Egyszerű és finom vegán burrito minden alkalomra

Egy burrito fehér tányéron, kettévágva, benne színes zöldségek, bab és barnarizs, a tányéron egy szál koriander

A vegán burrito az egyik legváltozatosabb és legsokoldalúbb étel, amit készíthetsz. Szinte bármilyen megmaradt ételt belecsempészhetsz, és könnyen személyre szabhatod az ízlésednek – vagy a kamrád tartalmának – megfelelően.

Bár első ránézésre hosszúnak tűnhet az összetevők listája, ne riadj meg: a legtöbb hozzávaló egyszerű, minden háztartásban fellelhető vagy könnyen helyettesíthető. Például a lent felsorolt összetevőkön kívül – vagy azok helyett – remekül illik hozzá még a vegán sajtszósz, a savanyított lilahagyma vagy egy készen kapható olvadós növényi sajt is.

Ez a recept húspótlók nélkül is tökéletesen működik, de ha szeretnéd, adhatsz hozzá morzsolt tofut, szójagranulátumot, borsófehérjét vagy akár lencsét is. Ha így készíted, érdemes az alább leírt bab elkészítéséhez hasonlóan eljárni velük: hagymával és sűrített paradicsommal pirítani, majd gazdagon fűszerezni.

Hozzávalók

4 burritóhoz

A babhoz:

  • 240 g (egy konzerv) fekete- vagy vörösbab
  • 1/2 fej vöröshagyma félkarikára vágva
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1/2 teáskanál római kömény
  • 1/2 teáskanál morzsolt oregánó
  • 1/2 teáskanál morzsolt koriander
  • 1/4 teáskanál őrölt chili
  • frissen őrölt bors

A guacamoléhoz:

  • 2 érett avokádó
  • 1/2 fej vöröshagyma apró kockára vágva
  • 2 gerezd fokhagyma reszelve
  • 2 közepes paradicsom kockázva
  • 1/2 lime leve
  • 1 marék friss koriander aprítva
  • frissen őrölt bors

A burritóhoz:

  • 4 tortillalap
  • 100 g rizs (nyersen mérve)
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • friss salátalevél
  • 4 evőkanál növényi tejföl
  • 1/2 lime leve

Tálaláshoz (opcionális):

  • salsaszósz

Vegán burrito elkészítése

  1. Kezdd a rizs megfőzésével, ezután pedig jöhet a bab és a guacamole elkészítése.
  2. A guacamoléhoz az avokádót törd össze egy tálban, majd keverd hozzá a reszelt fokhagymát, a kockázott vöröshagymát és paradicsomot, az aprított koriandert, a friss lime levét, majd ízlés szerint adj hozzá sót és frissen őrölt borsot.
  3. Egy serpenyőben egy evőkanál olívaolajon kezdd el pirítani közepes lángon a félkarikára vágott vöröshagymát, majd 2-3 perc után adj hozzá egy nagy csipet sót. További 5-6 perc pirítás után jöhet hozzá a sűrített paradicsom, majd 2-3 perc múlva az átmosott és lecsepegtetett fekete- vagy vörösbab is. Húzd le a lángról, add hozzá a fűszereket, alaposan keverd el, majd tedd vissza még 1-2 percig pirítani, ezután zárd el, és tedd félre.
  4. A burritóhoz szeleteld fel a kaliforniai paprikát, amit ízlés szerint kevés olívaolajon lepiríthatsz, vagy nyersen is a burritóba töltheted. A növényi tejfölt keverd össze a fél lime levével és kevés sóval.
  5. Ezután jöhet a burrito összeállítása: egy kiterített tortillalapra halmozd a rizs negyedét, ezt kend meg a guacamole negyedével, majd jöhet rá a bab negyede, arra a friss zöldségek, mint a kaliforniai paprika és a saláta. Végül tegyél rá egy evőkanállal a lime-os növényi tejfölből. Hajtsd be a tortilla két végét, és tekerd fel szorosan.
  6. Tálalhatod így is, de ha szeretnéd, meg is piríthatod minden oldalán száraz serpenyőben (alacsony lángon, különben gyorsan megég). Tálald salsaszósszal vagy önmagában.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének