Most olvasott cikk
Megvan, miért növelhetik a vörös húsok a vastagbélrák esélyét

Megvan, miért növelhetik a vörös húsok a vastagbélrák esélyét

Egy öltönyös férfi ül egy étteremben, a villáján egy darab hús, a tányéron előtte hús és zöldségek

Egy friss kutatás rámutatott, milyen módon függ össze a vörös húsok túlzásba vitt fogyasztása a vastagbélrákkal. Emellett egy új terápiás lehetőségre is fény derült. A vastagbélrák az egyik leggyakoribb halálozási ok a világon.

Az Egészségügyi Világszervezet közel tíz éve megállapította, hogy a vörös hús fogyasztása növeli a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Kutatók egy csoportja most úgy véli, megtalálták a vörös húsok fogyasztása és a vastagbélrák közötti kritikus láncszemet – írja a Science Daily. A két szingapúri intézmény együttműködésében megvalósult kutatás a vastartalom szerepére hívja fel a figyelmet.

Az eredmények alapján a vörös húsok túlfogyasztása során a szervezetbe jutó vas reaktiválja a telomeráz enzimet. Ez az enzim a sejtosztódáskor bekövetkező kromoszómarövidülést hivatott kompenzálni. A folyamatos sejtosztódáshoz elengedhetetlen az enzim működése, ezért rákos elváltozásokban is rendre megfigyelhető az aktivitása. Ez a reaktiváció viszont hozzájárul a tumor növekedéséhez.

A kutatás a vas szerepe mellett rámutatott még arra is, hogy az SP2509 molekula képes blokkolni ezt az aktivációt. A labortóriumi tesztek során nemcsak a telomeráz aktivációját akadályozta meg az apró molekula, de a tumor csökkenését is előidézte. Ez a tudósok szerint új lehetőségeket nyithat a vastagbélrák kezelésének lehetőségeiben.

A vastagbélrák halálozási arányai Magyarországon a legrosszabbak

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a vastagbélrák a világon a harmadik leggyakoribb ráktípus. Az egyes ráktípusokhoz köthető halálesetek viszonylatában pedig a második helyen áll. Hazánkban szintén nagyon kellemetlen számadatok köthetők a betegséghez. Egy 2019-es kimutatás szerint a vastagbélrákban elhunytak aránya 76 százalékkal volt magasabb, mint az EU-s átlag. A World Cancer Research Fund szerint pedig 2022-ben is hazánkban volt a legnagyobb arányú halálozás ehhez a ráktípushoz köthetően. Ennek egyik fő oka a kutatók szerint a szűrővizsgálatok hiánya. Magyarországon körülbelül feleannyian járnak vastagbélrákszűrésre, mint az EU-s átlag.

Két évvel ezelőtt egy nyolcvanezer férfi bevonásával készült kutatásról számoltunk be, amely alapján a növényi étrend nagymértékben csökkentette a betegség kialakulásának esélyét. A rostban gazdag, teljes értékű növényi táplálkozás nemcsak a bélrákkal, hanem más emésztőszervi megbetegedésekkel szemben is hatékonynak bizonyult.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének