Vadas mártás szójaszelettel (vegán, gluténmentes)

Vadas mártás szójaszelettel (vegán)

A vadas mártás az egyik legízletesebb szószunk, és nem a hús miatt: az aromás, sült gyökérzöldségek enyhe fűszerezéssel tökéletesen hangsúlyozott íze ennek az ételnek a sztárja. Épp ezért szokás hús helyett tésztával, rizzsel vagy krumplival is elkészíteni.

Itt szójaszelettel készítjük, de emellé természetesen kedved szerinti köretet választhatsz. Ennek a receptnek az érdekessége, hogy nem magyar kútfőből jön: egy cseh barátom hetekig emlegette, hogy egy hagyományos cseh ételt, “svíčkovát” szeretne főzni nekünk, és amikor végre elkészítette, rárivalltam: ezt úgy hívják, hogy vadas, és ez egy magyar étel.

Azóta is baráti civakodás tárgya, melyik nemzet “lopta” a másiktól, de az igazság az, hogy nem véletlenül az ő receptjét közlöm veletek: sosem ismerném be neki, de az ő verziója finomabb, mint amit valaha ettem, és ez valószínűleg a csehek titkos összetevőjének, a szegfűborsnak köszönhető.

Hozzávalók

3 adaghoz

A vadas szószhoz:

  • 14 dkg répa (egy nagyobb vagy két kisebb)
  • 7 dkg fehérrépa (egy közepes)
  • 8 dkg zellergumó (egy zellergumó ⅓ része)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál margarin
  • 1 evőkanál barna cukor
  • frissen őrölt fekete bors
  • 1 dl növényi alapú főzőkrém
  • fél citrom leve
  • 3 db babérlevél
  • 1 teáskanál mustár
  • két csipet szegfűbors

A szójaszeletekhez:

  • 6 szójaszelet
  • egy zöldségleveskocka (ízfokozómentes)
  • 2 teáskanál dijoni mustár
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • frissen őrölt bors
  • ¼ teáskanál só
Vegán vadas recept
© Prove.hu

Elkészítés

  1. A szójaszeleteket zöldségalaplében főzd tíz percig. Közben készítsd el a pácot: a zúzott fokhagymát, dijoni mustárt, két evőkanál olívaolajat, sót és frissen őrölt borsot keverd össze. Ha a szójaszeletek elkészültek, nyomkodd ki belőlük a vizet, majd jól forgasd meg a pácban és tedd félre őket.
  2. A szószhoz először aprítsd fel a hagymát, és egy evőkanál olívaolajon alacsony lángon kezdd el pirítani.
  3. Közben kockázz fel minden zöldséget, és add hozzá őket a hagymához egy evőkanál margarin társaságában. Vedd fel a lángot közepesre, és kb. 25-30 percig pirítsd a zöldségeket. Nem kell folyamatosan kevergetni, jót tesz a szósz ízének, ha kicsit megkaramellizálódnak a zöldségek, de legalább fél percenként keverj rajta egyet. Ha szükségét érzed, adhatsz hozzá még egy kevés olívaolajat vagy margarint. Kb. félidőben adj a szószhoz fél teáskanál sót és egy evőkanál barna cukrot.
  4. A végén adj hozzá két csipet szegfűborsot, majd öntsd fel 3 dl vízzel és dobj bele 3 babérlevelet. Ha felforrt, vedd le a lángot alacsonyra, és főzd 7-8 percig, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak, de nem kell, hogy pépesen puhák legyenek.
  5. Vedd le a serpenyőt a tűzhelyről, halászd ki belőle a babérleveleket, és botmixerrel krémesítsd selymesre, közben adagolva hozzá a növényi tejszínt.
  6. Tedd vissza a serpenyőt a tűzhelyre, és add hozzá a citromlevet, a mustárt, és egy jó adag frissen őrölt borsot. Alacsony lángon kevergesd 5-6 percig. Ha túl sűrűnek érzed, adhatsz hozzá még vizet.
  7. Közben a szójaszeleteket süsd meg: ehhez melegíts egy evőkanál olívaolajat egy serpenyőben, és alacsony-közepes lángon pirítsd a szeletek mindkét oldalát aranybarnára. Ez oldalanként kb. 3-4 percet fog igénybe venni.
  8. Mielőtt elzárod a szószt, mindenképp kóstold meg, és ha kell, igazítsd tökéletesre az ízét egy kis citromlével, sóval vagy cukorral.
  9. A szójaszeleteket tálaláskor öntsd nyakon egy jó nagy adag vadas szósszal.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének