Most olvasott cikk
Vegán almás pite: klasszikus desszert újragondolva

Vegán almás pite: klasszikus desszert újragondolva

Több szelet almáspite kocka egymásra halmozva egy fehér tányéron, a háttérben egy csésze fekete kávé és egy fél alma

A vegán almás pite egyszerű, mégis különleges desszert, amelyet bárki könnyen elkészíthet otthon. Ebben a receptben a klasszikus, itthon népszerűbb, vastag tésztás almás pitét kreáltuk újra növényi alapú hozzávalókkal, megőrizve a hagyományos sütemény jegyeit. Ideális választás, ha szeretnéd meglepni családodat vagy barátaidat egy édes finomsággal.

Az almás pite egy klasszikus desszert, amelyre szinte minden háztartásnak megvan a maga változata. Van, aki reszelt almával készíti, mások a kockázott, párolt almára esküsznek. Egyesek dióval gazdagítják, ami belekerülhet darálva, durvára vágva vagy akár egészben is a töltelékbe, míg mások teljesen elhagyják ezt az összetevőt. És van olyan is, aki lekvárral teszi még különlegesebbé a pitét – leggyakrabban ez a baracklekvár.

Ebbe a vegán almás pitébe kerül durvára vágott dió, az almát pedig kisebb kockára vágjuk és megpároljuk. Ha te reszelt almával szeretnéd elkészíteni, akkor ide kattintva megtalálod, hogyan készítsd el a tölteléket ilyen módon. Ezeken felül kerül bele reszelt citromhéj, és bár cseppet sem hagyományos, de opcionális lépésként leírjuk, hogyan készítheted el étcsokoládéval is ezt a pitét. Azonban arra figyelj, hogy a boltokban kapható étcsokoládékba gyakran kerül állati eredetű összetevő is, például tejpor vagy vajzsír, ezért mindenképp olvasd el az összetevőket.

Hozzávalók

A töltelékhez

  • 1 kg alma
  • 1 biocitrom reszelt héja
  • 100 g durvára vágott dió
  • 100 g vegán étcsokoládé durvára vágva (opcionális)
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál fahéj
  • 3 evőkanál nádcukor
  • 1 evőkanál zabpehely*

*Erre azért van szükség, hogy a töltelékben lévő extra nedvességet felszívja, és ne áztassa el a tésztát. A zabpelyhet helyettesítheted zsemlemorzsával vagy búzadarával is. De keményítővel is kiválthatod, ha azt az elkészült töltelékhez kevered.

A tésztához

  • 300 g liszt
  • 200 g margarin
  • 100 g nádcukor
  • 6 g (fél csomag) sütőpor
  • egy csipet só
  • növényi tej a lekenéshez

Vegán almás pite elkészítése

  1. Egy nagyobb tálban keverd össze a kimért lisztet, a nádcukrot, a sütőport és egy csipet sót. Morzsold bele a hűtőhideg margarint, majd dolgozd össze úgy, hogy egy darabbá álljon össze. Csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe, amíg elkészíted a tölteléket. Tipp: a morzsolás lényege az, hogy az ujjbegyeiddel vagy a tenyered élével dinamikusan, gyors mozdulatokkal morzsold a vajat olyan kis darabokra, amilyenre csak tudod. Fontos, hogy ne időzz sokat egy-egy „adaggal”, nehogy megolvadjon. Arra is figyelj, hogy a liszt mindig befedje a vajdarabokat. Addig dolgozz, amíg már nincsenek benne túlságosan nagy darabok.
  2. Az almát hámozd meg, és vágd fel kb. egy-másfél centiméteres kockákra.
  3. Egy serpenyőben két evőkanál olajon alacsony-közepes lángon kezdd el pirítani a feldarabolt almát a nádcukorral együtt. Ha összeesett és megpuhult (kb. 10-15 perc), add hozzá a fahéjat és a reszelt citromhéjat, és párold még 1-2 percig.
  4. A tésztát vedd ki a hűtőből, felezd el, és nyújtsd ki kb. fél centiméter vastagságúra, és olyan alakúra, amekkora a tepsid.
  5. Tedd az egyik kinyújtott tésztalapot sütőpapírral bélelt tepsire, szurkáld meg helyenként villával, majd oszlasd el rajta a zabpelyhet, szórd rá a durvára vágott a diót, majd erre jöhet az almás töltelék. Ha étcsokoládéval készíted, akkor a durvára vágott darabokat oszlasd el az almás tölteléken. Végül a tetejére illeszd rá a másik kinyújtott tésztalapot, és kend le a tetejét kevés növényi tejjel.
  6. Süsd 180 ℃-on 35-40 percig, amíg aranybarna nem lesz a teteje.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének