A növényi étrend a legjobb a szívnek

Újabb tanulmány állítja, hogy a növényi étrend a legjobb a szívnek

Még egy kutatás jutott arra a megállapításra, hogy a növényi étrend megóvja a szív egészségét. Másrészt az olajban sütött, feldolgozott ételekben és cukros italokban gazdag étrendet követők nagyobb valószínűséggel fognak szívbetegségben szenvedni.

A kutatók 16.608 afroamerikai és fehér, 45 évesnél idősebb felnőtt adatait elemezték. A résztvevőknek egy 150 kérdésből álló kérdőívet kellett kitölteniük az étkezési szokásaikra vonatkozóan. Ezek alapján öt csoportra osztották őket:

  • Alkoholt és leveles zöldségeket fogyasztók: nagy mennyiségű bor, rövidital, illetve saláta és öntet
  • Déli étrendet követők: főként olajban sütött ételek, feldolgozott húsok, tojás, hozzáadott zsiradék és cukros italok jellemzőek az étrendjükben
  • Édességben és zsírokban gazdag étrend: főként desszertek, kenyér, csokoládé és más cukorban gazdag ételek találhatóak meg az étrendjükben
  • Növényi alapú étrendet követők: főként zöldségeket, gyümölcsöket, babot és halat fogyasztók
  • Kényelmesek: húsban gazdag ételeket fogyasztók, tésztát, mexikói kaját, pizzát és gyorséttermi kaját kedvelők

Majdnem kilenc évvel ezután a kutatók megint felkeresték a résztvevőket. Közülük 363 résztvevőnél alakult ki szívbetegség. Az adatok alapján azt találták, hogy a déli étrend bizonyult a legegészségtelenebbnek.

A kutatók először arra a következtetésre jutottak, hogy a déli étrendet követők 72 százalékkal nagyobb valószínűséggel fognak szívbetegségben szenvedni. Azonban ezután jön a csavar: az eredményeket kiegészítették a BMI indexre, a magas vérnyomásra és a súlyfeleslegre vonatkozó adatokkal és így a korreláció nem volt szignifikánsnak tekinthető. Ez azt jelenti, hogy a déli étrend nem hozható közvetlenül összefüggésbe a szívbetegség kialakulásával, de az elhízással igen, amely megnöveli a betegség kialakulásának kockázatát.

A növényi étrend védheti a szívünket

A növényi étrend viszont összefüggésbe hozható a szívbetegségek kialakulásának alacsony kockázatával. Azok a résztvevők, akik leginkább a növényi alapú étrend szerint étkeztek, azoknál 41 százalékkal kisebb volt a valószínűsége a szívbetegségek kialakulásának, mint azoknál, akik a legkevésbé tettek így. Ez a különbség nem magyarázható más tényezővel.

A kutatás erőssége a változatos és jelentős mintanagyságban rejlik. A résztvevők különböző demográfiai jellemzőkkel és szociális státusszal rendelkeztek, így a kutatás reprezentatívnak tekinthető és kiterjeszthető az egész népességre. A tanulmánynak azonban van egy gyenge pontja is: az étkezési szokásokat csak a kutatás elején vizsgálták meg, nem számoltak az ebben bekövetkező változásokkal.

Nem ez az első kutatás, amely rávilágít a növényi étrend kedvező hatásaira.

Mivel a növényi étrend bizonyítottan hatékony eszköz a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, a kutatócsoport több preventív étrend-központú intézkedés bevezetését javasolja.

„A preventív stratégiák bevezetésének szükségessége a szívbetegségek ellen a népesség számára kritikus”

– nyilatkozta Dr. Kyla Lara, a tanulmány vezető kutatója és a Rochesteri Mayo Klinika orvosa.

„Ezek az eredmények segítik egy olyan étrendre vonatkozó stratégia kialakítását, amely csökkenti a szívbetegségek kialakulását.”

A tanulmányt a Journal of the American College of Cardiology folyóiratban publikálták.

Ez a cikk is érdekelhet:

Sokakat felbőszített, amit egy sörrel felszerelkezett turista tett egy elefánttal

Felháborodást keltett egy spanyol turista Instagramra feltöltött videója, amelyen sört

Budapesten jártam egyetemre és végeztem közgazdaságtan szakon. Már akkor is visszásnak tartottam a fogyasztói társadalom túlkapásait, és elkezdtem megoldás után kutatni, így találtam rá a veganizmusra. Azért kezdtem el írni, hogy másokkal is megosszam az állat- és környezetvédelem fontosságát.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Dióval megszórt sütőtökös-spenótos saláta fekete tányéron, mellette villa

Sütőtökös saláta spenóttal és pirított dióval – könnyed, mégis tápláló fogás az őszi napokra

Káposztás gnocchi kék tányérban, céklakrémmel körülvéve, rajta pirított tofukockák

Káposztás gnocchi céklakrémmel és füstölt tofuval – ünnepi ízek hétköznapokra

Vegán Tom Kha leves fekete tányérban, mellette ázsiai asztaldíszekkel

Vegán Tom Kha leves – illatos és melengetően pikáns fúziós fogás

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének