Most olvasott cikk
Vacsorát készíttetett az állatkertben élő kecskékből az intézmény igazgatója

Vacsorát készíttetett az állatkertben élő kecskékből az intézmény igazgatója

José Rubén Nava abszurd tettére azután derült fény, miután az állatkertben elpusztult egy őz. Az állatkert igazgatója a parkban élő törpekecskéket kínálta fel a karácsonyi vacsorán.

A mexikói Chilpancingóban található Zoochilpan Zoo előző igazgatóját január 12-én menesztették tisztségéből, miután az állatkertben elpusztult egy őz. Az állat halálának kivizsgálását követően több hiányosságot is megállapítottak a nyomozók.

Kiderült, hogy az egykori igazgató megfelelő papírmunka és pénzügyi dokumentáció nélkül bocsátott áruba több, gondjaira bízott állatot is – Mexikóban jelenleg törvényes egzotikus vadállatokat vásárolni –, de a legborzasztóbb annak a négy hím törpekecskének az esete, akiket a gyanú szerint egy karácsonyi vacsora miatt vágtak le és szolgáltak fel.

Ezt a négy állatot lemészárolták, megsütötték, és az állatkert területén felszolgálták az év végi partin. Ez komoly egészségügyi kockázatot jelent azok számára, akik megették őket, mert ezek az állatok nem voltak alkalmasak emberi fogyasztásra

– nyilatkozta Ferndando Ruiz Gutierrez az állami környezetvédelmi ügynökségtől.

Hogy Fernando Ruiz mire gondolt pontosan, amikor azt mondta, emberi fogyasztásra alkalmatlanok voltak az állatok, az nem derül ki, hiszen a húsuk ehető. A törpekecskéket régebben a termetükhöz és fogyasztásukhoz képest magas tejhozamuk, valamint húsuk miatt is tartották. Ám manapság ezek az állatok – ahogy például a törpemalacok is – sokkal inkább háziállatként tartott kedvencek.

Az egyelőre nem ismeretes, hogy Nava milyen büntetést fog kapni, vagy hogy egyáltalán vád alá helyezték-e az egykori igazgatót a kecskék leölése, vagy az állatkert állatainak kiárusítása miatt.

Elmondása szerint egy zebrát például olyan szerszámokra cserélt, amik az állatkert felújítási munkálataihoz voltak szükségesek, de a környezetvédelmi ügyosztály munkatársai egyelőre nem találtak a leírásnak megfelelő eszközöket.

Mexikóban régóta problémát jelent, hogy teljesen legálisan – mostani viszonyok között körülbelül 2.000 dollárért (~730.000 Ft) – lehet akár nagymacskákat is vásárolni. A drogkartellek vezetőinek kifejezetten mániájuk, hogy privát állatkerteket vásároljanak össze különböző egzotikus vadállatokból, amelyek aztán sokszor Mexikó utcáin kötnek ki.

De olyan is előfordult, hogy egy bandatag egy terepmintás ruházatba és golyóálló mellénybe öltöztetett pókmajmot viselt a mellkasán, aki aztán a kitört tűzpárbajban életét vesztette.

Mit lehet tudni a törpekecskékről?

A törpekecskéknek több alfaja is ismert. Ezek a kis termetű állatok egy tágasabb kertben is jól elvannak, tartásuk pedig nem igényel különösebb rátermettséget, hiszen szinte minden növényt megesznek. Emiatt érdemes a veteményest vagy a virágokat kerítéssel óvni a falánk jószágoktól.

Csordaállatok, ezért egyedül nem ajánlatos tartani őket. Ha valaki törpekecskéket szeretne, az minimum két állattal számoljon, hiszen igénylik a társaságot. A kifejlett állatok 10-15 évig is élhetnek. Intelligens, ragaszkodó, jó kedélyű háziállatként tartják őket számon, de kasztrálatlan bakot semmi esetre sem ajánlanak kezdőknek, pláne nem nőstények mellé.

Elég magasat tudnak ugrani. Ezt célszerű észben tartani, mert könnyen a szomszéd kertjéből kerülhetnek elő a házi kedvencek.

(CBS News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.