A karácsony nem teljes bejgli nélkül – és szerencsére nem kell nélkülöznie ezt a süteményt azoknak sem, akik növényi étrendet követnek. Vegán bejgli kétféleképp.
Ez a vegán bejgli minden szempontból felül fogja múlni a várakozásaidat: a tésztája tökéletesen omlós, garantáltan nem reped ki, a kétféle klasszikus töltelékkel pedig a mák- és diórajongóknak is kedvezünk.
A tészta mennyisége két rúdra szól, ahogyan a mákos és a diós tölteléké is. Ha négy rudat szeretnél készíteni, akkor duplázd a tészta mennyiségét. Ha pedig egy-egy diósat és mákosat, akkor mindkét töltelékmennyiséget felezd.
Hozzávalók
A tésztához
2 rúdhoz
- 350 g búzafinomliszt
- 50 g csicseriborsóliszt
- 50 g porcukor
- 150 g margarin
- 1 teáskanál só
- 100 ml szójatej
- 7 g friss élesztő
- 1 teáskanál cukor
A mákos töltelékhez
2 rúdhoz
- 200 g darált mák
- 150 g nádcukor
- 70 ml víz
- 1 biocitrom reszelt héja
- 1/2 teáskanál vaníliakivonat
- 1/2 teáskanál só
- 1 evőkanál búzadara
A diós töltelékhez
2 rúdhoz
- 200 g darált dió
- 150 g nádcukor
- 70 ml víz
- 1 biocitrom reszelt héja
- 1/2 teáskanál vaníliakivonat
- 1/4 teáskanál fahéj
- 1/2 teáskanál só
- 1 evőkanál búzadara
A lekenéshez
- 2 evőkanál növényi tej
- 1 evőkanál agávészirup
- 1 evőkanál olaj
Vegán bejgli elkészítése
- Először futtasd fel az élesztőt. Egy tálban melegíts langyosra 100 ml növényi tejet vagy vizet (ne legyen túl meleg), oldj fel benne egy teáskanál cukrot, majd morzsold bele a friss élesztőt, és fedd le konyharuhával. Hagyd állni 15 percet, amíg felfut.
- Keverd össze egy tálban a finomlisztet, a csicseriborsólisztet, a porcukrot és a sót. Forgasd hozzá a kis, 1×1 centiméteres kockára vágott, hűtőhideg margarint úgy, hogy a liszt befedje a kockákat. Az ujjaid hegyével vagy a tenyered élével, határozott mozdulatokkal morzsold el a lisztben a margarint. Ügyelj arra, hogy a kezed minél rövidebb időre érje a margarint, hogy ne olvadjon meg. Add hozzá a felfuttatott élesztőt és gyúrd össze. Itt is ügyelj arra, hogy minél rövidebb ideig gyúrd, hogy ne olvadjon meg a vaj, de azért homogén tésztát kapj. Csomagold a tésztát műanyag fóliába, és tedd a hűtőbe, amíg elkészíted a tölteléket.
- Egy lábasban forrald fel a vizet a nádcukorral, majd keverd hozzá a darált mákot vagy diót, a reszelt citromhéjat, a vaníliakivonatot, a sót és a dió esetében a fahéjat, majd zárd el. Keverd hozzá a búzadarát, és tedd félre, amíg kihűl.
- Miután kihűlt a töltelék, a tésztát vedd ki a hűtőből, és vágd két részre. Nyújtsd ki kb. három milliméter vastagságú téglalap alakúra, és oszlasd el rajta a töltelék felét úgy, hogy a szélén kétcentis sávban hagyd üresen, kivéve az egyik hosszabbik élét, ahol majd a tekerést kezded. Hajtsd be a két rövidebbik élét, majd tekerd fel a hosszabbik éle mentén. Ezt végezd el a másik adag tésztával is.
- A növényi tejet, agávészirupot és olajat keverd össze egy kis tálban a lekenéshez. Tedd a bejgliket sütőpapírral bélelt tepsire, és kend le a növényi tejes keverékkel, majd várj néhány percet, és kend le újra. A megmaradt keveréket tedd félre.
- Villával szurkáld meg a tésztát, majd süsd a bejgliket 180 ℃-ra előmelegített sütőben 30-35 percig, amíg meg nem barnul a teteje. Villával ellenőrizd: akkor van kész, ha már nem ragadnak rá tésztamorzsák.
- Miután kivetted a bejgliket, még forrón megint kend le őket a növényi tejes keverékkel, és felvágás előtt hagyd legalább fél órát hűlni.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.