A DesszertÁlom Százhalombatta első vegán cukrászdája, ahol klasszikus desszertek növényi változatai és egyedi kreációk is helyet kaptak. Alapítója, Likavcsán Ferenc a Veganuár hatására váltott életmódot – ma pedig süteményein keresztül szeretné lebontani a növényi étrenddel kapcsolatos sztereotípiákat.
Új vegán cukrászda nyílt Százhalombattán, a DesszertÁlom az agglomerációs város első tisztán növényi alapú vendéglátóhelye. A Happy Cow vegánétterem-kereső alkalmazás szerint eddig csak olyan étterem volt ott, ahol elérhető növényi alapú fogás is, de nem kizárólag ilyenek. Az új cukrászda tehát vegán mérföldkőnek számító vállalkozás Százhalombattán.
Likavcsán Ferenc, a cukrászda alapítója és tulajdonosa elárulta, többen is feltették neki a kérdést, nem tart-e attól, hogy kockázatos lépés ez Százhalombattán. Benne azonban nincsenek ilyen félelmek.
Százhalombatta 25-30 perc alatt elérhető akár vonattal vagy busszal is Budapestről, ennyit pedig csak a fővároson belül is eltölthet az ember, amíg megpróbál A-ból B-be eljutni. Ráadásul nem is kizárólag a növényi étrendet követőket célozzuk a termékeinkkel, így nem is feltétlenül kell azt számolgatni, mennyi idő alatt juthatnak el hozzánk az alapvetően Budapesten koncentrálódó vegánok
– nyilatkozta a Prove-nak.
Hozzátette, a DesszertÁlom megnyitásával részben az a célja, hogy egy jó élménnyel nyisson meg a növényi alapú étrend felé olyanokat is, akik addig esetleg elzárkóztak tőle. „Sokan megesznek egy-két süteményt, és csak utána szembesülnek azzal a ténnyel, hogy ebben semmilyen állati eredetű összetevő nem volt. Ők meg hitetlenkedve állnak, hogy az hogy lehet, nekik nagyon ízlett minden, pedig azt hitték, a vegán sütemény tésztája csak fűrészporos lehet. Előttük aztán ezzel az élménnyel akár ki is nyílhat egy új világ, nyitottabbá válhatnak más növényi fogásokra is.”
Klasszikus és újító vonalat is képvisel az új vegán cukrászda
A DesszertÁlom kínálatában megtalálhatók hagyományos édességek is vegán változatban, kapható például növényi mézes krémes. Ugyanakkor Ferenc saját kreációi is helyet kapnak a százhalombattai vegán cukrászda pultjában: idesorolható például a málna-citrom mousse-szelet is.
Mousse-okkal, monodesszertekkel, pohárkrémekkel, különféle süteményekkel és hamarosan már tortákkal is várják a vendégeket – mondta a tulaj. Leszögezte, gondolnak az ételérzékenyekre és az inzulinrezisztensekre is, ám csak idővel jutnak el arra a szintre, hogy az ő igényeiknek is maximálisan megfeleljenek.
Vannak kizárólag gluténmentes alapanyagokból készült süteményeink, például málnás-pisztáciás pohárkrém vagy mokkaszelet. Mivel azonban egyetlen konyhában dolgozunk – minden igyekezetünk ellenére a keresztszennyeződés lehetősége ezek esetében is fennáll. Ezt a problémát lépésről lépésre lehet majd kiküszöbölni. Cukormentes termékeink pedig már most is vannak, a kínálatot azonban szeretnénk még ilyen téren is bővíteni
– mondta.

A Veganuárral kezdődött az egész
Ferenc a 2023-as Veganuárral állt át a növényi alapú étrendre, a húsmentességgel azonban már korábban is kacérkodott. „Gimnáziumban hat-nyolc évet vegetáriánusként töltöttem, ezt követően azonban még visszaálltam a húsfogyasztásra” – mesélte.
Mérnökinformatikusnak tanult, és IT-területen helyezkedett el. Egy baleset miatt aztán egy darabig a testmozgásról is le kellett mondania. „A baleset az IT-val kombinálva egyenes útként vezetett az elhízáshoz. Lassan négy éve már ott tartottam, hogy 113 kilogramm volt a testsúlyom, és akármit csináltam, nem tudtam lefogyni. Végső próbálkozásként elkezdtem futni. Egy évvel később már egy futócsapatban edzettem, egy ultrafutó iránymutatásával. A csapat munkáját dietetikus is segítette, ő pedig közölte: ahhoz, hogy stabilan és jól fussak hosszabb távon is, át kellene alakítani az étrendemet. Elkezdte visszafogni a táplálkozásomban az állati eredetű termékeket, és év végére már nagyon keveset fogyasztottam ezekből. Ekkor jött a képbe a Veganuár” – mondta.
Úgy vágtam bele az egészbe, hogy nem tudtam, mi ez, de érdekelt. Megmondom őszintén, volt egy olyan félelmem, hogy egy szekta jellegű dologba csöppenek majd bele. Ehhez képest a kihívás és a veganizmus számomra egy nagyon pozitív csalódás volt.
A növényi alapú étrend és a sport hatására közel negyven kilogrammot leadott a testsúlyából, és azt is észrevette, hogy a veganizmus a sportteljesítményére is kedvező hatást gyakorol. „Javult a sportteljesítményem, sokkal stabilabb lett. Tavaly már terepen futottam ultramaratont, túl vagyok a harmadik maratonomon. Amire pedig még igazán büszke vagyok: háromfős férficsapatban másodikak lettünk az Ultra Tisza-tó versenyen, ami egy 130 kilométeres megmérettetés.”
De más szempontból is fordulatot hozott az életébe a Veganuár és a növényi alapú étrend. Elárulta, mindig is szeretett sütni-főzni, de amikor a vegán süteményeit dicsérték hagyományosan táplálkozók, az különleges élmény volt. Szöget ütött a fejében, hogy ezt az élményt akár magasabb szintre is emelhetné. Elvégzett tehát egy cukrászképzést, és megálmodta a saját vegán cukrászdáját – az álom pedig ezennel valósággá vált.

Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, majd gazdasági újságíróként dolgozott. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon. Nem sokkal azt követően pedig, hogy vegán lett, megjelent benne az igény, hogy a munkája is tükrözze az életmódját. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.