Vegán reggeliVeganuár receptek

Vegán bundáskenyér recept

Vegán bundáskenyér recept© Prove.hu

Nem a legkönnyedebb napindító, de néha belefér: a bundáskenyér igazi magyar reggeli, amelynek most a tojás nélkül készült verzióját mutatjuk meg.

Bár sokan csicseriborsóliszttel készítik, ehhez a változathoz sima búzalisztet használunk, és szerintünk a végeredmény ugyanolyan finom, mint az eredeti bundáskenyér.

Hozzávalók

4 szelethez

  • 4 szelet kenyér
  • 1 bögre búzaliszt
  • ¾ bögre cukrozatlan növényi tej
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 teáskanál vöröshagymapor
  • 1 evőkanál sörélesztőpehely
  • ½ teáskanál kurkuma
  • só, aminek a fele lehet fekete só is*
  • egy apró csipet szódabikarbóna
  • semleges olaj a sütéshez
Vegán bundáskenyér
© Prove.hu

Elkészítés

  1. Keverd össze a száraz hozzávalókat, majd habverővel keverd hozzá a növényi tejet, amíg sima és híg tésztát nem kapsz. Kóstold meg, elég sós-e a massza: enyhén túl sósnak kell lennie ahhoz, hogy sütés után ízletes legyen.
  2. Melegítsd fel az olajat: mi kipróbáltuk már úgy is, hogy kevés, mindössze egy-két evőkanálnyi olajat használtunk, nem a bő olajos módszerrel készítettük. Ha vékonyabb kenyereket használsz, kipróbálhatod így is, de persze hagyományos módon is sütheted.
  3. A kenyereknek mindkét oldalát 5-5 másodpercre hagyd a masszában ázni, de ne nyomkodd bele.
  4. Egy villával emeld ki őket, és pár másodpercig hagyd lecsepegni.
  5. Ha kevés olajban sütöd, közepes lángon oldalanként 2-3 percet adj a kenyereknek. Bő olajban sütve összesen 2-3 perc elég lesz.
  6. Ha szép aranybarnára sültek, papírtörlőre emeld ki őket, és a tetejükről is itasd le a felesleges olajat.

*A fekete só a kéntartalmának köszönhetően tojásos ízt kölcsönöz a bundáskenyérnek.

Variációk: édes bundáskenyeret is készíthetsz, ha a masszába sörélesztőpehely és fűszerek helyett agave- vagy juharszirupot és fahéjat teszel.

Kulcsszavak: bundáskenyérvegán
Flóra

Flóra

Publicista
Amikor gyerekként megértettem, hogy a hús ára egy élet elvétele, nem tudtam elképzelni, miért esszük egy emberként mégis; hogy az élet szeretete, az együttérzés, a közös társadalmi értékeink miért nem terjednek ki arra a néhány állatfajra, akik nap mint nap az asztalunkra kerülnek. Így lettem vegetáriánus, néhány évvel később pedig vegán. A téma azóta is foglalkoztat - ami leginkább leköt, az a veganizmus, a feminizmus és a környezetvédelem közös szociológiai háttere.

Írd le a véleményed!

Szünet.

A Veganuár 2020 lezárult. 
Térj vissza néhány hét múlva, hogy elsőként regisztrálj
a 2021-es kihívásra.