Most olvasott cikk
Vegán burek: ropogós tészta spenótos töltelékkel

Vegán burek: ropogós tészta spenótos töltelékkel

Egy szelet spenótos burek szezámmaggal a tetején, sötét felületen, a háttérben az egész pite

Minden régiónak megvan a saját töltött tésztaféléje: ilyen a balkán burek is, aminek sokféle tölteléke ismert. A húsos változaton túl két népszerű variáció a túróval töltött és a spenótos-sajtos, amiket az alábbi receptben mi kombinálunk egy izgalmas spenótos, „túrós”, vegán burekváltozatért.

A bureket az alábbi receptben egészben sütjük, spirálalakban feltekerve, amit aztán szeletekre vágunk. De népszerű a miniburek is, ahol több kisebb csigaalakot formáznak a tésztából. Néhány változatban a burek tetejét megszórják szezámmaggal vagy fekete köménymaggal, amit opcionálisan te is megtehetsz.

Segítség a hozzávalókhoz

Réteslap: az alábbi receptben készen kapható réteslapot használunk az egyszerűség és gyorsaság kedvéért, ugyanis a végeredményt tekintve ez nem fog feltűnni. Természetesen házi készítésű rétestésztát is használhatsz, ebben az esetben a sütési idő eltérhet.

Vegán tejföl: ha kerülöd a feldolgozott élelmiszereket, akkor a készen kapható változatok helyett házi vegán tejfölt is készíthetsz, amit ide kattintva megtalálsz. Ettől az összetevőtől a töltelék krémesebb lesz, de ha nem bánod a kissé szárazabb tölteléket, akkor ki is hagyhatod belőle ezt a hozzávalót.

Tofu: a morzsolt natúr tofu kiválóan helyettesíti a túrót mind ízben, mind állagban. Ha kerülöd a szóját, tehetsz bele helyette burgonyát, ami szintén népszerű burektöltelék-összetevő, vagy kölesből készült vegán sajtot, amihez ide kattintva találsz receptet.

Hozzávalók

  • 1 csomag (6 lap) rétestészta
  • 360 g (2 csomag) natúr tofu
  • 150 g vegán tejföl
  • 300 g friss spenót*
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors
  • szezámmag a tetejére (opcionális)

*Használhatsz fagyasztott parajporciókat is, ebben az esetben főzés előtt hagyd felolvadni.

Spenótos burek elkészítése

  1. A sütőt melegítsd elő 180 ℃-ra.
  2. A spenótot mosd át, majd egy szűrőben hagyd lecsepegni. A fokhagymát pucold meg, és zúzd össze vagy reszeld le.
  3. Egy serpenyőben hevíts egy evőkanál olívaolajat, és alacsony lángon kezdd el rajta pirítani a fokhagymát. Egy-két perc múlva jöhet hozzá a friss spenót, amit egy nagy csipet sóval és frissen őrölt borssal kevergess közepes lángon néhány percig, amíg össze nem esik.
  4. A tofut morzsold össze, és egy tálban keverd össze a vegán tejföllel és a spenóttal, majd ízlés szerint sózd tovább.
  5. Egy réteslapot teríts szét, majd kend le egy ecset segítségével vékonyan olívaolajjal. A spenótos töltelék kb. egyhatodát szedd egy hosszú csíkban a réteslapra, majd tekerd fel. Nem baj, ha tekerés közben kiszakad pár helyen, mert a következő réteg tészta le fogja fedni a lyukat. Ezt a lépést ismételd meg a többi lappal is.
  6. A töltött rudakat helyezd egy sütőpapírral bélelt vagy kiolajozott tepsire spirál alakban, majd kend le olívaolajjal a tetejét. Opcionálisan szórd meg szezámmaggal.
  7. Süsd 180 ℃-on 25-30 percig, amíg aranybarna nem lesz a teteje.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.