A rangos teniszverseny csatlakozott a New York-i polgármester kezdeményezéséhez, ezért több növényi ételt fognak kínálni a verseny alatt. A US Open szervezői ilyen módon szeretnék csökkenteni a rendezvényhez köthető környezeti terhelést.
Több növényi alapú étel, kisebb karbonlábnyom – ezt vállalták a US Open teniszbajnokság szervezői, amikor csatlakoztak Eric Adams kihívásához. New York polgármestere régóta nagy rajongója a növényi alapú étrendnek, és számos kezdeményezéssel igyekszik népszerűsíteni azt. A Plant-Powered Carbon Challenge is egyike ezeknek a kezdeményezéseknek, amelyet idén áprilisban indított a polgármester, miután kiderült, hogy a város kibocsátásának egyötödét az élelmiszer előállítása és fogyasztása teszi ki.
A Plant-Powered Carbon Challenge egy önkéntes részvételű kezdeményezés a város magánvállalkozói számára, hogy csökkentsék az élelmiszerhez köthető kibocsátásukat és egy fenntarthatóbb élelmezési rendszert teremtsenek. A kihíváshoz csatlakozók azt vállalják, hogy 2030-ra 25 százalékkal csökkentik az élelmiszerből fakadó karbonlábnyom méretét ízletes növényi ételek segítségével
– olvasható a polgármesteri hivatal oldalán.
Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott a US Open teniszbajnokság is, aminek regnáló bajnoka a szintén növényi étrendet követő világklasszis teniszező, Novak Djokovic. A US Open mellett más intézmények is csatlakoztak már a kezdeményezéshez, mint a Columbia University vagy a New York Botanical Garden.
A US Open már egy ideje zöldít
Nem a mostani kihíváshoz való csatlakozás és az élelmiszerhez köthető karbonlábnyom csökkentése az első zöldítő lépés, amit a teniszbajnokság bevállalt. 2008 óta fenntarthatósági tanácsadók segítik a szervezők munkáját a környezeti hatás csökkentése érdekében. Így sikerült közel 170 ezer tonnányi kibocsátást lefaragniuk. Ezenfelül 1000 tonnányi élelmiszert alakítottak át komposzttá, és 240 tonna ételadományt is kiosztottak a helyiek között.
Ahogy a klímaváltozás hatásai egyre inkább érződnek, a kedvenc sporteseményeink és atlétáink is nagyobb veszélybe kerülnek. Ezért kell csökkentenünk az üvegházhatású gázkibocsátásunkat, kezdve az élelmiszerekkel. Büszkén működünk együtt a US Opennel abban, hogy csökkenthessék az ételek által okozott környezeti hatást ínycsiklandó növényi fogások által
– nyilatkozta Kate MacKenzie, a polgármesteri hivatal élelmiszerügyi igazgatója.
Nem a szóban forgó rendezvény jelenlegi bajnoka az egyetlen ismert teniszező, aki növényi étrendet követ. Nick Kyrgios, Vicki Cosio, valamint az ikonikus testvérpár, Serena és Venus Williams sem fogyasztanak állatokat.
Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.