Most olvasott cikk
Vegán, bőr nélküli belsővel hódít a Range Rover

Vegán, bőr nélküli belsővel hódít a Range Rover

A Land Rover egy ideje már keresi és kutatja azokat az utakat, amik egy etikusabb, fenntarthatóbb jövő felé visznek. Éppen ezért rukkolt elő még 2018-ban az egyik luxusmodelljében vegán belsővel: bár sok kritika érhette volna emiatt az autómárkát, inkább bezsebeltek érte egy nagyszerű díjat.

Korábban mi is beszámoltunk már arról, hogy meghajolva a népakarat előtt, egyre több autógyártó próbálja meg vegánná tenni az autóit. Így tett például a Tesla a Model 3 esetében, ahol a teljes belső teret vegánná varázsolták.

Ez akkoriban 100%-ban bőrmentes belső teret jelentett, később pedig, a technológia fejlődésével egyetemben, vegán bőrt – valamilyen növényi anyagból vagy növényi melléktermékből előállított tartós anyagot – használtak fel az ülések, valamint a kormány borításához.A vegán autóbelső nem újdonság

Ugyanígy, a Porsche is elérhetővé tette a vegán bőrbelsőt a Taycan modelljében és az úttörő megoldások mögött a Volvo Polestar 2-je és a Volkswagen ID Roomzz-ja sem akart lemaradni. Legutóbb pedig a BMW iNEXT névre keresztelt luxusterepjárójáról rántották le a leplet a Los Angeles-i Autóshow-n.

Az autóbemutatón derült ki, hogy a német márka már az olyan prémium kategóriás modellek esetében is törekszik arra, hogy ne használjon állati eredetű alapanyagokat, mint ez az elektromos meghajtású luxusterepjáró.

Egyébként azt rebesgetik, hogy a patinás hírnévnek örvendő Bentley is hasonló babérokra tör: a brit márka elektromos autóiban teszi elérhetővé a vegán bőrüléseket, amiket az olasz borászatokban megmaradt szőlőhéjból készítenek.

A Land Rover kreatív igazgatója – aki egyébként maga is vegánként él –, Massimo Frascella az Economic Timesnak nyilatkozott a márka irányváltásáról. Véleménye szerint:

„50 évvel ezelőtt a bőrkanapé képviselte a luxus csúcsát. Most azonban már a legjobb szállodákban és az otthonokban sem láthatjuk őket. Hasonló a helyzet az autókkal is. A jövőben a fenntartható formatervezés biztosítja a keretet a változáshoz.”

Ugyanezen a véleményen van a Land Rover vezető dizájnere, Gerry McGovern is. Szerinte megváltozik az állati eredetű melléktermékekhez való hozzáállás. A luxus világa is kifinomultabbá válik és az emberek is arra törekednek, hogy fenntarthatóvá tegyék azokat a módszereket, amelyekkel létrehozzuk ezeket a termékeket a világban. Például a szövetet, ami sokkal fenntarthatóbb és még az ökológiai lábnyoma is jobb.

McGovern még az alábbiakat is hozzátette:

„Nagyon boldog lennék, ha már holnap megszabadulhatnék a bőrtől. Nem szeretem, hogy le kell vágni az állatokat pusztán azért, hogy bőrt készítsünk belőlük.”A jótett elnyeri a jutalmát

Hogy a szakembereknek mennyire igaza volt, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy 2018-ban a vegán belsővel hódító Range Rover Velar nyerte el az Év Autótervezéséért járó díjat. Mégpedig a teljes bőrmentesség miatt, ami a fenntarthatóság mellett, még az innovációra is utal.

És természetesen e nemes célok mellett az állatok védelméről sem szabad elfeledkezni, amikor ehhez hasonló törekvésekről olvasunk. Kevesen tudják ugyanis, de becslések szerint minimum 1 millió juh hal meg évente amiatt, hogy túl korán vágják le őket csak azért, mert már nem tartják elégnek azt a gyapjú mennyiséget, amit növeszteni tudnak.

Így viszont már nem gazdaságos a tartásuk, ezért eladják az állatokat a mészárszékeknek. Ezt felismerve, tényleg nem kell csodálkoznunk azon, hogy egyre szélesebb körben kezdik el kis lépésekben, de feladni legalább a bőrhasználatot.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.