Most olvasott cikk
A US Open több növényi étellel tervezi csökkenteni a karbonlábnyomát

A US Open több növényi étellel tervezi csökkenteni a karbonlábnyomát

A USTA Billie Jean King National Tennis Center a 2024-es US Open előtt felülnézetből, nézőkkel megtöltve

A rangos teniszverseny csatlakozott a New York-i polgármester kezdeményezéséhez, ezért több növényi ételt fognak kínálni a verseny alatt. A US Open szervezői ilyen módon szeretnék csökkenteni a rendezvényhez köthető környezeti terhelést.

Több növényi alapú étel, kisebb karbonlábnyom – ezt vállalták a US Open teniszbajnokság szervezői, amikor csatlakoztak Eric Adams kihívásához. New York polgármestere régóta nagy rajongója a növényi alapú étrendnek, és számos kezdeményezéssel igyekszik népszerűsíteni azt. A Plant-Powered Carbon Challenge is egyike ezeknek a kezdeményezéseknek, amelyet idén áprilisban indított a polgármester, miután kiderült, hogy a város kibocsátásának egyötödét az élelmiszer előállítása és fogyasztása teszi ki.

A Plant-Powered Carbon Challenge egy önkéntes részvételű kezdeményezés a város magánvállalkozói számára, hogy csökkentsék az élelmiszerhez köthető kibocsátásukat és egy fenntarthatóbb élelmezési rendszert teremtsenek. A kihíváshoz csatlakozók azt vállalják, hogy 2030-ra 25 százalékkal csökkentik az élelmiszerből fakadó karbonlábnyom méretét ízletes növényi ételek segítségével

olvasható a polgármesteri hivatal oldalán.

Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott a US Open teniszbajnokság is, aminek regnáló bajnoka a szintén növényi étrendet követő világklasszis teniszező, Novak Djokovic. A US Open mellett más intézmények is csatlakoztak már a kezdeményezéshez, mint a Columbia University vagy a New York Botanical Garden.

A US Open már egy ideje zöldít

Nem a mostani kihíváshoz való csatlakozás és az élelmiszerhez köthető karbonlábnyom csökkentése az első zöldítő lépés, amit a teniszbajnokság bevállalt. 2008 óta fenntarthatósági tanácsadók segítik a szervezők munkáját a környezeti hatás csökkentése érdekében. Így sikerült közel 170 ezer tonnányi kibocsátást lefaragniuk. Ezenfelül 1000 tonnányi élelmiszert alakítottak át komposzttá, és 240 tonna ételadományt is kiosztottak a helyiek között.

Ahogy a klímaváltozás hatásai egyre inkább érződnek, a kedvenc sporteseményeink és atlétáink is nagyobb veszélybe kerülnek. Ezért kell csökkentenünk az üvegházhatású gázkibocsátásunkat, kezdve az élelmiszerekkel. Büszkén működünk együtt a US Opennel abban, hogy csökkenthessék az ételek által okozott környezeti hatást ínycsiklandó növényi fogások által

– nyilatkozta Kate MacKenzie, a polgármesteri hivatal élelmiszerügyi igazgatója.

Nem a szóban forgó rendezvény jelenlegi bajnoka az egyetlen ismert teniszező, aki növényi étrendet követ. Nick Kyrgios, Vicki Cosio, valamint az ikonikus testvérpár, Serena és Venus Williams sem fogyasztanak állatokat.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.