Veganuár

Hogyan rendelj az éttermekben vegán ételt?

Vegán éttermek + vegán ételrendelés

Ezzel az útmutatóval segítünk, hogyan igazodj ki az éttermek menüjén, mikre figyelj, és hogyan rendelj úgy, hogy ne legyen állati eredetű termék az ételeid között.

Ha azonban biztosra akarsz menni, jobb választás lehet egy vegán étterem. Most ajánlunk 3 vegán helyet is, ahova érdemes ellátogatnod.

A rendelés művészete

Azokon a helyeken, ahol külön figyelmet fordítanak arra, hogy feltüntessék az étlapon a növényi alapú opciókat, netán még külön vegán menüt is összeállítanak, egyszerű dolgunk van.

De mi a helyzet azokkal az éttermekkel, ahol nem ennyire egyértelmű a dolog?

Az első lépés az étteremválasztás megfontolásával kezdődik. Kevésbé lehet kielégítő ebédre vagy vacsorára számítani például egy húsimádó burgerezőben vagy egy hagyományos magyar ételekre specializálódott étteremben, mint egy mexikói, indiai vagy kelet-ázsiai étteremben, ahol általában találsz a menün véletlenül vegán opciókat.

A kérdés azonban fennáll: ha valami elsőre vegánnak tűnik, de a menün nincs feltüntetve, hogy valóban az-e, mit kérdezz a pincértől?

A v-betűs szó

A “vegán” szó mágikus ereje sajnos még nem ért el a világ minden zegzugába – néha sajnos még ma is üres tekintettel, értetlenséggel találkozhatsz a felszolgálók részéről, de kezdetnek megteszi, ha megemlíted.

Egyre több séf van, aki tudja, mit jelent pontosan a vegán étkezés, és ha szerencséd van, elég ennyit mondanod, és tudni fogják, mik azok az összetevők, amiket hanyagolniuk kell a rendelésed elkészítésekor.

Gondolj arra: 2020-at írunk, a veganizmus évek óta egyre inkább jelen van a köztudatban, és valószínűleg nem te vagy az első, aki vegán opció után érdeklődik az adott étteremben. Ennek ellenére mindenképp említsd meg még akkor is, ha látszólag tudják, miről van szó, hogy a hanyagolandó összetevőkbe beletartozik a hús, hal, tejtermék, tojás és a méz is – hogy biztosan ne történjen félreértés.

Az ördög a részletekben rejlik

Sajnos nem mindig elegendő, ha megkérdezed, hogy a kiszemelt fogás vegán-e – egyrészt azért, mert sajnos még mindig előfordul, hogy a vegán étkezést összekeverik a vegetáriánussal.

Másrészt pedig azért, mert akit aktívan nem foglalkoztat, hogy valami vegán-e vagy sem, könnyen átsiklik bizonyos összetevők felett, akár véletlenül is: például nem jut eszébe, hogy a krumplipürébe kevert kevéske vajtól ez a fogás már nem tekinthető vegánnak.

A legjobb tehát az, ha a kiválasztott étel sajátosságait figyelembe véve rendelsz:

  • leves esetében például kérdezd meg, milyen alapléből készül, használnak-e hozzá vajat, krémlevesnél tejszínt;
  • salátáknál érdeklődj az öntet felől (ne feledkezz meg a mézről sem!);
  • tésztaételeknél kérdezd meg, van-e benne tojás, vagy kerül-e a szószba vagy a tészta tetejére sajt;
  • ázsiai fogásoknál tudakold meg, használnak-e halszószt vagy osztrigaszószt, és hogy a szójaszósz halszósszal van-e keverve

Helyettesíts!

Ha az étlapon nem találsz vegán fogást, vagy csak valami rendkívül unalmas salátát, akkor sem kell korgó gyomorral elhagynod az éttermet, vagy megelégedned a körettel. Rengeteg étel van, ami egy-két módosítással teljesen növényi alapúvá varázsolható.

Ne legyél szégyenlős ezt az opciót használni, ha nincs más. Ma már igazán elvárható bármelyik étteremtől, hogy gondoljon a növényi alapon étkezőkre is, hiszen egyre nagyobb részét tesszük ki a fogyasztóknak.

Kérdezd meg nyugodtan a pincért, ki lehetne-e esetleg hagyni a sajtot, tejszínt, tejfölt, tojást egy ételből, sőt: fusd végig az étlapot, és ha találsz olyan összetevőt, ami az általad választott fogásban nem szerepel, de szívesen helyettesítenéd vele azt, amit kivettél belőle, kérdezd meg, bele tudnák-e tenni esetleg.

Mivel helyettesítesz valamit, ez legtöbbször nem kerül plusz pénzbe, ráadásul sokszor egy plusz összetevő igazán fel tud dobni egy-egy kicsit unalmasabb fogást.

Például ha mexikói étteremben jársz, a burrito, quesadillas, taco, enchiladas könnyen veganizálható, ha a sajtot és a tejfölt kihagyod, és helyette isteni guacamoléval kéred.

Az olajos és paradicsomos alapú tésztaételeket sokszor elég sajt nélkül kérni, hogy vegán legyen, illetve ha olasz receptúrát követő pizzázóban jársz, a pizzatészta biztosan vegán, tehát egy zöldséges pizza sajt nélkül tökéletes lehet.

A chilis és fokhagymás olívaolaj minden olasz étterem asztalain alaptétel – tehát ha aggódsz, hogy sajt nélkül száraz lesz a pizzád, használd őket bőkezűen.

Ha kávézóban, reggelizőhelyen jársz, ahol csak szendvicsek vannak, kérj feltétnek grillezett zöldséget – zöldségek minden étterem konyháján vannak.

Vegán helyek, amiket kifejezetten ajánlunk

Sokan nem tudják, hogy Magyarország élen jár a vegán éttermekben és desszertezőkben. Országszerte több, mint 120 vegán hely közül választhatunk, ami egyszerűen csodálatos!

Most mutatunk 3 olyan helyet, amit mi már leteszteltünk, és garantáltan a legjobb ételeket kapod, kompromisszumok nélkül – legyen szó hamburgerről, gyrosról, levesről, kakaós csigáról, desszertről, smoothiekról, péksüteményekről, burritorol vagy bármi másról.

FillGood Kézműves Sütöde

1. Fill Good (Budapest)

Minőségi alapanyagokból ismert és még sosem látott ínyencségeket készítünk anélkül, hogy bárkit bántanánk.

Ez a küldetés, amit a FillGood megfogalmazott, és 2016 óta be is tartja. Nincs is nemesebb misszió, mint egyszerre éhes szájakat vegán finomságokkal megetetni, miközben egy etikus világot építenek a termékeikkel.

A FillGood csapat ötvözi az etikát, a magas fokú szakértelmet és a határtalan kreativitást, hogy sütödeforradalmat csináljon – az állatokért és a Föld megmentéséért egyaránt.

Támogatják a helyi és biogazdaságokat, valamint minimalizálják az ökolábnyomukat azáltal, hogy minden erejükkel hazai alapanyagokat keresnek és használnak. Emellett szóba sem jöhet olyan pálmaolaj, ami nem fenntartható forrásból származik, és hogy mindenki számára elérhetővé tegyék ínyencségeiket, kizárólag nyers nádcukorral dolgoznak. A szójás termékek GMO-mentesek.

Ugorj be egy etikus reggelire vagy uzsonnára: nem lesz panaszod a kakaós vagy fahéjas csigára, a nagyon tartalmas pizzaszeletre vagy a mennyei cukkinis pogácsára. Ne aggódj, a termékek széles választéka itt korántsem ért véget, csupán meghagyjuk neked az élményt, hogy te magad fedezd fel (és kóstold meg) mindet.

Sütöde:

  • 1136 Budapest, Hollán Ernő u. 3

Elérhetőségek:

 

VegaCity vegán étterem

2. VegaCity (Budapest)

Hangulatos és modern megjelenésű étterem Budapest belvárosában, ahol egyaránt számíthatunk változó (és változatos), valamint állandó kínálatra. Dönthetünk a szuperegészséges saláták, zöldséglevesek és smoothiek mellett, választhatjuk a nyers vegán tortákat és sütiket vagy akár ehetünk igazán finom és tartalmas vegán hamburgereket és szendvicseket korrekt áron.

Mivel tágas és emelettel is rendelkezik, gyakran rendeznek meg itt vegán eseményeket is, többek között a havi szinten megrendezett V12 vegán klubot, ahol a veganizmus úttörői beszélnek tapasztalataikról és munkásságukról, amit több tucat ember szeret meghallgatni, és amire a csodás VegaCity csapat mindig lelkesen készül finom ételekkel és meghosszabbított nyitva tartással.

Étterem:

  • 1053 Budapest, Múzeum körút 23/25

Elérhetőségek:

 

LYR Speciality Coffee vegán étterem Pécsen

3. LYR Speciality Coffee and Food (Pécs)

Ha mondanunk kellene hirtelen egy helyet, aminek lelke van, azonnal azt mondanánk, hogy LYR!

A kézműves kávékat és az utánozhatatlan vegán finomságokat előállító LYR olyan történettel rendelkezik, ami mindenki számára etalon lehetne, ha a céljaink megvalósításáról vagy a vállalkozásunk miértjének felkutatásáról van szó.

Mindent kockára tettek, hogy megvalósuljon az álmuk, azaz megnyíljon egy igazi vegán speciality kávézó, ahol a különleges kávék mellett isteni növényi alapú ételek is megtalálhatóak, mindezt úgy megvalósítva, hogy ökotudatosak is maradjanak, bármilyen nehéz is néha.

A kínálat szezonális alapon változik, az alapanyagok többségét helyi és magyar őstermelőktől szerzik be, de odafigyelnek a szelektív hulladékgyűjtésre és újrahasznosításra is. Nehéz? Igen. Megéri? IGEN.

Étterem:

  • 7624 Pécs, Ferencesek utcája 4.

Elérhetőségek:

 

Ez is érdekelhet ➡  Az 50 legjobb vegán étterem Magyarországon
Prove.hu
Flóra

Flóra

Publicista
Amikor gyerekként megértettem, hogy a hús ára egy élet elvétele, nem tudtam elképzelni, miért esszük egy emberként mégis; hogy az élet szeretete, az együttérzés, a közös társadalmi értékeink miért nem terjednek ki arra a néhány állatfajra, akik nap mint nap az asztalunkra kerülnek. Így lettem vegetáriánus, néhány évvel később pedig vegán. A téma azóta is foglalkoztat - ami leginkább leköt, az a veganizmus, a feminizmus és a környezetvédelem közös szociológiai háttere.

Írd le a véleményed!

Mindjárt kész vagy!

Ide fogjuk küldeni a napi útmutatókat, ezért kérlek pontos adatokat adj meg.