Ha a húsvéti tojás helyettesítésére nem vagy nyitott, vásárlásaiddal akkor is voksolhatsz kevésbé kegyetlen állattartási gyakorlatokra. Az Una Terra Alapítvány húsvéti kampányában arra hívja fel a figyelmet, hogy a tojásra bélyegzett kódból kiderül, hogy az azt tojó tyúkot milyen körülmények között tartják. A madarak természetes szükségleteit leginkább a szabad- és az ökológiai tartás veszi figyelembe. Költséghatékonysági szempontok miatt azonban a gazdálkodók ezeket a módszereket választják a legritkábban.
A húsvéthoz szorosan kapcsolódik a tojásfogyasztás és a tojás alapú dekoráció hagyománya. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az elmúlt években rendre 2,3 milliárd darab volt az éves hazai tojásfogyasztás. Ennek pedig mintegy 10-11 százaléka köthető a húsvéti időszakhoz. Molnár Györgyi, a Baromfi Termék Tanács mezőgazdasági titkára még 2019-ben nyilatkozta, hogy a húsvét előtti hetekben 30-35 százalékkal több tojást vásárolnak a háztartások, mint általában. A húsvéti tojásfogyasztás évente átlagosan mintegy 270-280 millió darab – mondta. Ezek az arányok és adatok pedig még most, hat évvel később is változatlanok – árulta el a Prove-nak Molnár Györgyi.
Ennek kapcsán kezdett érzékenyítő, tájékoztató kampányba az állatjogi és környezetvédelmi munkát végző Una Terra Alapítvány. „Napjainkban már többféle egyszerű módja van a tojás helyettesítésének sütéshez és főzéshez” – szögezi le a szervezet. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy ha jelen állás szerint nem hajlasz a tojás kiváltására, akkor is tehetsz azért, hogy vásárlásaiddal inkább egy kevésbé kegyetlen állattartási gyakorlatokat támogass. „Ez a kampány azokhoz szól, akik eddig nem törődtek azzal, milyen tojást esznek – és ők vannak többségben” – hangsúlyozta Facebook-oldalán Csepelyi Adrienn újságíró, a kampány egyik arca.
Nem mindegy, honnan származik
A tojásipar alapvetően háromféle módszerrel termel: ketreces, mélyalmos és szabadtartású. Negyedikként említhető a legkevésbé ipari, azaz az ökológiai tartás.
- Ketreces tartás: minden egyes tyúk egy minimálisan 750 négyzetcentiméteres, pl. 30 x 25 centiméteres alapterületű ketrecben van tartva, melyeket a csarnok jobb kihasználása érdekében több sorban egymás fölé rendeznek.
- Mélyalmos tartás: a tyúkok a csarnok közös, nagy zárt terében vannak, amin belül mozoghatnak, kapirgálhatnak, és tojófészekbe tojnak. A szabály szerint 9 tyúkra kell egy négyzetméteres területnek jutnia. A zsúfoltság miatt ennél a módszernél a leggyakoribbak az amúgy jámbor szárnyasok között a vérre menő, súlyos sérüléssel járó konfliktusok.
- Szabadtartás: a tyúkok napközben a szabadtéri, nagyrészt növényzettel borított, relatíve tágas kifutójukban mozoghatnak.
- Ökológiai tartás: a nagy területű szabadtéri, táplálékul szolgáló növényzettel borított rész és a tágas ól kombinációja.
A tyúkok természetes szükségleteit leginkább a szabad- és az ökológiai tartás veszi figyelembe. Költséghatékonysági szempontok miatt azonban a gazdálkodók ezeket a módszereket választják a legritkábban – írja az Una Terra. A tojótyúkok túlnyomó része – 79,5 százaléka – az egész életét apró ketrecekben tölti, ahol alig tud mozogni.
Míg száz évvel ezelőtt a tojótyúkok átlagosan 60-70 tojást raktak egy év alatt, ez a szám mostanra elérte a 250-et. Mindez az állatok szervezetét hihetetlen mértékben terheli, és egyre rövidebb időn belül teszi tönkre.
A tojásiparban használt tyúkok átlagos élettartama az alapítvány szerint 12-18 hónap, miközben „természetes környezetükben prédaállatnak számítanak, átlagos élettartamuk mégis 7-10 év”.
Figyeld a tojás oldalán a jelölést!
Az, hogy milyen körülmények között tartott tyúktól származó tojást tartasz a kezedben, könnyen kideríthető, ha vetsz egy pillantást a rábélyegzett kód első számjegyére. Az ökológiai tartást jelző számjegy a 0, a szabadtartást az 1, a mélyalmos tartást a 2, a ketreces tartást pedig a 3.
Az Una Terra rámutatott, Magyarországon 2024-től egy rendeletmódosítással ferdítik a valóságot, és ketreces tartás helyett a hivatalos megnevezés a következő: berendezett, kiscsoportos tartás(technológiá)ban termelt tojás. „Így már sokkal kellemesebb, igaz? Ezzel szemben a valóság kegyetlen, és a legkevésbé sem állatbarát” – hangsúlyozza a szervezet.
Az Una Terra uniós szinten fel is lépett a megtévesztő megnevezés ellen, és a Eurogroup for Animals nemzetközi szervezettel együtt panaszt tett az Európai Bizottság (EB) mezőgazdaságért, vidékfejlesztésért és a fordításért felelős biztosainál. Az EB az ügyet – jogászok és szakfordítók bevonásával – kivizsgálta, és úgy döntött, hogy a magyar terminológiát javítani kell. A módosítási folyamat pedig már zajlik is, és még idén kiköszörülhetik ezt a csorbát a magyar hatóságok.

Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, jelenleg gazdasági újságíróként dolgozik. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon, és ezt az álmot felnőttként is csak rövid időre engedte el, majd gyorsan visszatalált hozzá. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának, valamint mindazoknak, akik a környezetében és az olvasói között nyitottak a zöld megoldásokra. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.