Ha nagyon szigorúak vagyunk a megnevezésekkel kapcsolatban, akkor a tojásmentes süteménytészta valójában nem is piskóta – de miért lennénk azok, amikor az eredmény ugyanolyan puha, omlós és könnyed?
Ez a tojásmentes piskóta nemcsak vegánoknak és allergiásoknak aduász, hanem a lusta konyhatündéreknek is. A piskóta legmacerásabb részét, a tojások felhabosítását ugyanis kihagyjuk, és tulajdonképpen egy egyszerű kevert tésztát készítünk, amit a növényi tejből készített tejsavó és a szódabikarbóna kombinációja emel könnyed piskótamagaslatokba.
A tojás mellett az étolajat is kicseréljük a receptben, méghozzá olívaolajra. Nemcsak azért, mert sokkal egészségesebb, hanem azért is, mert ettől lesz a sütemény igazán különleges. És persze a nem mindennapi ízesítéstől: a tésztába ugyanis mákot keverünk, a közepébe pedig citromkrémet (ismertebb nevén lemon curd) teszünk.
Nemcsak a piskótát, hanem ezt a hagyományosan tojást tartalmazó krémet szintén el lehet készíteni tojásmentesen – ennek receptjét a hozzávalók között találod meg.
Hozzávalók
- 225 gramm finomliszt (1/3-át helyettesítheted teljes kiőrlésű liszttel is)
- 90 gramm barna cukor
- 120 ml olívaolaj
- 120 ml növényi tej (szója- vagy mandulatej a legjobb, de bármilyen megfelel)
- 1 evőkanál almaecet
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- 3 evőkanál őrölt lenmag
- 60 gramm darált mák
- 200 ml citromkrém + a tálaláshoz
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- ½ teáskanál só
Elkészítés
- A sütőt melegítsd elő 180 fokra, egy kisebb (max. 24×18 cm-es) tepsit pedig bélelj ki sütőpapírral.
- Három evőkanál őrölt lenmagot keverj össze nyolc evőkanál meleg vízzel, és tedd félre tíz percre, vagy amíg zselés állagú nem lesz.
- 120 ml növényi tejet keverj el egy pohárban egy evőkanál almaecettel, és tedd félre tíz percre.
- Egy nagy tálban alaposan keverj össze 225 gramm finomlisztet, 90 gramm barna cukrot, 60 gramm darált mákot, ½ teáskanál szódabikarbónát és ½ teáskanál sót.
- Formázz egy kis mélyedést a lisztes keverék közepébe, és add hozzá az almaecettel elkevert növényi tejet, a lenmagzselét, két teáskanál vaníliakivonatot és 120 ml olívaolajat. Óvatosan, lassú mozdulatokkal, nem túlkeverve forgasd össze. Fontos, hogy ha a tésztát összekeverted, ne várj sokat a sütéssel: a tojásmentes piskótát a szódabikarbóna emeli magasra és levegősre, ami inaktiválódik, ha sokáig állni hagyod.
- A tésztának kicsit több mint felét (kb. 60 százalékát) tedd a sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd oszlass el rajta 200 ml citromkrémet, végül pedig halmozd rá a tészta másik felét, és nagyjából oszlasd el. Nem baj, ha nem fedi be teljesen a krémet.
- Ha a sütő teljesen felmelegedett, süsd a piskótát 30 percig úgy, hogy közben nem nyitod ki a sütő ajtaját. A sütőből kivéve várj tizenöt percet, majd óvatosan emeld ki a formából, és várj legalább további fél órát, mielőtt felvágod.
- Tálald szeletelve, langyosra melegített citromkrémmel leöntve.
Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.