Üzemeltetőket keresnek a Naspolya Nassolda élére a budapesti vegán cukrászda tulajdonosai. A cél, hogy ők az egyéb projektjeiknek is több figyelmet szentelhessenek. A kreatív feladatokat megtartanák maguknak, így például a receptfejlesztést is, de az új felállásban workshopok indítására is lenne idejük és energiájuk.
Pontosan tíz éve, 2014-ben nyitott meg a budapesti Gozsdu Udvarral szembeni kis utcában a Naspolya Nassolda. Egy házaspár, Bárányos Réka és Novák Ádám álmodta meg a vegán cukrászda minden szegletét. Egy olyan helyet szerettek volna létrehozni, ahova a belvárosi forgatagból betérhetnek azok, akik egy kis nyugalomra, otthonos életérzésre és egy kis egészséges bűnözésre vágynak.
Hogy mitől egészségesebb a kínálatuk, mint egy átlagos cukrászdáé? Hőkezelés nélkül dolgoznak, számos hozzávalójuk biogazdálkodásokból származik. Nyers vegán desszertjeik így vitaminokban és tápanyagokban gazdagok. „Az úgynevezett »mentes« cukrászdákat elárasztották a művi cukorhelyettesítők, a gluténmentes lisztek, laktózmentes tejek. Ezek az eljárások éppúgy nem a természetesség útján járnak, mint maga az élelmiszeripar. A mi finomságainkban az édes ízért főképp az aszalt gyümölcsök felelnek; nem használunk műcukrokat vagy kémiai úton »mentessé« tett tejeket, liszteket” – írják a Nassolda hivatalos oldalán, bemutatkozásukban.
A tulajdonosok most azonban fontos döntést hoztak meg szeretett cukrászdájuk jövőjét illetően. „Új fejezet kezdődik az életünkben. Keressük azt, aki folytatná a belvárosi üzletünk üzemeltetését. Itt a lehetőség, hogy te folytasd a Nassolda történetét” – kezdték meg a toborzást egy Facebook-posztban.
Mindketten tervezőgrafikusok vagyunk, van egy tervezőgrafikai cégünk is, amelynek keretében arculattervezéssel, webdesignnal foglalkozunk. Ehhez jött 2014-ben az életünkbe a Naspolya. Ezek mellett én keramikusként is dolgozom, a gyermekünk pedig óvodáskorú. Egymásra rakódott szép sorban minden, és ki kellett mondanunk azt is, hogy más kreatív projektekre szeretnénk most inkább időt szakítani
– indokolta a Prove-nak a döntést a Naspolya Nassolda egyik alapítója, Bárányos Réka.
Nem várható teljes kihátrálás
A felhívás közzététele után gyorsan sorjáztak be a megkeresések és ajánlatok, sokan láttak és látnak fantáziát a vegán cukrászdában. Hogy az alapítók és az újonnan becsatlakozók között pontosan miként alakul a munkamegosztás, milyen konstrukcióban működnek majd együtt a továbbiakban, egyelőre nem dőlt el. Ahogy az sem, hogy ki veszi át az üzemeltetési feladatkört. Több érdeklődővel is tárgyalnak, és a felhívás még mindig nyitott, továbbra is jelentkezhetnek náluk az érdeklődők.
A legvalószínűbb forgatókönyv jelenleg, hogy a kreatív feladatok – például a receptfejlesztés és a webdesign – maradnak Rékánál és Ádámnál. Ezeknek a sora időközben bővülhet is, kacérkodnak ugyanis azzal a gondolattal, hogy workshopok indításába is belevágjanak.
Az új üzemeltetők reszortja lehet majd az operatív tennivalók elvégzése. Az átadási folyamatot szeretnék még az ősszel lezongorázni, de addig is módosított nyitvatartási idővel várják a vendégeket.
Szeptembertől már csak csütörtöktől vasárnapig vagyunk nyitva, így hozható csak szinkronba a Naspolya a többi projektünkkel. Átadásig már biztosan ez a nyitvatartási rend marad érvényben
– mondta Réka.
Nem csak az alapítók életét határozta meg alapjaiban a vegán cukrászda
Nem véletlen persze, hogy az alapító tulajdonosok nem szeretnének teljesen kihátrálni a Naspolya Nassolda működéséből. Sikerélmények és szép emlékek sora köti őket a cukrászdához, még ha az elmúlt tíz évet nehézségek is tarkították. Réka ezek közül a koronavírus-járványt és az orosz-ukrán háború nyomán kialakult gazdasági válsághelyzetet emelte ki.
A pozitívumok azonban ezeket is felülírják:
Éppen a napokban derült ki, hogy egy ismerős ismerőse a 2014-es nyitóbulinkon ismerte meg a leendő férjét. Mikor ezt elmesélték nekem, kicsit megkönnyeztem.
A másik alapító, Ádám számára kedves „naspolyás” emlék egy vegán összefogás is. Az orosz-ukrán háború kirobbanása után vegán élelmiszer-ipari ellátókkal és szolgáltatókkal összedolgozva készítettek és vittek szendvicseket, valamint élelmiszercsomagokat a menekülteknek a határra.
De mentettek már denevért is egy késő estébe nyúló meeting kellős közepén. „Furcsa hangot hallottunk az utcáról, kirohantunk, és egy vergődő denevért találtunk a földön” – mesélte Réka. Gondoskodtak róla, hogy a – Béla névre keresztelt – törött szárnyú állat megfelelő ellátásban részesüljön. Nem sokkal később azonban kiderült, hogy a névválasztás nem volt éppen szerencsés: Béla ugyanis megellett.
A gyerek születése volt az igazi mérföldkő
Ahogy azt a denevérmentésből is sejteni lehet, a Naspolya Nassolda alapítói nem csupán azért döntöttek vegán cukrászda nyitása mellett, mert üzleti lehetőséget láttak benne. Réka és Ádám egészségügyi és etikai okokból sem fogyasztanak állati eredetű termékeket.
Először a nyers vegán étrendet próbálták ki – pusztán kíváncsiságból – 2012 májusától kezdve. Közel egy évig tartották ezt, ekkor fogant meg bennük a Naspolya gondolata is. Ezt követően Réka egy darabig még vissza-visszakacsintott a hagyományos sajtokra, a fia születése azonban végleg pontot tett ennek a szakasznak a végére.
Bármilyen furcsán is hangzik ez, de megfogalmazódott bennem az, mi lenne, ha nem emberek, hanem tehenek lennénk. Ebben az esetben haszontalannak minősítenék és elvennék tőlem a gyermekemet. Ez végigfutott bennem, és rögtön tudtam, hogy én ezt soha többet nem szeretném támogatni
– mesélte.
Az tehát nem is lehet kérdés, hogy a Naspolya Nassolda a leendő üzemeltető kezei között is vegán hely marad-e. Bár a cukrászda jövőjét illetően egyelőre sok a kérdőjel, a bizonytalanságok közepette ez egy biztos pont.
Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, jelenleg gazdasági újságíróként dolgozik. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon, és ezt az álmot felnőttként is csak rövid időre engedte el, majd gyorsan visszatalált hozzá. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának, valamint mindazoknak, akik a környezetében és az olvasói között nyitottak a zöld megoldásokra. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.