Most olvasott cikk
Ragasztószalaggal erősítette magára az állatokat a csempész, lebukott

Ragasztószalaggal erősítette magára az állatokat a csempész, lebukott

Szunda-szigeti lajhármaki fürkésző tekintettel, előrehajolva ül egy ágon

Számos állatot csempészett egy nő a saját testére ragasztva Tajvanba, ahol a hatóságok lefülelték. Mivel korábban tett már hasonlót, ezért tudták, hogy szigorúan kell őt ellenőrizni. Az állatokat viszont ez nem menti meg, a járványvédelmi előírások miatt egy kivételével mindegyiküket elaltatják.

Több tucat állatot ragasztott magára egy nő, akit a tajvani vámhatóságok buktattak le. Thaiföldről érkezett egy bangkoki járattal a tajvani Taojüan repülőtérre – írta meg a Vegan FTA a tajvani Liberty Timesra hivatkozva. Az ügyben nyomozás indult.

A gyanúsított legalább négy főemlősfajt próbált észrevétlenül bevinni az országba, köztük olyanokat is, amelyek veszélyeztetettek. A Szunda-szigeti lajhármakit például a tajvani erdészeti és természetvédelmi hivatal a védett fajok között is a kiemelt osztályba sorolja. A makifaj a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a „sebezhető” kategóriában szerepel.

Rajta kívül a ragasztószalag alá került még

  • fehérpamacsos selyemmajom,
  • szenegáli fülesmaki,
  • kakukkhangú törpekuvik,
  • zöld leguán,
  • nílusi varánusz,
  • indiai csillagteknős,
  • mekongi csigaevő teknős és
  • sárgafejű teknős is.

Sajtóinformációk szerint a tajvani hatóságok valószínűleg a Szunda-szigeti lajhármaki kivételével az összes állatot elaltatják. A járványvédelmi előírások miatt nem járhatnak el másképp.

A vámhatóság azt nem hozta nyilvánosságra, pontosan hány állatot csempészett a tajvani repülőtérre a nő. Azt azonban közölték, hogy korábban már bukott le vadállatcsempészettel, így a hatóságok tisztában voltak azzal, hogy különös figyelmet kell fordítaniuk rá.

Nem ő az első, aki Thaiföldről állatot csempészett

Thaifölddel kapcsolatban gyakoriak az állatcsempészettel kapcsolatos hírek. Már év elején nagy fogást ünnepelhettek a thaiföldi hatóságok, miután sikerült felszámolniuk egy nagyszabású vadállat-tranzakciót Bangkokban. A három gyanúsítottat akkor fogták el, amikor vadállatokkal teli dobozokat pakoltak fel egy buszra.

Több mint ezer állatot sikerült ezzel megmenteniük, például teknősöket, kaméleonokat és kígyókat. Még bülbülfélék közé tartozó madarakat is találtak a buszban a hatósági személyek. Ez egy közepes méretű énekesmadár-fajta, nem mellesleg védett állat.

A nemzeti parkokért, valamint a vadvilágért és növényvédelemért felelős minisztérium tisztviselői elárulták, a gyanúsítottak kezdetben csak annyit mondtak, hogy az állatok egy bangkoki piacról származnak. A sorozatos kihallgatások során azonban végül bevallották, mi is történt egész pontosan. Állításuk szerint felbérelték őket arra, hogy az állatokat Laoszba csempésszék. Dobozonként 700 thai bahtot (kb. hétezer forintot), ezenfelül pedig utazásonként 4000 thai bahtot (kb. 40 ezer forintot) ígértek nekik.

De tavaly egy Bangkokból Indiába utazó 32 éves férfi bőröndjét felnyitva is 234 állatot találtak a vámtisztviselők, műanyag tárolókba zsúfolva. Különböző mértékben ugyan, de mind szenvedtek a levegőhiánytól, egy kengurubébi pedig meg is halt. Az erszényes mindössze néhány hónapos volt.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.