Most olvasott cikk
Gluténmentes vaníliás epertorta – friss, könnyed és látványos

Gluténmentes vaníliás epertorta – friss, könnyed és látványos

Epertorta felülnézetből, kék asztalon, körülötte eperszemek.

A lehető legtöbbet hozhatod ki az eperszezonból gluténmentes, vegán epertortareceptünkkel. De akár később is bevetheted, ha az epret aktuális idénygyümölcsökkel váltod ki.

Az epres desszertek tárháza szinte kimeríthetetlen. Készíthetsz kókuszos tejberizst édesen savanykás eperöntettel, epres tiramisut, vagy kipróbálhatod a következő epertortareceptet is. Ez a desszert önmagában is egy igazi mesterhármas: egyszerre friss, könnyed és látványos, a bónusz pedig, hogy növényi alapú és gluténmentes is.

A zabos-mandulás alapra selymes vaníliakrém kerül, ezt tetőzik a friss, lédús eprek a csillogó sárgabaracklekvár-mázzal. Az év szinte bármely időszakában bevethető egyfajta jolly jokerként ez a recept, hiszen könnyen variálható más idénygyümölcsökkel is. Eperszezonban azonban nem is kérdés, mit pakolsz a tetejére, igaz?

Hozzávalók

15 cm átmérőjű tortához

A vaníliakrémhez

  • 300 ml cukrozatlan mandulatej
  • 2 evőkanál nádcukor
  • 2 evőkanál kukoricakeményítő*
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 30 g konzerves kókusztej (a sűrű, fehér része)
  • 1 csipet tengeri só

*Sűrűbb állaghoz fél evőkanállal többel számolj.

A tésztához

  • 100 g gluténmentes zabpehely
  • 100 g hántolt mandula
  • 2 evőkanál kókuszvirágcukor
  • 1 csipet tengeri só
  • 2 evőkanál konzerves kókusztej (a sűrű, fehér része)
  • 1 teáskanál olvasztott kókuszolaj*

*A tortaforma kikenéséhez.

A tetejére

  • 250 g friss eper
  • 1-2 evőkanál sárgabaracklekvár

Az epertorta elkészítése

Vaníliakrém

  1. Egy lábasban keverd össze a mandulatej kétharmadát, a nádcukrot, a kókuszkrémet, a tengeri sót és a vaníliakivonatot.
  2. Közepes lángon kezdd el melegíteni – folyamatos keverés mellett.
  3. Közben egy másik edényben keverd csomómentesre a kukoricakeményítőt a maradék mandulatejjel.
  4. Amikor a tejes keverék már majdnem felforrt, folyamatos kevergetés közben fokozatosan add hozzá a keményítős keveréket.
  5. Amikor besűrűsödik és felforr, vedd takarékra, és főzd további 5 percig folyamatos keverés mellett, hogy ne égjen le.
  6. Vedd le a tűzről, öntsd át egy tálba, és fedd le fóliával úgy, hogy közvetlenül érintkezzen a krém felszínével.
  7. Hagyd hűlni 10 percig, majd tedd hűtőbe 1 órára.

Tésztaalap

  1. Kenj ki egy 15 cm-es kapcsos tortaformát 1 teáskanál olvasztott kókuszolajjal.
  2. Tedd a gluténmentes zabpelyhet, a nyers mandulát, a kókuszcukrot és a tengeri sót egy aprítógépbe, és daráld finom, morzsás állagúra.
  3. Add hozzá a kókuszkrémet, majd alaposan keverd össze, amíg összeáll egy laza, formázható masszává. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés kókuszkrémet.
  4. Nyomkodd bele egyenletesen a masszát a tortaforma aljába és oldalára.
  5. Süsd 170 °C-ra előmelegített sütőben 10-15 percig, amíg a széle aranybarna nem lesz.
  6. Vedd ki a sütőből, hagyd teljesen kihűlni, majd 30 percre tedd fagyasztóba.

Az epertorta összeállítása

  1. A lehűtött vaníliakrémet keverd át, hogy selymes, krémes állagú legyen.
  2. Kanalazd a krémet a kihűlt tésztaalapba, és egyengesd el a tetejét.
  3. Rendezd rá szépen a megmosott, negyedbe vágott eperszemeket.
  4. Egy ecset segítségével kend meg az eprek tetejét a felmelegített sárgabaracklekvárral, hogy fényes és csillogó legyen.
  5. Tedd hűtőbe fogyasztásig.

© 2025 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének