Most olvasott cikk
Vegán bejgli diós és mákos változatban

Vegán bejgli diós és mákos változatban

Egy rúd mákos és egy rúd diós bejgli felszeletelve egy tányéron

A karácsony nem teljes bejgli nélkül – és szerencsére nem kell nélkülöznie ezt a süteményt azoknak sem, akik növényi étrendet követnek. Vegán bejgli kétféleképp.

Ez a vegán bejgli minden szempontból felül fogja múlni a várakozásaidat: a tésztája tökéletesen omlós, garantáltan nem reped ki, a kétféle klasszikus töltelékkel pedig a mák- és diórajongóknak is kedvezünk.

A tészta mennyisége két rúdra szól, ahogyan a mákos és a diós tölteléké is. Ha négy rudat szeretnél készíteni, akkor duplázd a tészta mennyiségét. Ha pedig egy-egy diósat és mákosat, akkor mindkét töltelékmennyiséget felezd.

Hozzávalók

A tésztához

2 rúdhoz

  • 350 g búzafinomliszt
  • 50 g csicseriborsóliszt
  • 50 g porcukor
  • 150 g margarin
  • 1 teáskanál só
  • 100 ml szójatej
  • 7 g friss élesztő
  • 1 teáskanál cukor

A mákos töltelékhez

2 rúdhoz

  • 200 g darált mák
  • 150 g nádcukor
  • 70 ml víz
  • 1 biocitrom reszelt héja
  • 1/2 teáskanál vaníliakivonat
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 evőkanál búzadara

A diós töltelékhez

2 rúdhoz

  • 200 g darált dió
  • 150 g nádcukor
  • 70 ml víz
  • 1 biocitrom reszelt héja
  • 1/2 teáskanál vaníliakivonat
  • 1/4 teáskanál fahéj
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 evőkanál búzadara

A lekenéshez

  • 2 evőkanál növényi tej
  • 1 evőkanál agávészirup
  • 1 evőkanál olaj

Vegán bejgli elkészítése

  1. Először futtasd fel az élesztőt. Egy tálban melegíts langyosra 100 ml növényi tejet vagy vizet (ne legyen túl meleg), oldj fel benne egy teáskanál cukrot, majd morzsold bele a friss élesztőt, és fedd le konyharuhával. Hagyd állni 15 percet, amíg felfut.
  2. Keverd össze egy tálban a finomlisztet, a csicseriborsólisztet, a porcukrot és a sót. Forgasd hozzá a kis, 1×1 centiméteres kockára vágott, hűtőhideg margarint úgy, hogy a liszt befedje a kockákat. Az ujjaid hegyével vagy a tenyered élével, határozott mozdulatokkal morzsold el a lisztben a margarint. Ügyelj arra, hogy a kezed minél rövidebb időre érje a margarint, hogy ne olvadjon meg. Add hozzá a felfuttatott élesztőt és gyúrd össze. Itt is ügyelj arra, hogy minél rövidebb ideig gyúrd, hogy ne olvadjon meg a vaj, de azért homogén tésztát kapj. Csomagold a tésztát műanyag fóliába, és tedd a hűtőbe, amíg elkészíted a tölteléket.
  3. Egy lábasban forrald fel a vizet a nádcukorral, majd keverd hozzá a darált mákot vagy diót, a reszelt citromhéjat, a vaníliakivonatot, a sót és a dió esetében a fahéjat, majd zárd el. Keverd hozzá a búzadarát, és tedd félre, amíg kihűl.
  4. Miután kihűlt a töltelék, a tésztát vedd ki a hűtőből, és vágd két részre. Nyújtsd ki kb. három milliméter vastagságú téglalap alakúra, és oszlasd el rajta a töltelék felét úgy, hogy a szélén kétcentis sávban hagyd üresen, kivéve az egyik hosszabbik élét, ahol majd a tekerést kezded. Hajtsd be a két rövidebbik élét, majd tekerd fel a hosszabbik éle mentén. Ezt végezd el a másik adag tésztával is.
  5. A növényi tejet, agávészirupot és olajat keverd össze egy kis tálban a lekenéshez. Tedd a bejgliket sütőpapírral bélelt tepsire, és kend le a növényi tejes keverékkel, majd várj néhány percet, és kend le újra. A megmaradt keveréket tedd félre.
  6. Villával szurkáld meg a tésztát, majd süsd a bejgliket 180 ℃-ra előmelegített sütőben 30-35 percig, amíg meg nem barnul a teteje. Villával ellenőrizd: akkor van kész, ha már nem ragadnak rá tésztamorzsák.
  7. Miután kivetted a bejgliket, még forrón megint kend le őket a növényi tejes keverékkel, és felvágás előtt hagyd legalább fél órát hűlni.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének