Most olvasott cikk
Tökös lecsó: még ne ints búcsút a napsütötte zöldségeknek

Tökös lecsó: még ne ints búcsút a napsütötte zöldségeknek

Tökös lecsó tányérban felülnézetből, kék felületen, petrezselyemmel díszítve, mellette kenyérszeletek

Bár a rossz idő már beköszöntött, még nem kell búcsút inteni a paradicsom- és paprikaszezonnak. Ezúttal bemutatjuk a nem csak nyári szezon klasszikusát, a tökös lecsót.

A klasszikus lecsónak mindössze három fő összetevője van: egy rész hagyma, két rész paradicsom és négy rész paprika. Persze azóta rengeteg változata lett ismert különböző területeken, de még háztartásonként is. A legtöbben szeretnek ragaszkodni saját változatukhoz, és heves vitákat folytatni az „igazi” lecsóról: kolbásszal vagy virslivel, tarhonyával vagy rizzsel, tojással vagy anélkül. Ebben a receptben ezek közül az összetevők közül mi egyiket sem használjuk: ez ugyanis egy teljesen növényi alapú, főzőtökkel készített lecsóváltozat.

Az összetevőkön kívül vita tárgyát képezi még azok mikéntje is a lecsóban. Ilyen kérdés például, hogy a paradicsomot meg kell-e hámozni, vagy sem, és az is, hogyan kell felvágni a hagymát: kockára vagy félszeletekre. De az is örök vita, hogy a paprika vagy a paradicsom kerül bele korábban. A mi változatunkban nem hámozzuk meg a paradicsomot, a hagymát félkarikára vágjuk, és a paprika kerül bele korábban – de ízlés szerint ezeket a saját változatod szerint módosíthatod.

Ha a tökös lecsó mellett a klasszikushoz közelebb álló változat érdekel, kattints ide a nokedlis lecsóreceptünkért.

Hozzávalók

  • 2 nagyobb fej vöröshagyma
  • 1 kisebb (kb. 1 kg) főzőtök
  • 500 g (kb. 4-6 db) tv-paprika
  • 250 g (kb. 2-3 db) paradicsom
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál füstölt pirospaprika
  • frissen őrölt bors

Tökös lecsó elkészítése

  1. A hagymát és a paprikát vágd félkarikákra, a paradicsomot pedig közepes kockákra. A tököt vágd félbe, vájd ki a belsejét, és szeleteld fel vékony félszeletekre.
  2. Egy nagy lábasba tegyél két evőkanál olíva- vagy napraforgóolajat, majd egészen alacsony lángon kezdd el pirítani a hagymát. Öt perc elteltével tegyél hozzá kb. fél teáskanál sót.
  3. Ha már tíz perce pirul a hagyma, adj hozzá még egy evőkanál olajat és egy evőkanál fűszerpaprikát, amit a tűzről félrehúzva alaposan keverj el. Add hozzá a félkarikákra vágott paprikát és tököt, majd kevergetve, közepes lángon pirítsd még öt percig.
  4. Ha a paprika és a tök öt perce pirul, add hozzá a paradicsomot, majd magas lángon pirítsd még öt percig. Ne kevergesd folyamatosan, csak időnként, hogy a paradicsom egészen le tudjon sülni.
  5. Öt perc elteltével adj hozzá frissen őrölt borsot, fél teáskanál sót, és alaposan forgasd össze.
  6. Főzd kb. tíz percig, amíg minden éppen meg nem puhul. Kóstold, és ha szükséges, sózd. Friss, ropogós héjú kenyérrel tálald.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.