Most olvasott cikk
Vegán aktivisták bénították meg a brit McDonald’s ellátási központját és 1300 éttermét

Vegán aktivisták bénították meg a brit McDonald’s ellátási központját és 1300 éttermét

Brit McDonald's előtt tüntettek állatvédő vegánok

Az Animal Rebellion brit állatvédő csoport aktivistái szombaton hajnalban 24 órás blokád alá vették a McDonald’s négy raktárát az Egyesült Királyságban, körülbelül 1300 étterem feltöltését megnehezítve. A tiltakozás célja, hogy az amerikai gyorséttermi lánc 2025-re áttérjen a növényi alapú élelmiszerek forgalmazására.

Az aktivisták szombaton reggel 4:30-kor teherautókkal és bambuszból ácsolt barikádokkal blokkolták a Hemel Hempstead, a Basingstoke, a Coventry és a Heywood városában található központokat, amellyel egy nap leforgása alatt jelentős zavarokat okozhattak a vállalat ellátási láncában, különösen a hétvégén újratöltött éttermekében.

Gyermekeink jövője a tét

„Teljesen hétköznapi, munkásosztálybeli nőként azt szeretném üzenni a hozzám hasonló embereknek, hogy ez az akció nem arról szól, hogy bármit is elvegyünk tőlük, ám azt világosan látniuk kell, hogy ha nem változtatunk fogyasztási szokásainkon, akkor annak végzetes hatása lesz a következő generációk jövőjére. Ma már képesek vagyunk növényekből húsokat és tejtermékeket előállítani, ezért nincs több mentségünk a húsfogyasztás védelmében”

– nyilatkozta egy helyi újságnak Kerri Waters, aki a két és fél évvel ezelőtti megalakulása óta tagja az Animal Rebellionnak, hozzátéve, hogy leginkább azt szeretnék, ha az emberek megállnának egy pillanatra és elgondolkodnának.

Az akció résztvevői természetesen tisztában voltak azzal, hogy a tiltakozás során le is tartóztathatják őket, ám ennél sokkal nagyobb problémának tartják, hogy a változást nem lehet tovább halogatni. Az idő sürget, ha most nem lépünk, akkor később már nem is lehet. Éppen ezért az egyik Coventry-ben tüntető állatvédő a Twitteren közzétett videójában a következőket mondta:

„Abszolút helyesnek érezzük azt, amit teszünk. Egy éghajlati és ökológiai vészhelyzet kellős közepén vagyunk, s még mindig olyan nagy mennyiségű húst fogyasztunk, amely egyszerűen fenntarthatatlan a bolygónk számára.”

Növényi alapú élelmezési rendszer

A növényi étrend az egyetlen megoldás

James Ozden, az Animal Rebellion szóvivője szerint az akció legfontosabb célja, az állattenyésztő iparág szembesítése a globális klímaváltozásban játszott szerepével.

„A hús- és a tejipar tönkreteszi a bolygónkat, hiszen hatalmas mennyiségű esőerdőt ítélnek miatta halálra, hasonlóan nagy mennyiségű üvegházhatást eredményező káros gázt bocsát ki, miközben évente állatok milliárdjainak pusztulásáért felelős. Tíz milliárd ember etetésének egyetlen fenntartható és reális módja van, az pedig a növényi eredetű élelmiszerek rendszerének bevezetése. A bio, a szabadtartású, valamint a „fenntartható” állati eredetű lehetőségek ma már nem elegendőek, ezeket meghaladta a klímaválság gyorsuló üteme” − magyarázta akciójuk célját James Ozden.

A blokád szervezői később a hamburgerláncot is felszólították a személyes részvételre.

„Várjuk őket, hogy beszéljenek velünk, különben 1300 étterem feltöltését akadályozzuk meg. És nem csupán 24 órára, de minden áldott napon!”

– állt az üzenetben.

McDonald's blokád

A McDonald’s szóvivője ugyanakkor meglehetősen szűkszavúan fogalmazott az incidens kapcsán:

„A forgalmazásért felelős központjainkban jelenleg fennakadással kell számolnunk. Azon vagyunk, hogy minél előbb felmérjük ennek a szállításra és az éttermeink menüjére gyakorolt hatását. Vendégeinktől elnézését kérünk a kellemetlenségért.”

Az eseményről rövid videóban a The Guardian is beszámolt.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.