Hogyan rendelj az éttermekben vegán ételt?

Vegán éttermek + vegán ételrendelés

Ezzel az útmutatóval segítünk, hogyan igazodj ki az éttermek menüjén, mikre figyelj, és hogyan rendelj úgy, hogy ne legyen állati eredetű termék az ételeid között.

Ha azonban biztosra akarsz menni, mindig jobb választás egy vegán étterembe ellátogatni, ezzel támogatva az etikus vállalkozásokat.

A rendelés művészete

Azokon a helyeken, ahol külön figyelmet fordítanak arra, hogy feltüntessék az étlapon a növényi alapú opciókat, netán még külön vegán menüt is összeállítanak, egyszerű dolgunk van.

De mi a helyzet azokkal az éttermekkel, ahol nem ennyire egyértelmű a dolog?

Az első lépés az étteremválasztás megfontolásával kezdődik. Kevésbé lehet kielégítő ebédre vagy vacsorára számítani például egy húsimádó burgerezőben vagy egy hagyományos magyar ételekre specializálódott étteremben, mint egy mexikói, indiai vagy kelet-ázsiai étteremben, ahol általában találsz a menün véletlenül vegán opciókat.

A kérdés azonban fennáll: ha valami elsőre vegánnak tűnik, de a menün nincs feltüntetve, hogy valóban az-e, mit kérdezz a pincértől?

A v-betűs szó

A “vegán” szó mágikus ereje sajnos még nem ért el a világ minden zegzugába – néha sajnos még ma is üres tekintettel, értetlenséggel találkozhatsz a felszolgálók részéről, de kezdetnek megteszi, ha megemlíted.

Egyre több séf van, aki tudja, mit jelent pontosan a vegán étkezés, és ha szerencséd van, elég ennyit mondanod, és tudni fogják, mik azok az összetevők, amiket hanyagolniuk kell a rendelésed elkészítésekor.

Gondolj arra: 2020-at írunk, a veganizmus évek óta egyre inkább jelen van a köztudatban, és valószínűleg nem te vagy az első, aki vegán opció után érdeklődik az adott étteremben. Ennek ellenére mindenképp említsd meg még akkor is, ha látszólag tudják, miről van szó, hogy a hanyagolandó összetevőkbe beletartozik a hús, hal, tejtermék, tojás és a méz is – hogy biztosan ne történjen félreértés.

Az ördög a részletekben rejlik

Sajnos nem mindig elegendő, ha megkérdezed, hogy a kiszemelt fogás vegán-e – egyrészt azért, mert sajnos még mindig előfordul, hogy a vegán étkezést összekeverik a vegetáriánussal.

Másrészt pedig azért, mert akit aktívan nem foglalkoztat, hogy valami vegán-e vagy sem, könnyen átsiklik bizonyos összetevők felett, akár véletlenül is: például nem jut eszébe, hogy a krumplipürébe kevert kevéske vajtól ez a fogás már nem tekinthető vegánnak.

A legjobb tehát az, ha a kiválasztott étel sajátosságait figyelembe véve rendelsz:

  • leves esetében például kérdezd meg, milyen alapléből készül, használnak-e hozzá vajat, krémlevesnél tejszínt;
  • salátáknál érdeklődj az öntet felől (ne feledkezz meg a mézről sem!);
  • tésztaételeknél kérdezd meg, van-e benne tojás, vagy kerül-e a szószba vagy a tészta tetejére sajt;
  • ázsiai fogásoknál tudakold meg, használnak-e halszószt vagy osztrigaszószt, és hogy a szójaszósz halszósszal van-e keverve

Helyettesíts!

Ha az étlapon nem találsz vegán fogást, vagy csak valami rendkívül unalmas salátát, akkor sem kell korgó gyomorral elhagynod az éttermet, vagy megelégedned a körettel. Rengeteg étel van, ami egy-két módosítással teljesen növényi alapúvá varázsolható.

Ne legyél szégyenlős ezt az opciót használni, ha nincs más. Ma már igazán elvárható bármelyik étteremtől, hogy gondoljon a növényi alapon étkezőkre is, hiszen egyre nagyobb részét tesszük ki a fogyasztóknak.

Kérdezd meg nyugodtan a pincért, ki lehetne-e esetleg hagyni a sajtot, tejszínt, tejfölt, tojást egy ételből, sőt: fusd végig az étlapot, és ha találsz olyan összetevőt, ami az általad választott fogásban nem szerepel, de szívesen helyettesítenéd vele azt, amit kivettél belőle, kérdezd meg, bele tudnák-e tenni esetleg.

Mivel helyettesítesz valamit, ez legtöbbször nem kerül plusz pénzbe, ráadásul sokszor egy plusz összetevő igazán fel tud dobni egy-egy kicsit unalmasabb fogást.

Például ha mexikói étteremben jársz, a burrito, quesadillas, taco, enchiladas könnyen veganizálható, ha a sajtot és a tejfölt kihagyod, és helyette isteni guacamoléval kéred.

Az olajos és paradicsomos alapú tésztaételeket sokszor elég sajt nélkül kérni, hogy vegán legyen, illetve ha olasz receptúrát követő pizzázóban jársz, a pizzatészta biztosan vegán, tehát egy zöldséges pizza sajt nélkül tökéletes lehet.

A chilis és fokhagymás olívaolaj minden olasz étterem asztalain alaptétel – tehát ha aggódsz, hogy sajt nélkül száraz lesz a pizzád, használd őket bőkezűen.

Ha kávézóban, reggelizőhelyen jársz, ahol csak szendvicsek vannak, kérj feltétnek grillezett zöldséget – zöldségek minden étterem konyháján vannak.

Hozzászólások (0)

Mi a véleményed?

Az e-mail címed természetesen nem kerül ki a nyilvánosság elé.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.