és farmerdzsekiben ül a füvön, a háttérben fák, és a telefonját nézi

Két évszázad alatt szinte teljesen elvesztettük a kapcsolatot a természettel

Riasztó képet fest arról egy friss kutatás, mennyire eltávolodtunk a

Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, majd gazdasági újságíróként dolgozott. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon. Nem sokkal azt követően pedig, hogy vegán lett, megjelent benne az igény, hogy a munkája is tükrözze az életmódját. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Piperade, baszk zöldségragu egy zöld tányérban, körülötte paradicsom, paprika és hagyma

Piperade – a baszkok egyszerű, színes zöldségraguja

Két tányér nyári zöldbableves, mellette fokhagyma, répa, citrom

Krémes nyári zöldbableves – hidegen is fogyaszthatod

Vegán Tom Kha leves fekete tányérban, mellette ázsiai asztaldíszekkel

Vegán Tom Kha leves – illatos és melengetően pikáns fúziós fogás

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének