Most olvasott cikk
Hogyan kezeld vegánként a téged ért támadásokat?

Hogyan kezeld vegánként a téged ért támadásokat?

Hogyan kezeld vegánként a téged ért kritikákat

A család társadalmunk legkisebb, számunkra mégis legfontosabb egysége. Az idegenek támadó kritikáit könnyebb elviselnünk, mint a szeretteink értetlenségét. A fiatal vegánok jelentős része mégis olyan környezetben kénytelen élni, amelyben magányosan harcol az igazáért.

Pedig a felismerés pillanatában te is mindenkivel meg akartad osztani az örömödet, hogy végre valami fontosat, hiteleset és jót teszel. Hidegzuhanyként ért, hogy a családod sokkal inkább támadásként, mint közös ügyként értékelte az életmódváltásodat. Ha mégsem, akkor te nagyon szerencsés vagy.

Nem is beszélve a bátorságról és nyitottságról, amely nélkül nem is hozhattál volna ilyen fontos döntést. A nem vegánokkal való együttélésnek a közös konyha használatán túl van egy sokkal nehezebb része is.

Ez pedig az értetlen kérdések, kritikák özöne, amellyel nem könnyű nap mint nap megbírkózni. Különösen akkor nem, ha ezek a kéretlen mondatok éppen azoktól származnak, akik a legfontosabb a számunkra és akiket a legjobban szeretünk. Még a legerősebb és leghatározottabb személyiségek számára is nehéz a helyzet elviselése.

Dühös kiközösített vegán lány
fizkes / Shutterstock

Miért “bántanak” minket?

Bármiért döntöttünk is a vegánság mellett, közvetett módon azt sugalljuk, hogy akik nem követnek bennünket, azok erkölcstelenek és egészségtelenül élnek. Még akkor is így gondolhatják, ha te soha, egyetlen egyszer sem fogalmaztad ezt meg előttük.

Egyszerűen csak logikusan következik abból a tényből, hogy te azért lettél vegán, mert az állatok megölését és elfogyasztását igazságtalannak tartottad. Sokszor maguk sem tudják, hogy a döntéseddel kapcsolatos kellemetlen érzéseik mögött valójában ez a felismerés húzódik meg.

Készülj fel rá, hogy a képmutatás lesz az, amivel leggyakrabban fognak vádolni. Olyan apróságokba köthetnek bele, amely felett nincs is igazán döntésed, viszont téged állítanak be erkölcstelenként, saját rossz szokásaik igazolására.

S mivel egyikünk sem tökéletes, biztosan találnak majd kifogásolhatót a mindennapi viselkedésedben. Ebben a viselkedésben pedig az a leginkább idegesítő, hogy teljesen felesleges minden erőfeszítés, valamin mindig lehet javítani.

Neked viszont be kell látnod, ezzel a mentalitással soha, semmilyen fontos változást nem indíthatnánk el. Még szerencse, hogy a forradalmárok és az újítók rá sem hederítettek a kétkedőkre.

A veganizmus lényege ráadásul nem a felsőbbrendűség éreztetése, hanem éppen ellenkezőleg, annak hangsúlyozása, hogy minden egyes élet számít és megéri küzdeni az ártatlan áldozatokért.

Kognitív disszonancia

Példamutatásunkkal gyakran válthatunk ki szüleinkből és barátainkból bűntudatot, hiszen pont azt bizonyítjuk, lehet egészségesen és boldogan élni anélkül is, hogy kárt tennénk az állatokban. S bár tudat alatt a legtöbb ember tisztában van ezzel a ténnyel, mitöbb, még állatbarátnak is tartja magát, elfojtják ezeket az ismereteiket és inkább a szándékos tudatlanságot választják.

A vegánok közelsége azonban óhatatlanul arra kényszeríti őket, hogy nézzenek szembe az igazsággal. S mivel ez végtelenül kényelmetlen és zavaró számukra, inkább igazolni próbálják saját álláspontjukat, s olyan helyzeteket hoznak létre, amelyben megkérdőjelezik, kritizálják, esetleg még ki is gúnyolják vegán mivoltunkat.

Manapság már számtalan független kutatás igazolja a növényi étrend előnyeit és az állati eredetű ételek esetleges negatív hatásait. Ha mi ezzel a ténnyel szembesítjük családunkat, érthető módon haragot vált ki belőlük, hogy egész eddigi életük során egy egészségtelen és erkölcstelen életmódot követtek – legalábbis az állatokkal szemben.

Pedig inkább az ipari állattenyésztésre és a kormányokra kellene megorrolniuk, hiszen a reklámok hazudtak nekik, nem mi.

A családon belüli hierarchikus felépítés sem kedvez a megbékélésnek, hiszen a szülők ritkán fogadják el, hogy gyermekeik tanítsák őket. Bár ezen a területen az utóbbi években igen nagy előrelépés történt. A fiatalabb és képzettebb generációk már egyenrangú félként kezelik utódaikat. Legalábbis azokban a dolgokban, amelyekben az újabb nemzedékek láthatóan pozitív változásokat hoznak.

Persze ma már olyan családokkal is találkozhatunk, ahol a gyermekek a veganizmus szellemében nőnek fel, vagy még gyermekként szüleik hatására válnak vegánná. Az ő esetükben is számos buktatóval lehet számolni, ám a háborúskodás többnyire elmarad.

De mit tehetünk a gyakorlatban, ha vegánként nem vegánokkal élünk együtt?

Magyar vegán oldalak

Képezd magad!

A legfontosabb, hogy mindig korrekt és megalapozott válaszokkal szolgáljunk a vegán életmóddal kapcsolatos kérdésekre. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy folyamatosan képezzük magunkat, és minden téren tájékozottak legyünk. Ezzel nemcsak magabiztosabbá válunk, de határozott válaszainkkal a kétkedők érvei is elfogynak.

Megalapozott tudásunkkal és világos indokainkkal ráadásul a veganizmus jó hírét is keltjük. Ne habozzunk tehát minél több információt gyűjteni a speciális tápanyagokról, a fehérje és kalcium forrásokról, az állati termékek fogyasztásának káros egészségügyi következményeiről, így a szív- és érrendszeri- valamint a cukorbetegség és a rák kialakulásával való kapcsolatáról.

Természetesen az etikai és környezeti problémákról sem szabad megfeledkezni, sok esetben ezek az érvek sokkal meggyőzőbbek lehetnek, mint a személyes kockázati tényezők felsorolása. Íme néhány filmötlet, amellyel bővítheted az ismereteidet.

Legyél szenvedélyes!

Ne félj vitapartnereidnek megmutatni, mennyire fontos neked az álláspontod, csak arra figyelj, világos, határozott és erős maradj érvelés közben.

Minél szenvedélyesebben és elkötelezettebben nyilatkozol a meggyőződésedről, annál szimpatikusabb leszel, és többen tartják majd tiszteletben a döntésedet.

És ha megalapozottak is az érveid, hiszen a pontos tények ismeretére alapozod a tudásod, máris nyert ügyed van.

Mutasd meg az igazságot!

Ahhoz, hogy a döntésedet családtagjaid is megértsék, az a legjobb mód, ha megismerik a te utadat. Mutasd meg nekik azokat a dokumentumfilmeket, videókat, cikkeket, amelyek a döntésed meghozatalában befolyásoltak. De vigyázz, ne legyél túl drasztikus és rémisztő az első alkalommal, kezdj rövidebb videókkal.

A Cowspiracy-nak létezik egy 15 perces verziója is, amely összefoglalja a legfontosabb tényeket, mégsem kényszeríti őket egy teljes hosszúságú film megtekintésére. Nem feltétlenül az időhiány, sokkal inkább a sokkoló részletek miatt kell óvatosnak lenni az adagolás terén.

Veganuár étel
Angol reggeli a Veganuár 2021 programban / Prove.hu

Főzz finomságokat!

A szkeptikus családtagok meggyőzésének legjobb módja azonban kétségtelenül az, ha finom ételeket főzöl nekik. A Prove vegán receptjei ebben sokat segíthetnek.

Az „ugyan mit lehet enni salátán, zöldségen és gyümölcsön kívül?” szokványos kérdésére csakis te adhatod meg a csattanós választ egy kiadós egytálétellel, majd egy isteni vegán édességgel.

Elsőre természetesen veganizálhatod a család kedvenc fogásait, ám a második vagy harmadik alkalomnál már bátran próbálkozhatsz a számukra ismeretlen alapanyagokkal és ízekkel.

Ha heti rendszerességgel átveszed a szakács szerepét, azzal nemcsak az életüket könnyíted meg, de azt is bebizonyítod, milyen könnyű a vegán élet. És legfőképpen milyen ízletes. Szó sincs lemondásról, vagy koplalásról. Épp ellenkezőleg.

Tarts ki!

Nagyon fontos, hogy egy nem vegán családban semmiképpen se engedj a visszahúzó hangulatnak, próbálj a lehető legpozitívabb és legeltökéltebb maradni.

Mindennap meríts erőt a döntésed helyességéből, s legyél büszke arra, hogy le tudtál számolni azokkal a társadalmi normákkal, amelyek hosszú évszázadok óta tartják rabságban az emberiséget.

A megóvott állati életekről már nem is beszélve, amelyek a választásodnak köszönhetőek.

Legyél megértő!

Bármilyen nehéz is elfogadni, hogy a szeretteink nem értenek meg bennünket, el kell fogadnunk, hogy ők esetleg még nem tartanak ott, ahol mi.

Ha szeretettel és türelemmel fordulsz feléjük, magad is jó példával jársz elől, és biztos lehetsz benne, hogy egy napon követni fognak. Csak türelem kell hozzá és bizalom.

Légy rugalmas!

Ha olyan családtagokkal vagy barátokkal találkozol, akik minden erejükkel megpróbálnak számodra tetsző ételt főzni, akkor semmiképpen se akadj ki azon, ha ez nem sikerül tökéletesen.

Ha esetleg az ételeik íze nem lesz olyan, mint amit vegánként már megszoktál, nem dől össze a világ. Tegyél egy gesztust a vendéglátód irányába azzal, hogy kedvesen tanácsokat adsz nekik, hogyan is érdemes vegán ételeket készíteni, vagy mit kell kihagyni a receptből.

A vegán konyha alapjairól részletesebben ebben a cikkben írunk.

Hozzászólások (1)
  • A húsevő ismerőseim mindíg mondják te nem öregszel, hogy csinálod ezt? Én azzal válaszolok, hogy nem eszem húst már évek óta, sokat mozgok, táncolok, tornázok. Ők azzal válaszolnak, hogy húst enni kell mert az ad erőt, fehérjét. Én meg rákérdezzek akkor te miért nem tartod a jó kinézeted úgy mint én, pedig nincs korkülönbség köztünk?

Mi a véleményed?

Az e-mail címed természetesen nem kerül ki a nyilvánosság elé.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.