Most olvasott cikk
Állatkertből a sztyeppére: 200 év után visszatérhettek a vadlovak Kazahsztánba

Állatkertből a sztyeppére: 200 év után visszatérhettek a vadlovak Kazahsztánba

Ázsiai vadlovak egymáshoz bújva állnak a füves sztyeppén, mindketten a kamerába néznek

Az ázsiai vadlovak közel 200 éve tűntek el természetes élőhelyükről az emberi tevékenység hatására. A világ utolsó ma is élő vadlóalfaját most a Prágai Állatkert próbálja visszatelepíteni a kazah sztyeppékre.

Az ázsiai vadlovak, más néven Przewalski-lovak valaha Közép-Ázsia füves sztyeppéin éltek. A túlvadászat, az emberi terjeszkedés miatti élőhelyvesztés, az állatkertek számára való befogás és a háziasított lovakkal való keresztezés miatt azonban a faj a kihalás szélére sodródott.

Az 1960-as években az ázsiai vadlovak „vadon kihalt” státuszt kaptak, tehát már csak fogságban éltek a faj egyes egyedei. Az 1990-es években megkezdett visszatelepítési programok keretében Mongóliába és Kínába visszatérhettek állatkertekben nevelkedett példányok kisebb csoportjai. Ennek köszönhetően mára a faj felkerült a „veszélyeztetett” kategóriába.

A mostani, Prágai Állatkert által szervezett program az első, amely kazahsztáni élőhelyére igyekszik visszatelepíteni ezeket az állatokat. A mintegy hétezer négyzetkilométeren fekvő sztyeppe füves területekből áll, de vizes élőhelyek is megtalálhatók itt.

Az első tizenegy ló két felvonásban érkezett a területre idén júniusban. A következő öt évben további negyven állatot terveznek áttelepíteni. Az első évben a lovak egy elkerített, akklimatizációs területen élnek majd, ahol megtanulják, hogyan találhatnak víz- és élelemforrást a sztyeppe zord téli időszakában.

Miroslav Bobek, az állatkert igazgatója szerint történelmi fontosságú eseményről van szó, hiszen ezek az egyedek az elsők, akik közel kétszáz év után újra benépesíthetik természetes élőhelyüket a kazah sztyeppén.

Új fejezet a vadlovak történetében

„Ezek az utolsó megmaradt vadlovak a világon. A musztángok háziasított lovak, akik később elvadultak” – nyilatkozta Filip Mašek, az állatkert szóvivője.

A szóvivő ezzel arra utalt, hogy az Észak-Amerikában szabadon vágtázó musztángok valójában a Spanyolországból behurcolt házi lovak utódai, ezért vad helyett elvadult állatoknak tekintjük őket.

És mivel a Przewalski-lovakon kívül az összes többi valaha élt vad faj mára kihalt az emberi tevékenység hatására, valóban ők tekinthetők a világ egyetlen ma is élő vadlovának.

A vadlovak kazahsztáni visszatelepítése nemcsak az állatok érdekeit, hanem a sztyeppe állapotának javítását is szolgálja. A legelés ugyanis kulcsfontosságú a füves élőhelyek biodiverzitásának megőrzéséhez.

„A lovak a trágyájukkal segítenek szétszórni a magokat, a növények felásásával pedig segítenek abban, hogy a víz a talaj mélyebb rétegeibe juthasson. Emellett a sztyeppe trágyázásához is hozzájárulnak” – magyarázta Mašek.

Az állatkert igazgatója szerint a visszatelepítés új fejezet kezdetét jelenti a világ utolsó vadlovainak történetében.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.