vegán currywurst az idei Oktoberfesten

Változnak az idők: ellepték a vegán fogások az Oktoberfestet

A világ egyik legnagyobb népünnepélyén, a szeptember 17. és október 3. között Münchenben megrendezett Oktoberfesten is tarolt a környezettudatos és etikus szemlélet. A sör mellett korábban a csülök és a marhasült fogyott, az idők azonban változnak és egyre több vegán fogás kerül terítékre.

„Az emberek haladnak a korral, ugyanakkor a bajor hagyományoknak sem szeretnének hátat fordítani. Ezért idén korszerűsítettük az étlapot, a grillcsirke és a kacsasült mellett a vendégek rendelhettek vegán kolbászt mustárral vagy currys ketchuppal és sült krumplival is” – meséli a Hofbräu München által üzemeltetett sörsátor vezetője, Silja Schrank-Steinberg a müncheni Abendzeitungnak.

Noha a növényi alapú kínálat bevezetését szkepticizmus kísérte, a tények magukért beszélnek: a Hofbräu München sörsátor 1000 db eladott currys-ketchupos kolbászából 400 db vegán volt, a mustáros változat esetében pedig minden ötödik.

Rohamosan nő a vegán választék

A növényi alternatíva iránti igény a bajor fővárosban megdöbbentően nagy. A vegán „fehér kolbászt” gyártó müncheni startup, a Greenforce alapítója, Thomas Isermann szerint a tudatosabb választás még egy olyan rendezvényen is fontos, ahova az emberek azért mennek, hogy „egy jót egyenek”. Ráadásul a húsos ételek az olyan vegetáriánus fogásokkal szemben is kezdenek háttérbe szorulni, mint a sajtos nokedli.

Ami tíz éve még szélsőségnek számított, az mára megszokottá vált. A legtöbb híres sörsátor igyekszik kedveskedni a kizárólag növényi alapon étkezőknek vagy a flexitáriánusoknak, például fűszeres szejtángulyással vagy gombaraguval felszolgált krumplis gofrival. A kifejezetten a húsos ételeiről híres Ochsenbraterei még egy népszerű vegán sztárszakácsot is alkalmazott: Sebastian Copient kérte fel az ízletes alternatívák elkészítésére.

Egy vegán elveket támogató politikai párt, a V-Partei további lépéseket sürget, és nyílt levélben fordul Müchnen főpolgármesteréhez annak érdekében, hogy az Oktoberfest gasztronómiai kínálata a jövőben kizárólag növényi alternatívákból álljon.

(Prove.hu)

Ez a cikk is érdekelhet:

Fehér szarvas az erdőben

Ritka állat okozott majdnem balesetet Nógrád megyében – videón az eset

Egy ritka példánynak számító fehér őz ugrott az útra Nógrád

Dr. Gergely Anna szerint az egészségünk a legfőbb értékünk, de nincs az a gyógyszer, amely felérne a szervezet öngyógyító erejével. Célja, hogy tudományos bizonyítékokkal alátámasztva minél több ember hozhasson tudatos és felelősségteljes döntéseket az egészsége érdekében. 2015 óta teljes állásban praktizál Németországban, és táplálkozási tanácsadást biztosít, melyben a teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ) elveit javasolja betegei számára – nagy sikerrel.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Vegán sushi, mellette evőpálcikák

Vegán sushi – a hagyomány és a kreativitás izgalmas ötvözete

Piperade, baszk zöldségragu egy zöld tányérban, körülötte paradicsom, paprika és hagyma

Piperade – a baszkok egyszerű, színes zöldségraguja

Jókai bableves tányérban, mellett kenyérszeletek, babérlevél, fokhagyma, petrezselyem és zöld paprika

Jókai-bableves: hagyományos ízek modern köntösben

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének