Most olvasott cikk
Nagy átalakulás előtt állhat egy népszerű vegán cukrászda

Nagy átalakulás előtt állhat egy népszerű vegán cukrászda

Üzemeltetőket keresnek a Naspolya Nassolda élére a budapesti vegán cukrászda tulajdonosai. A cél, hogy ők az egyéb projektjeiknek is több figyelmet szentelhessenek. A kreatív feladatokat megtartanák maguknak, így például a receptfejlesztést is, de az új felállásban workshopok indítására is lenne idejük és energiájuk.

Pontosan tíz éve, 2014-ben nyitott meg a budapesti Gozsdu Udvarral szembeni kis utcában a Naspolya Nassolda. Egy házaspár, Bárányos Réka és Novák Ádám álmodta meg a vegán cukrászda minden szegletét. Egy olyan helyet szerettek volna létrehozni, ahova a belvárosi forgatagból betérhetnek azok, akik egy kis nyugalomra, otthonos életérzésre és egy kis egészséges bűnözésre vágynak.

Hogy mitől egészségesebb a kínálatuk, mint egy átlagos cukrászdáé? Hőkezelés nélkül dolgoznak, számos hozzávalójuk biogazdálkodásokból származik. Nyers vegán desszertjeik így vitaminokban és tápanyagokban gazdagok. „Az úgynevezett »mentes« cukrászdákat elárasztották a művi cukorhelyettesítők, a gluténmentes lisztek, laktózmentes tejek. Ezek az eljárások éppúgy nem a természetesség útján járnak, mint maga az élelmiszeripar. A mi finomságainkban az édes ízért főképp az aszalt gyümölcsök felelnek; nem használunk műcukrokat vagy kémiai úton »mentessé« tett tejeket, liszteket” – írják a Nassolda hivatalos oldalán, bemutatkozásukban.

A tulajdonosok most azonban fontos döntést hoztak meg szeretett cukrászdájuk jövőjét illetően. „Új fejezet kezdődik az életünkben. Keressük azt, aki folytatná a belvárosi üzletünk üzemeltetését. Itt a lehetőség, hogy te folytasd a Nassolda történetét” – kezdték meg a toborzást egy Facebook-posztban.

Mindketten tervezőgrafikusok vagyunk, van egy tervezőgrafikai cégünk is, amelynek keretében arculattervezéssel, webdesignnal foglalkozunk. Ehhez jött 2014-ben az életünkbe a Naspolya. Ezek mellett én keramikusként is dolgozom, a gyermekünk pedig óvodáskorú. Egymásra rakódott szép sorban minden, és ki kellett mondanunk azt is, hogy más kreatív projektekre szeretnénk most inkább időt szakítani

– indokolta a Prove-nak a döntést a Naspolya Nassolda egyik alapítója, Bárányos Réka.

A Naspolya Nassolda budapesti vegán cukrászda kirakata, amin a cukrászda neve látható, alatta "életteli finomságok, anno 2014" felirattal
Naspolya Nassolda / Instagram

Nem várható teljes kihátrálás

A felhívás közzététele után gyorsan sorjáztak be a megkeresések és ajánlatok, sokan láttak és látnak fantáziát a vegán cukrászdában. Hogy az alapítók és az újonnan becsatlakozók között pontosan miként alakul a munkamegosztás, milyen konstrukcióban működnek majd együtt a továbbiakban, egyelőre nem dőlt el. Ahogy az sem, hogy ki veszi át az üzemeltetési feladatkört. Több érdeklődővel is tárgyalnak, és a felhívás még mindig nyitott, továbbra is jelentkezhetnek náluk az érdeklődők.

A legvalószínűbb forgatókönyv jelenleg, hogy a kreatív feladatok – például a receptfejlesztés és a webdesign – maradnak Rékánál és Ádámnál. Ezeknek a sora időközben bővülhet is, kacérkodnak ugyanis azzal a gondolattal, hogy workshopok indításába is belevágjanak.

Az új üzemeltetők reszortja lehet majd az operatív tennivalók elvégzése. Az átadási folyamatot szeretnék még az ősszel lezongorázni, de addig is módosított nyitvatartási idővel várják a vendégeket.

Szeptembertől már csak csütörtöktől vasárnapig vagyunk nyitva, így hozható csak szinkronba a Naspolya a többi projektünkkel. Átadásig már biztosan ez a nyitvatartási rend marad érvényben

– mondta Réka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Naspolya Nassolda (@naspolyanassolda)

Nem csak az alapítók életét határozta meg alapjaiban a vegán cukrászda 

Nem véletlen persze, hogy az alapító tulajdonosok nem szeretnének teljesen kihátrálni a Naspolya Nassolda működéséből. Sikerélmények és szép emlékek sora köti őket a cukrászdához, még ha az elmúlt tíz évet nehézségek is tarkították. Réka ezek közül a koronavírus-járványt és az orosz-ukrán háború nyomán kialakult gazdasági válsághelyzetet emelte ki.

A pozitívumok azonban ezeket is felülírják:

Éppen a napokban derült ki, hogy egy ismerős ismerőse a 2014-es nyitóbulinkon ismerte meg a leendő férjét. Mikor ezt elmesélték nekem, kicsit megkönnyeztem.

A másik alapító, Ádám számára kedves „naspolyás” emlék egy vegán összefogás is. Az orosz-ukrán háború kirobbanása után vegán élelmiszer-ipari ellátókkal és szolgáltatókkal összedolgozva készítettek és vittek szendvicseket, valamint élelmiszercsomagokat a menekülteknek a határra.

De mentettek már denevért is egy késő estébe nyúló meeting kellős közepén. „Furcsa hangot hallottunk az utcáról, kirohantunk, és egy vergődő denevért találtunk a földön” – mesélte Réka. Gondoskodtak róla, hogy a – Béla névre keresztelt – törött szárnyú állat megfelelő ellátásban részesüljön. Nem sokkal később azonban kiderült, hogy a névválasztás nem volt éppen szerencsés: Béla ugyanis megellett.

A gyerek születése volt az igazi mérföldkő

Ahogy azt a denevérmentésből is sejteni lehet, a Naspolya Nassolda alapítói nem csupán azért döntöttek vegán cukrászda nyitása mellett, mert üzleti lehetőséget láttak benne. Réka és Ádám egészségügyi és etikai okokból sem fogyasztanak állati eredetű termékeket.

Először a nyers vegán étrendet próbálták ki – pusztán kíváncsiságból – 2012 májusától kezdve. Közel egy évig tartották ezt, ekkor fogant meg bennük a Naspolya gondolata is. Ezt követően Réka egy darabig még vissza-visszakacsintott a hagyományos sajtokra, a fia születése azonban végleg pontot tett ennek a szakasznak a végére.

Bármilyen furcsán is hangzik ez, de megfogalmazódott bennem az, mi lenne, ha nem emberek, hanem tehenek lennénk. Ebben az esetben haszontalannak minősítenék és elvennék tőlem a gyermekemet. Ez végigfutott bennem, és rögtön tudtam, hogy én ezt soha többet nem szeretném támogatni

– mesélte.

Az tehát nem is lehet kérdés, hogy a Naspolya Nassolda a leendő üzemeltető kezei között is vegán hely marad-e. Bár a cukrászda jövőjét illetően egyelőre sok a kérdőjel, a bizonytalanságok közepette ez egy biztos pont.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.