vegán szalonna

Túl jól néz ki ez a vegán szalonna – be is perelték a gyártóját

Franciaországban a húsipar egyes képviselői azzal vádolják a La Vie vegán szalonna gyártóit, hogy termékeik túlságosan hasonlítanak az igazi verzióra. Egy növényi termék számára kell ennél őszintébb dicséret?

A La Vie ételgyártó cég tavaly robbant be a francia piacra és a kezdés igen jól sikerült. A korábban 77 Foods néven ismert vállalat a “disznóságokra” specializálódott, persze mindenféle állati hozzávaló nélkül. Slágertermékük lett a vegán szalonna és tepertő, melyek annyira ízlenek a fogyasztóknak, hogy a cég azóta számos étteremmel kötött szerződést termékeik forgalmazását illetően.

Egy népszerű francia vegán haburgerezővel közösen piacra dobták a La VieVegan Bacon Burgert, melynek főszereplője a már említett vegán szalonna volt. A hamburger nem várt sikert hozott, már az első napon több mint 1200 darabot adtak el belőle, és azóta is az étterem állandó menüjének közkedvelt szereplője. Lillében, Lyonban, sőt, még a párizsi metróaluljárókban is plakátokon hirdették az új fogást. Most viszont a gyártó céget dicséretnek is beillő támadás érte a francia sertésipar részéről. A húsipar képviselői azt kifogásolták, hogy a La Vie termékei a megtévesztésig hasonlítanak az állatokból készült készítményekre, ezzel pedig tisztességtelen versenyhelyzetet teremtenek.

Előnyt kovácsoltak a támadásból

A sertésipar bepanaszolt minket tisztességtelen verseny címén, mert a kockázott szalonnánk tökéletesen utánozza az autentikus verziót. Igen, ez pontosan így van. Ez a legcsodásabb elismerés számunkra” – áradozott a gyártó a közösségi oldalain. Szerencsére a La Vie nem volt rest kihasználni a meglepő helyzet által kínált lehetőséget és ötletes riposzttal válaszolt a sertés lobbi által benyújtott panaszra. A La Parisien magazinban egy egész oldalas hirdetést vásároltak nyílt levelük számára.

Drága sertés lobbi. Köszi a dicsérő szavakat. Mi úgy gondoljuk, hogy a ti készítményetek megtévesztésig hasonlít a mi vegán szalonna kockáinkra. Hajlandók lennétek megváltoztatni a recepteteket? Köszönjük.

Az ételgyártó arra biztat mindenkit, hogy kövessék a történet alakulását, szerintük ugyanis még több felvonás is várható ebben a kabaréban.

Támadás a növényi termékekkel szemben

A sertés lobbi lépése nem minden előzménytől mentes, Franciaországban ugyanis nem olyan régen nyilvánította ki a kormány a növényi termékek húskészítményekre utaló jelzőivel kapcsolatos ellenérzéseit, szerintük ugyanis a hazai húsipart ássák alá és hozzák nehéz helyzetbe ezzel a gyakorlattal. Ennek eredményeként előterjesztettek egy olyan javaslatot, ami megtiltotta volna a növényi alapú termékek csomagolásain a húskészítményekre emlékeztető szavak és jelzők használatát, mint pl. bacon, kolbász, vagy steak. Szerencsére a javaslatot nem fogadta el a francia államtanács.

Nicholas Schweitzer, a La Vie CEO-ja kifejtette, hogy szerinte az előirányzott címkézési tilalom teljes mértékben ellene megy a francia klímavédelmi irányelveknek, valamint az ország újraiparosításának, pedig ezek a célok a francia kormány hivatalos programjában szerepelnek.

(Plant Based News)

Ez a cikk is érdekelhet:

Nő válogat a bolti hűtőpult előtt állva

Nemet mondanak a húsra és a tejre is – de két terméktípust nem tudnak elengedni a németek

Történelmi mélypontra esett vissza a német húsfogyasztás, de a tejre

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Mogyorókrém egy barna tálban, benne habverő

Egészséges mogyorókrém házilag – így készül a „Notella”

Édesburgonyás pásztorpite fekete tepsiben

Édesburgonyás pásztorpite – tápláló és szaftos fogás kevesebb mint egy óra alatt

Wonton leves húsmentesen

Húsmentes wonton leves – tökéletes gyógyír az őszi-téli megfázásokra

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének