Most olvasott cikk
Vegán bundáskenyér recept

Vegán bundáskenyér recept

Vegán bundáskenyér recept

Nem a legkönnyedebb napindító, de néha belefér: a bundáskenyér igazi magyar reggeli, amelynek most a tojás nélkül készült verzióját mutatjuk meg.

Bár sokan csicseriborsóliszttel készítik, ehhez a változathoz sima búzalisztet használunk, és szerintünk a végeredmény ugyanolyan finom, mint az eredeti bundáskenyér.

Hozzávalók

4 szelethez

  • 4 szelet kenyér
  • 1 bögre búzaliszt
  • ¾ bögre cukrozatlan növényi tej
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 teáskanál vöröshagymapor
  • 1 evőkanál sörélesztőpehely
  • ½ teáskanál kurkuma
  • só, aminek a fele lehet fekete só is*
  • egy apró csipet szódabikarbóna
  • semleges olaj a sütéshez
© Prove.hu

Elkészítés

  • Keverd össze a száraz hozzávalókat, majd habverővel keverd hozzá a növényi tejet, amíg sima és híg tésztát nem kapsz. Kóstold meg, elég sós-e a massza: enyhén túl sósnak kell lennie ahhoz, hogy sütés után ízletes legyen.
  • Melegítsd fel az olajat: mi kipróbáltuk már úgy is, hogy kevés, mindössze egy-két evőkanálnyi olajat használtunk, nem a bő olajos módszerrel készítettük. Ha vékonyabb kenyereket használsz, kipróbálhatod így is, de persze hagyományos módon is sütheted.
  • A kenyereknek mindkét oldalát 5-5 másodpercre hagyd a masszában ázni, de ne nyomkodd bele.
  • Egy villával emeld ki őket, és pár másodpercig hagyd lecsepegni.
  • Ha kevés olajban sütöd, közepes lángon oldalanként 2-3 percet adj a kenyereknek. Bő olajban sütve összesen 2-3 perc elég lesz.
  • Ha szép aranybarnára sültek, papírtörlőre emeld ki őket, és a tetejükről is itasd le a felesleges olajat.

*A fekete só a kéntartalmának köszönhetően tojásos ízt kölcsönöz a bundáskenyérnek.

Variációk: édes bundáskenyeret is készíthetsz, ha a masszába sörélesztőpehely és fűszerek helyett agave- vagy juharszirupot és fahéjat teszel.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.