Most olvasott cikk
Újabb tanulmány állítja, hogy a növényi étrend a legjobb a szívnek

Újabb tanulmány állítja, hogy a növényi étrend a legjobb a szívnek

A növényi étrend a legjobb a szívnek

Még egy kutatás jutott arra a megállapításra, hogy a növényi étrend megóvja a szív egészségét. Másrészt az olajban sütött, feldolgozott ételekben és cukros italokban gazdag étrendet követők nagyobb valószínűséggel fognak szívbetegségben szenvedni.

A kutatók 16.608 afroamerikai és fehér, 45 évesnél idősebb felnőtt adatait elemezték. A résztvevőknek egy 150 kérdésből álló kérdőívet kellett kitölteniük az étkezési szokásaikra vonatkozóan. Ezek alapján öt csoportra osztották őket:

  • Alkoholt és leveles zöldségeket fogyasztók: nagy mennyiségű bor, rövidital, illetve saláta és öntet
  • Déli étrendet követők: főként olajban sütött ételek, feldolgozott húsok, tojás, hozzáadott zsiradék és cukros italok jellemzőek az étrendjükben
  • Édességben és zsírokban gazdag étrend: főként desszertek, kenyér, csokoládé és más cukorban gazdag ételek találhatóak meg az étrendjükben
  • Növényi alapú étrendet követők: főként zöldségeket, gyümölcsöket, babot és halat fogyasztók
  • Kényelmesek: húsban gazdag ételeket fogyasztók, tésztát, mexikói kaját, pizzát és gyorséttermi kaját kedvelők

Majdnem kilenc évvel ezután a kutatók megint felkeresték a résztvevőket. Közülük 363 résztvevőnél alakult ki szívbetegség. Az adatok alapján azt találták, hogy a déli étrend bizonyult a legegészségtelenebbnek.

A kutatók először arra a következtetésre jutottak, hogy a déli étrendet követők 72 százalékkal nagyobb valószínűséggel fognak szívbetegségben szenvedni. Azonban ezután jön a csavar: az eredményeket kiegészítették a BMI indexre, a magas vérnyomásra és a súlyfeleslegre vonatkozó adatokkal és így a korreláció nem volt szignifikánsnak tekinthető. Ez azt jelenti, hogy a déli étrend nem hozható közvetlenül összefüggésbe a szívbetegség kialakulásával, de az elhízással igen, amely megnöveli a betegség kialakulásának kockázatát.

A növényi étrend védheti a szívünket

A növényi étrend viszont összefüggésbe hozható a szívbetegségek kialakulásának alacsony kockázatával. Azok a résztvevők, akik leginkább a növényi alapú étrend szerint étkeztek, azoknál 41 százalékkal kisebb volt a valószínűsége a szívbetegségek kialakulásának, mint azoknál, akik a legkevésbé tettek így. Ez a különbség nem magyarázható más tényezővel.

A kutatás erőssége a változatos és jelentős mintanagyságban rejlik. A résztvevők különböző demográfiai jellemzőkkel és szociális státusszal rendelkeztek, így a kutatás reprezentatívnak tekinthető és kiterjeszthető az egész népességre. A tanulmánynak azonban van egy gyenge pontja is: az étkezési szokásokat csak a kutatás elején vizsgálták meg, nem számoltak az ebben bekövetkező változásokkal.

Nem ez az első kutatás, amely rávilágít a növényi étrend kedvező hatásaira.

Mivel a növényi étrend bizonyítottan hatékony eszköz a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, a kutatócsoport több preventív étrend-központú intézkedés bevezetését javasolja.

„A preventív stratégiák bevezetésének szükségessége a szívbetegségek ellen a népesség számára kritikus”

– nyilatkozta Dr. Kyla Lara, a tanulmány vezető kutatója és a Rochesteri Mayo Klinika orvosa.

„Ezek az eredmények segítik egy olyan étrendre vonatkozó stratégia kialakítását, amely csökkenti a szívbetegségek kialakulását.”

A tanulmányt a Journal of the American College of Cardiology folyóiratban publikálták.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.