Most olvasott cikk
Citromkrémes-mákos piskóta tojásmentesen, olívaolajjal

Citromkrémes-mákos piskóta tojásmentesen, olívaolajjal

Mákos kevert sütemény egy hosszúkás téglalap-alakú jénai üvegtálban

Ha nagyon szigorúak vagyunk a megnevezésekkel kapcsolatban, akkor a tojásmentes süteménytészta valójában nem is piskóta – de miért lennénk azok, amikor az eredmény ugyanolyan puha, omlós és könnyed?

Ez a tojásmentes piskóta nemcsak vegánoknak és allergiásoknak aduász, hanem a lusta konyhatündéreknek is. A piskóta legmacerásabb részét, a tojások felhabosítását ugyanis kihagyjuk, és tulajdonképpen egy egyszerű kevert tésztát készítünk, amit a növényi tejből készített tejsavó és a szódabikarbóna kombinációja emel könnyed piskótamagaslatokba.

A tojás mellett az étolajat is kicseréljük a receptben, méghozzá olívaolajra. Nemcsak azért, mert sokkal egészségesebb, hanem azért is, mert ettől lesz a sütemény igazán különleges. És persze a nem mindennapi ízesítéstől: a tésztába ugyanis mákot keverünk, a közepébe pedig citromkrémet (ismertebb nevén lemon curd) teszünk.

Nemcsak a piskótát, hanem ezt a hagyományosan tojást tartalmazó krémet szintén el lehet készíteni tojásmentesen – ennek receptjét a hozzávalók között találod meg.

Hozzávalók

  • 225 gramm finomliszt (1/3-át helyettesítheted teljes kiőrlésű liszttel is)
  • 90 gramm barna cukor
  • 120 ml olívaolaj
  • 120 ml növényi tej (szója- vagy mandulatej a legjobb, de bármilyen megfelel)
  • 1 evőkanál almaecet
  • ½ teáskanál szódabikarbóna
  • 3 evőkanál őrölt lenmag
  • 60 gramm darált mák
  • 200 ml citromkrém + a tálaláshoz
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • ½ teáskanál só

Elkészítés

  1. A sütőt melegítsd elő 180 fokra, egy kisebb (max. 24×18 cm-es) tepsit pedig bélelj ki sütőpapírral.
  2. Három evőkanál őrölt lenmagot keverj össze nyolc evőkanál meleg vízzel, és tedd félre tíz percre, vagy amíg zselés állagú nem lesz.
  3. 120 ml növényi tejet keverj el egy pohárban egy evőkanál almaecettel, és tedd félre tíz percre.
  4. Egy nagy tálban alaposan keverj össze 225 gramm finomlisztet, 90 gramm barna cukrot, 60 gramm darált mákot, ½ teáskanál szódabikarbónát és ½ teáskanál sót.
  5. Formázz egy kis mélyedést a lisztes keverék közepébe, és add hozzá az almaecettel elkevert növényi tejet, a lenmagzselét, két teáskanál vaníliakivonatot és 120 ml olívaolajat. Óvatosan, lassú mozdulatokkal, nem túlkeverve forgasd össze. Fontos, hogy ha a tésztát összekeverted, ne várj sokat a sütéssel: a tojásmentes piskótát a szódabikarbóna emeli magasra és levegősre, ami inaktiválódik, ha sokáig állni hagyod.
  6. A tésztának kicsit több mint felét (kb. 60 százalékát) tedd a sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd oszlass el rajta 200 ml citromkrémet, végül pedig halmozd rá a tészta másik felét, és nagyjából oszlasd el. Nem baj, ha nem fedi be teljesen a krémet.
  7. Ha a sütő teljesen felmelegedett, süsd a piskótát 30 percig úgy, hogy közben nem nyitod ki a sütő ajtaját. A sütőből kivéve várj tizenöt percet, majd óvatosan emeld ki a formából, és várj legalább további fél órát, mielőtt felvágod.
  8. Tálald szeletelve, langyosra melegített citromkrémmel leöntve.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.