Vágó Piros műsorvezető fakanalat tart a szája elé, mintha mikrofon lenne.

Vágó Piros érvelés helyett hagyja, hogy a növényi ételek varázsoljanak

Vágó Piros rádiós műsorvezető étrendje leginkább a flexitáriánus kategóriába sorolható. Fogyaszt állati eredetű ételeket, de túlnyomórészt igyekszik növényi alapokon táplálkozni. A hallgatóit is finoman terelheti ebbe az irányba, bár arra ügyel, hogy semmiképp ne erőltesse ezt. A meggyőzést inkább a finom ízekre bízza az érvek helyett.

Egyre több húsmentes recept hallható a Retro Rádió népszerű Rádiókonyha műsorában, amelynek Vágó Piros a házigazdája. Idén tavasszal többször is Lénárt Gitta, a nyers vegán konyha „nagymestere” volt a szombat délelőtti adás vendége. A növényi étrend iránti nyitottság természetesen a szerkesztő-műsorvezető értékrendjének köszönhető. Vágó Piros étrendje leginkább flexitáriánusként jellemezhető, többek között ezért is hívja fel a hallgatók figyelmét az egészséges gabonák, hüvelyesek, zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának fontosságára.

Az év legnépszerűbb női rádiós műsorvezetője címet kétszer is elnyerő Vágó Piros nemcsak főzős műsorában beszél szívesen a növényi étrend pozitívumairól, hanem gyakran tűnik fel „mentes” eseményeken is. Ennek igen prózai oka van: egyik családtagja révén egy évtizede maga is szembesült a glutén- valamint a tejfehérje-intolerancia okozta nehézségekkel. Ekkor kezdett vegán receptek után kutatni, hiszen így könnyen kizárhatta mindkét tiltott alapanyagot. Az akkoriban indított YouTube-csatornáján a glutén- és tejmentes receptjei többsége növényi alapú vagy paleo volt.

Anyukám nagyon nyitott volt az új ízekre, alapanyagokra és főzési technikákra, nekem is azt tanította, hogy mindent meg kell kóstolni. Szerintem innen fakad, hogy én is boldogan próbálkozom a legkülönlegesebb és legegzotikusabb összetevőkkel. Meggyőződésem, hogy túlságosan eltolódott a magyar konyha a hús-krumpli-rizs kombók irányába, pedig annyi izgalmas zöldség, gabona és hüvelyes áll a rendelkezésünkre. Száz évvel ezelőtt többnyire csak vasárnap került hús az asztalra, éppen ezért az én konyhámban sem az állati eredetű összetevőké a főszerep

– nyilatkozta a Prove-nak Vágó Piros. Hozzátette, gyermekkora többnyire egészséges ízeit a nagymamája főztje révén a hagyományos, vidéki fogások egészítették ki.

Erőltetés helyett ízekkel érvel Vágó Piros

Elsősorban kamaszfia miatt visz otthonában vegyes konyhát a műsorvezető, bár úgy látja, mostanában ő is egyre nyitottabb a húsmentes különlegességeire is. Az „együnk több zöldséget és gyümölcsöt” tanácsa neki is szól, nem csak a hallgatóknak. Semmiképpen sem szeretné viszont meggyőződését másokra erőltetni, ehelyett az okos és tárgyilagos érvelés híve. De ezt is elsősorban az ízlelőbimbókra bízza: szerinte a növényi étrendet annak változatosságával, finom ízeivel lehet a leghatékonyabban népszerűsíteni. Annak ellenére is ragaszkodik ehhez, hogy a fia esetében ezek a kísérletek nem igazán vezettek eredményre.

„Amíg egészen kicsi volt, teljes kiőrlésű kenyeret, barna rizst vagy cukormentes desszerteket kapott otthon. A kortárs közösség hatására azonban ő is a szerintem sablonos és nem igazán egészséges ételek irányába mozdult el. Most kezd ismét nyitott lenni az én furcsaságaimra, egyre jobban érdeklődik az új dolgok iránt” – mesélte.

Ugyanezt az elvet követi a munkája során is:

A műsoraimban ítélkezés nélkül próbálok teret adni a különböző irányzatoknak, mert az a tapasztalatom, az erőltetés az étkezés terén sem jó tanácsadó. Még akkor sem, ha a saját elveimhez igyekszem hű maradni.

A növényi konyha varázsa formálja az ő ízlését is

Vágó Piros elárulta, a húsmentes életet is kipróbálta már. Ebből az időszakból azonban leginkább az maradt meg benne, hogy nagyon sokat fázott, pedig nyári hónapokban fordult a növényi étrend felé. S bár ő azóta is úgy érzi, hogy kis mennyiségben állati fehérjére is szüksége van, többnyire továbbra is húsmentesen főz. Ezzel párhuzamosan pedig egyre tudatosabban étkezik.

A sárgarépa például nemcsak arra jó, hogy ízt adjon a húslevesnek, ezer más formában el lehet készíteni. Négy-öt évente beköszönt az életembe egy újabb zöldség, amelyet átteszek a nem szeretem kategóriából a szeretembe. A legutóbbi a karalábé volt, fantasztikus recepteket találtam, s ezáltal olyan új ízeket, állagokat hoztam az életembe, amilyenekről korábban álmodni sem mertem. És ebben rejlik a növényi konyha varázsa.

Vágó Piros leszögezte, a hétköznapokban igyekszik az évszakoknak megfelelően vásárolni. S bár praktikusnak tartja az állandó kínálatot, élénken él benne, mekkora örömet okozott neki gyerekként az első primőr áruk érkezése. Szinte még mindig a szájában érzi a friss tv-paprika vagy retek roppanását az első kóstoláskor.

Kollázs: a bal oldali képen Vágó Piros virágos ládának támaszkodik, a jobb oldalin egy rádióstúdióban nevet a kamerába.

Fotók: Facebook / Vágó Piros Hivatalos

Sorszerűnek gondolja találkozását Lénárt Gittával

Innen már csak egy lépés vezetett a nyers vegán ételek felé, amelyeket idén többször is bemutatott műsorában Lénárt Gitta segítségével.

Ma már sorsszerűnek tartom a találkozásunkat, hiszen a véletlen egy vegán főzőiskolában hozott össze minket, s akkor már az egyik szakácskönyve is jó ideje a polcomon lapult. Bevallom, nekem a főtt ételekre is szükségem van, Gitta receptjei azonban olyan fantasztikusak, hogy szavakkal nehéz leírni őket. Egyszerűn muszáj őket megkóstolni. Örömmel hívtam meg rádiós konyhámba, s nagyon remélem, hogy többen is kipróbálták nyers vegán receptjeit. Úgy gondolom, az én feladatom a bemutatás, az ismeretterjesztés, a döntés már a hallgatóké.

Vágó Piros elárulta, munkája során a teljesen objektív étkezési szakemberek felkutatása jelenti a legnagyobb problémát. S mivel tisztában van saját felelősségével, ezért nagyon óvatosan nyúl az étrendi szokások összehasonlításának, megítélésének témájához. Már csak azért is, mert a kolléganőivel közösen elköltött ebédekből azt a következtetést vonta le, hogy bizony nagy szüksége lenne a dédnagyszüleink idejében még népszerű, ám mára elfeledett alapanyagok népszerűsítésére.

„Mindig rácsodálkoznak az otthonról hozott kis ételcsomagomra, pedig a kölesnek ott kellene lapulnia minden konyhaszekrényben. Amilyen egyszerű, olyan nagyszerűen használható, borzasztóan egészséges, kiváló növényi fehérje- és rostforrás. A pestót is gyakran reteklevélből készítem, és a végső fűszerezés adja meg különleges ízvilágát.”

Tisztában van vele, hogy az egészséges étkezés iránti elkötelezettségével ma még szembeszélben halad – jelentette ki Vágó Piros. Saját bevallása szerint azonban ez őt egy percig sem zavarja. A műsoraiban továbbra is bátran beszél majd az ehető virágok vagy a szezonális zöldségek és gyümölcsök varázslatos világáról. Meggyőződése, hogy immunrendszerünk erősítése a beleinkben kezdődik, egyáltalán nem mindegy tehát, mivel tápláljuk testünket – és a lelkünket.

„Nagyon sok salátát eszem, télen langyos, sült zöldségek formájában, a teraszomon pedig mindig van friss zsálya, bazsalikom, rozmaring, nyáron menta. Még a legegyszerűbb fogásokat is hihetetlenül fel tudják dobni, akár már a petrezselyem, a reszelt citromhéj és a fokhagyma kombinációja is csodákra képes. A zöldfűszer a vesszőparipám, az igazi konyhaművészet számomra a só-bors-paprika trión túl kezdődik – összegezte Vágó Piros, aki a jövőben is örömmel működik közre vegán főzős eseményeken, sőt saját vacsoraestekben is gondolkodik. Ez utóbbit nem tisztán növényi alapokon képzeli el, ám az biztos, hogy zöldségeké, gyümölcsöké, gabonáké és hüvelyeseké lesz a főszerep. Ahogy a mindennapjaiban is.

Ez a cikk is érdekelhet:

Budapest az augusztus 20-i tűzijáték fényeiben, háttérben a Parlament

Tűzijáték állati füllel: mintha háborús robbantások között találnád magad

Az augusztus 20-i tűzijáték kétségtelenül látványos ünneplése az államalapításnak, ám

Írok, futok, meditálok és vegán vagyok. Csak olyan dolgokkal foglalkozom, amelyekben hiszek, ezért a növényi étrendre is etikai okokból tértem át. Döntésemet a mai napig nem bántam meg, a maratonokat is pontosan úgy futom, mint korábban.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Piperade, baszk zöldségragu egy zöld tányérban, körülötte paradicsom, paprika és hagyma

Piperade – a baszkok egyszerű, színes zöldségraguja

Szilvás morzsasüti felszeletelve, mellette egész és felezett szilvák

Szilvás morzsasüti – a tökéletes, egyszerre omlós és ropogós őszi desszert

Mogyorókrém egy barna tálban, benne habverő

Egészséges mogyorókrém házilag – így készül a „Notella”

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének