A vadas mártás az egyik legízletesebb szószunk, és nem a hús miatt: az aromás, sült gyökérzöldségek enyhe fűszerezéssel tökéletesen hangsúlyozott íze ennek az ételnek a sztárja. Épp ezért szokás hús helyett tésztával, rizzsel vagy krumplival is elkészíteni.
Itt szójaszelettel készítjük, de emellé természetesen kedved szerinti köretet választhatsz. Ennek a receptnek az érdekessége, hogy nem magyar kútfőből jön: egy cseh barátom hetekig emlegette, hogy egy hagyományos cseh ételt, “svíčkovát” szeretne főzni nekünk, és amikor végre elkészítette, rárivalltam: ezt úgy hívják, hogy vadas, és ez egy magyar étel.
Azóta is baráti civakodás tárgya, melyik nemzet “lopta” a másiktól, de az igazság az, hogy nem véletlenül az ő receptjét közlöm veletek: sosem ismerném be neki, de az ő verziója finomabb, mint amit valaha ettem, és ez valószínűleg a csehek titkos összetevőjének, a szegfűborsnak köszönhető.
Hozzávalók
3 adaghoz
A vadas szószhoz:
- 14 dkg répa (egy nagyobb vagy két kisebb)
- 7 dkg fehérrépa (egy közepes)
- 8 dkg zellergumó (egy zellergumó ⅓ része)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál margarin
- 1 evőkanál barna cukor
- frissen őrölt fekete bors
- 1 dl növényi alapú főzőkrém
- fél citrom leve
- 3 db babérlevél
- 1 teáskanál mustár
- két csipet szegfűbors
- só
A szójaszeletekhez:
- 6 szójaszelet
- egy zöldségleveskocka (ízfokozómentes)
- 2 teáskanál dijoni mustár
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- frissen őrölt bors
- ¼ teáskanál só
Elkészítés
- A szójaszeleteket zöldségalaplében főzd tíz percig. Közben készítsd el a pácot: a zúzott fokhagymát, dijoni mustárt, két evőkanál olívaolajat, sót és frissen őrölt borsot keverd össze. Ha a szójaszeletek elkészültek, nyomkodd ki belőlük a vizet, majd jól forgasd meg a pácban és tedd félre őket.
- A szószhoz először aprítsd fel a hagymát, és egy evőkanál olívaolajon alacsony lángon kezdd el pirítani.
- Közben kockázz fel minden zöldséget, és add hozzá őket a hagymához egy evőkanál margarin társaságában. Vedd fel a lángot közepesre, és kb. 25-30 percig pirítsd a zöldségeket. Nem kell folyamatosan kevergetni, jót tesz a szósz ízének, ha kicsit megkaramellizálódnak a zöldségek, de legalább fél percenként keverj rajta egyet. Ha szükségét érzed, adhatsz hozzá még egy kevés olívaolajat vagy margarint. Kb. félidőben adj a szószhoz fél teáskanál sót és egy evőkanál barna cukrot.
- A végén adj hozzá két csipet szegfűborsot, majd öntsd fel 3 dl vízzel és dobj bele 3 babérlevelet. Ha felforrt, vedd le a lángot alacsonyra, és főzd 7-8 percig, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak, de nem kell, hogy pépesen puhák legyenek.
- Vedd le a serpenyőt a tűzhelyről, halászd ki belőle a babérleveleket, és botmixerrel krémesítsd selymesre, közben adagolva hozzá a növényi tejszínt.
- Tedd vissza a serpenyőt a tűzhelyre, és add hozzá a citromlevet, a mustárt, és egy jó adag frissen őrölt borsot. Alacsony lángon kevergesd 5-6 percig. Ha túl sűrűnek érzed, adhatsz hozzá még vizet.
- Közben a szójaszeleteket süsd meg: ehhez melegíts egy evőkanál olívaolajat egy serpenyőben, és alacsony-közepes lángon pirítsd a szeletek mindkét oldalát aranybarnára. Ez oldalanként kb. 3-4 percet fog igénybe venni.
- Mielőtt elzárod a szószt, mindenképp kóstold meg, és ha kell, igazítsd tökéletesre az ízét egy kis citromlével, sóval vagy cukorral.
- A szójaszeleteket tálaláskor öntsd nyakon egy jó nagy adag vadas szósszal.
Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.